Thinking Day

Uit FOSwiki
Ga naar: navigatie, zoeken


Elk jaar op 22 februari vieren scouts en gidsen over de hele wereld de gezamenlijke geboortedag van Lord en Lady Baden-Powell, de stichters van scouting en guiding. De wereldgidsenbeweging (WAGGGS) noemt dit “World Thinking Day”, de wereldscoutsbeweging (WOSM) “BP-day” of “Founders-day”.

Heel wat scouts en gidsen over de hele wereld vieren deze dag. Sommige groepen gebruiken het als een kans om iets bij te leren over andere landen en culturen. Anderen zamelen geld in om projecten van scouts en gidsen in andere landen te ondersteunen. Sommigen komen op de dag zelf ’s morgens samen en gaan dan in uniform naar school of werk. Anderen organiseren in het dichtst bijliggende weekend een speciale activiteit.

Op Thinking Day staat ons engagement centraal, zowel engagement binnen scouting als binnen de samenleving. Omdat dit niet meteen het meest eenvoudige thema is om in je tak mee aan de slag te gaan, geven we elke leid(st)er met plezier een aantal tips en ideeën om op maat van hun leeftijdsgroep rond engagement te werken.

Thinking Day doorheen de jaren[bewerken]

Thinking Day 2013 - Engagement
Thinking Day 2012 - Maak kabaal!
Thinking Day 2011 - Empowerment
Thinking Day 2010 - Armoede en honger
Thinking Day 2009 - Besmet door scouting
Thinking Day 2008 - Duurzaam waterverbruik

Een brokje geschiedenis[bewerken]

Het idee voor Thinking Day kwam tot stand op de 4de Girl Guide/Girl Scout International Conference in 1926. De conferentiegangers beslisten dat er een speciale dag moest zijn waarop gidsen over de hele wereld aan elkaar zouden denken en hun dank en appreciatie aan elkaar konden tonen. De deelnemers kozen 22 februari als datum omdat dit de gezamenlijke geboortedag is van Lord Baden-Powell – de stichter van scouting – en zijn vrouw Olave, die World Chief Guide was.

In 1932, op de 7de wereldconferentie in Polen, stelde een Belgische deelnemer voor om – aangezien verjaardagen meestal gevierd worden met cadeautjes – niet enkel wensen rond te sturen maar de gidsen een vrijwillige bijdrage te laten geven aan de World Association. Olave stuurde een brief naar alle gidsen om hen te vragen de beweging te steunen door een enkele penny te geven. Op die manier werd gestart met het World Association’s Thinking Day Fund. Dit fonds werd (en wordt nog steeds) gebruikt om meer meisjes en vrouwen over de hele wereld de kans te bieden om aan scouting te doen.

Om het globale aspect van Thinking Day te benadrukken werd in 1999 beslist om de naam Thinking Day te veranderen in World Thinking Day.

Meer info[bewerken]

worldthinkingday.org