Bedplassen

Uit FOSwiki

Bedplassen

Algemeen

Bevers- Zeehonden plassen nog vaak in hun bed, en ook de grote boodschap gebeurt niet altijd op het toilet. Ook bij oudere kinderen en zelfs volwassenen kan dit nog overkomen. Binnen scouting krijg je zeker en vast te maken met zulke voorvalletjes, zeker bij de jongere takken. Veelal gaat het hem over ongelukjes, maar af en toe zit er een zekere frequentie in: Als een Bever- Zeehond elke nacht in zijn slaapzakje plast, is er waarschijnlijk meer aan de hand dan een ongelukje. Dit kan het gevolg zijn van een medische aandoening, maar op kamp kan dit ook plots opkomen, vaak is heimwee dan de oorzaak.

Bij de Bevers- Zeehonden kan je dit ook best opnemen in een aparte rubriek op de medische fiche. Ook de ouders kunnen hierover best eens geraadpleegd worden, want bedplassen kan zeker iets eenmalig zijn op kamp, vanwege bijvoorbeeld heimwee.

In zake deze problematiek verwijzen we opnieuw naar de bovenstaande websites, waar je veel antwoorden zal lezen op je vragen hier rond.

Taboe

Vanzelfsprekend creëer je best geen taboesfeer rond de problematiek. Angstvallig verzwijgen zal het bedplassen zeker niet oplossen. Uiteraard moet je het ook niet breed uit smeren, want ook dit zal averechtse effecten hebben. Als leid(st)er kan je bijvoorbeeld na de eerste overnachting je eigen slaapzak wat nat maken met water. In de verzameling kan je dit dan tonen aan je bevers- zeehonden en zeggen dat dit dus ook grote mensen kan overkomen. Ze zullen ongetwijfeld hard lachen, maar je doorbreekt ermee de taboesfeer. De kindjes zullen sneller naar jou komen als ze een ‘ongelukje’ hebben gehad, ze zullen zich minder schamen.

Wat te doen bij gekende bedplasser??

Een mogelijke werkmethode is een leiding aanstellen om het kind minimaal s'nachts te laten opstaan. Hiervoor is het altijd gemakkelijk dat je bij de kamer verdeling ervoor zorgt dat de Welp in kwestie op een vlot bereikbare plaats ligt zodat je s'nachts geen al te veel hinder ondervind.

Meestal zijn de welp in kwestie wel op de hoogte van hun kleine problematiek. De reden waarom velen van deze welpen nog bedplassen is vaak dat ze heel diep slapen. Dus als je hen s'nachts wekt let heel goed op want vaak zijn ze zodanig gewoon om s'nachts op te staan dat ze dit ook al slapend kunnen doen. Maar op kamp zijn ze niet in hun vertrouwde omgeving en staat de wc en hun bed nu net op een andere plaats waardoor snel ongelukken kunnen gebeuren. Bij blijven is de boodschap!

preventie

Wenselijk voor alle welpen 1 uur voor het slapen gaan geen drinken meer aan te bieden en hen verplichten naar toilet te gaan voor het slapen. Hierdoor vermijd je al vele ongelukjes.

Als deze dan toch nog voordoen is het altijd gemakkelijk een reserve slaapzak of deken bij te hebben zodat het kind niet in de natte slaapzak moet verder slapen. De natte slaapzak dient zo snel mogelijk gewassen en gedroogd te worden.