Afbreken!!!

Uit FOSwiki





09 team.png

Auteur: Kolibrie
Eenheid auteur: 226e De Leeuwerik

Spelverloop:
Deze activiteit is iets totaal anders dan alle andere activiteiten. Het is een afbreek/gooi – spel in combinatie met het onherkenbaar overlopen.

Eerst en vooral dien je een jaar lang materiaal te sparen voor deze activiteit. Je speelt het dus best op kamp en dit als nachtspel. De voorwerpen die je moet sparen zijn oude borden, vazen, kopjes, tassen, bekers, … alle soorten voorwerpen van aardewerken die stuk mogen. Let wel op!!! Het mag enkel aardewerk zijn want glas en andere materialen zijn veel te gevaarlijk. Vraag dit aan alle ouders, sympathisanten, doe oproepen, … zodat je veel voorwerpen kunt verzamelen.

Op het einde van het spelterrein plaats je een aantal zones gelijk aan de patrouilles. Die baken je mooi af, leg zeilen op de grond en hang zeilen achter de afgebakende zones. In die zones plaats je nu attributen zoals een stoel, tafel, bank, … maar dit wel in alle zones gelijk zodat je 3 of 4 identieke kopies hebt van een soort leefruimte. Nu plaats je al het aardewerk in de zones en op en naast de attributen en zorg ervoor dat het ook een beetje gelijk verdeeld is. Heb je 4 vazen dan plaats je in elke zone 1 vaas, heb je 16 kopjes dan plaats je in elke zone 4 kopjes, …

Nu starten alle leden van de patrouilles aan het begin van het spelterrein en proberen dus onherkenbaar over te lopen. Worden ze niet herkend door de leiding en geraken ze tot aan de zones mogen ze met 1 tennisbal in één zone naar keuze gooien. Dit herhaal je tot een afgesproken tijdslimiet is verstreken. Hier is het dus de bedoeling om niet in je eigen zone te gooien maar in de zones van de andere patrouilles. Doordat het een nachtspel is, kan het zijn dat de zones wel degelijk moeilijk te onderscheiden zijn van elkaar. Het is dus goed opletten en gooien naar het vele aardewerk en dit niet van je eigen patrouille.

De patrouille met de meeste voorwerpen die nog intact zijn, is de winnaar van dit spel.

variant 1
je kan van elke patrouille een keeper aanstellen om de zone te verdedigen
variant 2
je kan zonder veilige zone voor te werpen spelen, zodat de verdedigers de werpers steeds kunnen verhinderen.
variant 3
je kan één grote zone maken, in plaats van verschillende zones. En de aardewerken in de kleuren van de patrouilles maken. Zo moeten ze beter opletten bij het werpen.

Benodigdheden:

  • Oude voorwerpen van aardewerk
  • zeilen
  • sjortouw
  • stoelen
  • tafels
  • tennisballen
  • ...