140ste Roodbaard

Uit FOSwiki

(Doorverwezen vanaf 140e Roodbaard)Roodbaard logo.jpg
140ste Roodbaard
Open Scouting Brussel
Seascouts
09 team.png
13 boot.png
Seascoutsdas.gif

Provincie: Brussels Gewest
Plaats: Laken

Opgericht: 2006
Leden: ca. 30
Leiders: 6

Das: Donkerblauw met witte rand

Contact.png

Eenheidsleidster: Hadewijch Debaillie
Telefoon: [niet ingevuld]
Website: http://www.roodbaard.be
E-mail: [email protected]


06 boy.png
07 girl.png
Takindeling

Officiële FOS indeling?
Neen

Zeehondjes: niet aanwezigAspiranten: van 11 jaar tot 13 jaar
Welpen: van 7 jaar tot 10 jaarJuniors: van 14 jaar tot 16 jaar
Leiding: vanaf 16 jaar


11 tent.png
Lokaal

Nautisch Centrum Laken
Heembeekkaai 3
1020 Brussel (Laken)

Het lokaal wordt niet verhuurdRoodbaard

Roodbaard is net als de 14de De Faunaten opgericht door vzw BOS (Brussel Open Scouting). Schipper Voortvarende Wever richtte 3 jaar na het ontstaan van de eerste pluralistische Nederlandstalige scoutseenheid in Brussel een tweede op, dit keer een Seascoutseenheid. Beide eenheden worden nog steeds door vzw BOS verenigd en vertegenwoordigd. Zo is het materiaal bijvoorbeeld niet van 'een eenheid', maar van de vzw, zodat steeds beide eenheden er gebruik van kunnen maken.

De naam Roodbaard is niet toevallig gekozen: we zitten in een multiculturele stad en kozen dus voor een symbool dat van alle culturen en alle landen is.

Roodbaard is de Nederlandse naam van Barbaros Hayreddin Pasja, alias Yakupoglu Hizir Reis, alias Baba Arousj, Barbarossa, Barbe Rousse. Hizir Reis werd geboren op het eiland Lesbos als zoon van een Turk. Zijn moeder was echter de dochter van een Grieks-Orthodoxe pope (grieks voor priester). Hij ging als kaper varen voor de Ottomaanse Sultan. Hij werd Pasja (gouverneur) van Algerije. De moslims verwarden hem met zijn broer Arusj, ook een zeeheld. Omdat die de Spaanse moslims had gered uit Spanje kreeg ook hij het koosnaampje "Vader Arusj" , Baba Arusj. Dat lijkt sterk op Barbe Rousse en zijn Europese bijnaam was snel gemaakt uit de zoveelste slechte vertaling (al had hij wel degelijk een rode baard). Roodbaard was een zeevaarder van alle landen, van alle culturen.

Waar en wanneer?

We komen bijeen aan de basis aan het Nautisch Centrum (Heembeekkaai 3, 1020 Brussel), net naast de Brussels Royal Yacht Club (BRYC).

Volg de pijlen "BRYC", de basis ligt vijftig meter verder, tegenover de gebouwen van Net Brussel. De vergaderingen vinden gewoonlijk elke zondagnamiddag plaats van 14u00 tot 17u00.

Onze favoriete speelterreinen zijn de kaai, het bos aan de brug en natuurlijk het Brusselse kanaal, dat wij gevaarlijk maken met onze kano's, vletten en zodiacs!