Aard en datum van het kamp

Uit FOSwiki

Deze pagina is een onderdeel van de pagina Op kamp.
Je kan er verder doorklikken naar allerhande praktische kampinformatie.


Kampen heb je in alle maten en gewichten. Varieer & combineer om het voor jezelf en je leden spannend te houden, of het onderste uit de kan te halen!

Aard van het kamp

Soorten

  • Een weekendje weg

Een weekendje weg kan een ideale aanvulling zijn op je programma. Door er van vrijdag tot en met zondag samen op uit te trekken, heb je plots veel meer tijd voor eventuele uitgebreide of verre activiteiten. Weekends worden vaak voor één tak georganiseerd. Het is een ideaal moment om te werken aan groepsvorming bij nesten & patrouilles bijvoorbeeld, of om een eerste voorsmaakje te geven hoe het voelt om er met de scouts enkele dagen op uit te trekken. Overleg vooraf met je leden (en ouders) zodat je kan rekening houden met eventuele bezorgdheden, examens, schoolwerk, etc.

  • Een takkamp

In de ene eenheid is een takkamp de regel, bij een ander is een eenheidskamp de standaard. Een takkamp heeft het voordeel meer op maat te kunnen werken van de groep. Bovendien is het veel kleinschaliger, en dus bevattelijker. De groep is meer op zichzelf gericht, wat de groepssfeer ten goede kan komen.

  • Een eenheidskamp

Op een eenheidskamp ga je met de volledige eenheid op kamp, al dan niet in dezelfde periode (de jongere takken komen bvb. enkel in de laatste week). Dit kamp heeft, net als alle andere, een goede voorbereiding nodig, maar door de grootschaligheid moet er wat extra energie worden gespendeerd aan de voorbereiding. Aan de andere kant zijn er meer mensen om de last te delen.

De formule

  • Een vaste stek

Je kan het kamp in een jeugdverblijfscentrum laten doorgaan, of een gebouw dat je op een ander manier hebt opgespoord. De hele eenheid slaapt binnen en doorgaans zijn er zaaltjes aanwezig waar er eventueel activiteiten kunnen doorgaan. Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich het tentenkamp. Alle takken slapen in patrouilletenenten. Ook de combinatie van beiden komt vaak voor. De kleinsten slapen in dat geval bvb. in een gebouw, terwijl de oudere takken de buitenlucht verkiezen.

  • Een trekkamp

Een trekkamp trekt uiteraard rond. Ofwel overnacht de tak of patrouille elke nacht ergens anders, of er is een wisselend centraal punt. Een trekkamp heeft het voordeel dat er ten volle geëxploreerd wordt. Je trekt doorheen de natuur, komt in contact met de plaatselijke bevolking, beleeft van alles onderweg, ...

  • Een werkkamp

Op dit kamp worden de normale scoutsactiviteiten afgewisseld met het helpen aan nuttige projecten. Soms kan je ook gewoon instappen op een dergelijk project dat ofwel door andere scouts & gidsen is opgezet, of door een gespecialiseerde organisatie. Deze projecten gaan vaak door in het buitenland. Ben je op zoek naar een werkkamp dat door andere scouts- en gidsenfederaties wordt georganiseerd? Stuur dan een mailtje naar [email protected]

De Kampdatum

Vaak gaan eenheden jaar na jaar op kamp in dezelfde periode op kamp. Dit heeft als nadeel dat steeds dezelfde jongens & meisjes niet meekunnen. Wees hiervoor aandachtig. Om een geschikte kampdatum te bepalen, hou je rekening met verschillende aspecten. Het is echter onmogelijk om met alle wensen rekening te houden.

  • de leiding

Hou rekening met mogelijke herexamens, vakantiejobs, vakantieregelingen & -beperkingen van leid(st)ers die al werken, ...

  • de ouders

Ook ouders gaan al eens op verlof (al dan niet met hun kinderen) en plannen dit liefst enkele maanden vooraf. Daarom is het voor hen belangrijk dat ze vooraf de kampdatum kennen. Probeer hen dus in het begin van elk werkjaar de belangrijke data van het scouts- en gidsenjaar mee te geven: kamp(en), weekends, feestjes,...

  • de kamplocatie

Kampplaatsen worden steeds vroeger vastgelegd. Boek dus best een of twee zomers op voorhand. Anders zal je soms noodgedwongen op een ander moment op kamp moeten gaan, omdat de locatie die je als eenheid op het oog had al bezet is.

75% van de kampen worden georganiseerd tussen 10 juli en 1 augustus (afhankelijk van de weekends). Dit heeft tot gevolg dat de meeste terreinen in deze periode vlug volzet zijn. Ook voor de Uitleendienst Kampmateriaal (ULDK) van de Vlaamse Gemeenschap wil dit zeggen dat ze in die periode materiaal te kort hebben. Eenheden die in augustus op kamp gaan, hebben met andere woorden hier een streepje voor.