Bloggen

Uit FOSwiki

Deze pagina is een onderdeel van de pagina Social Media.
Je vindt er allerhande nuttige tips om jouw eenheid te profileren op het web.

Wat?

Een weblog is een regelmatig geupdate website. De geboden informatie verschijnt in omgekeerde chronologische volgorde. Dit wil zeggen dat de meest recente berichtjes bovenaan staan.

De scouts van Sint-Paulus (Gent) heeft op hun website een menu-item 'blog'. Als je eens een kijkje wilt nemen, het is zeker de moeite waard.

Een blog kan verschillende doeleinden hebben, enkele daarvan zijn;

 • Verzamelen van informatie
 • Betrekken van bloggers bij een organisatie, eenheid, vereniging…
 • Reclame maken
 • Andere blogs volgen
 • Een kijkje geven achter de schermen van de organisatie, eenheid, vereniging
 • Live blog, alles wat gebeurt, onmiddellijk posten.

Hoe schrijf je een blog?

Door je passie te volgen, door iets te schrijven dat je nauw aan het hart ligt. Dat gaat veel makkelijker dan iets neer te pennen waar je jezelf niet goed bij voelt.

Schrijven over het hier en nu is stukken makkelijker dan als je je moet gaan inleven in een situatie die al 5 jaar voorbij is. Je kan gemakkelijk schrijven over het paaskamp en hoe bang de Bevertjes/Zeehonden waren van de grote, enge monsters. Maar het is dan weer een pak moeilijker om iets te schrijven over het paaskamp dat jij als Bever/Zeehond hebt meegemaakt.

Wanneer je een standpunt kiest, hou je er dan ook bij. Je lezers zullen niet vergeten hoe je staat tegenover bontjassen. Maar als je van standpunt verandert zullen zij je er wel aan herinneren.

Maak je tekst scanbaar. Dit kan je doen door gebruik te maken van:

 • Een paginatitel
 • Bovenste 2 à 3 kopjes
 • Helemaal vooraal titel, kopjes en alinea’s de belangrijkste woorden
 • Video’s, filmpjes, foto’s
 • Belangrijke woorden vetjes zet
 • Lijstjes gebruikt.


De keuze van een effectieve blogtitel ligt niet voor de hand. Je moet rekening houden met een luie lezer. Dus hou het simpel, trek de aandacht, probeer een vraag te beantwoorden (de titels met ‘how to’ scoren erg hoog!). Als je daarnaast nog rekening houdt met het feit dat je beter je inhoud beschrijft en sleutelwoorden gebruikt, kan het niet meer fout lopen!

Hoe trek ik lezers naar mijn blog?

Een eerste stap in de goeie richting is RSS feeds gebruiken. Eerder werd al uitgelegd hoe je deze moet implementeren en hoe je er gebruik van kunt maken. Een tweede leukigheidje is tagging van sleutelwoorden. Vervolgens kun je nog gebruik maken van Twitter om je links de wijde wereld in te sturen. Een laatste iets is Trackback. Maar daar vertel ik je later meer over!

Internetlezers zijn meer dan ooit geïnteresseerd in persoonlijke verhalen. Meer dan in boodschappen waarin overduidelijk reclame wordt gemaakt of boodschappen die bedoelt zijn voor massacommunicatie.

To the point, de goeie keywords, het belangrijkste in bold zetten, geen poespas. Dat zijn de goudenblogregels.

De eenvoudigste manier om een blog te starten is hoogstwaarschijnlijk Blogger.com Het is Nederlandstalig, eenvoudig te gebruiken en het wordt beheerd vanuit het zelfde Google account waarmee je je mails, picasa, youtube kunt beheren.

Wordpress.comis een prima alternatief. Je hebt meer mogelijkheden, maar het is iets moeilijker om mee te werken.

Web-log.nl is ook een website waar je terecht kunt om je eigen weblog uit te bouwen.

Eigenlijk kan je op eender welke site terecht om een blog te starten. Zolang het maar je eigen mening bevat en een verhalend kader heeft, ben je aan het bloggen.

Je mag zeker niet vergeten dat de ganse wereld jouw blog kan lezen, dus misschien kies je best niet je echte naam. Kijk maar naar de blog van Scouts en Gidsen Vlaanderen Sint Paulus Gent.

Wanneer je een blog start voor jouw eenheid is het misschien toch handig om je naam te vermelden. Zo weten de sympathisanten, ouders, stammers… dat het gaat om een blog van de eenheid waar zij nog iets mee willen te maken hebben. De berichten kunnen nog altijd ondertekend worden met een (totem)naam.

Wanneer je een sjabloon kiest, kies je best een sjabloon dat bij jouw vereniging past. Hou er rekening mee dat alles wat je schrijft, voor eeuwig op het internet blijft!!

Bloggen op kamp?

Elke dag je leden een online kampdagboek laten bijhouden? Of als leiding elke dag een berichtje posten? Leuk extraatje voor de ouders of denk je toch eerder aan ware science fiction?

Scouts en Gidsen Baden-Powell Eeklo deed het al, neem zelf maar een kijkje. Beslis zelf of je het een extra waarde vindt of niet. Na hun blogexperiment gaven de webmasters een presentatie met tekst en uitleg over hun ervaringen. De presentatie vind je hier.

Bronnen