Chips in het bos

Uit FOSwiki

09 team.png

Auteur: Beloega
Eenheid auteur: 33e De Navajo's

Spelverloop:
Onderweg naar bos: Onderweg naar het bos lopen we in een rij. De eerste van de rij maakt een beweging en de bedoeling is dat iedereen deze beweging na doet, dit een halve minuut lang. Als de halve minuut voorbij is wordt er gefloten door iemand van de leiding. Dan gaat de eerste van de rij naar achteren en wordt er een nieuwe beweging gemaakt door degene die van voor staat.

In het bos: Er worden 2 groepen gemaakt: alle schoenen worden op een stapel gegooid, 1 leiding neemt geblinddoekt schoenen uit en maakt zo 2 groepen.

SPELVERLOOP EN SPELREGELS:

In het bos is er een terrein afgebakend tussen een bank en de plaats waar chips liggen (doos met kleine zakjes).

Er worden 2 groepen gevormd.

Het is de bedoeling om van de bank naar de chips te geraken door middel van een sjortouwketting. Om aan sjortouw te geraken moeten ze opdrachten uitvoeren. Deze opdrachten hangen overal uit in het afgebakend terrein. Iedere groep heeft een eigen kleur en moet dus opdrachten uitvoeren waar hun kleur op staat. Wanneer ze de opdracht goed uitvoeren krijgen ze een stuk touw. Dit stuk touw moeten ze aan de andere stukken touw binden die ze al hebben en dit door een platte knoop uit te voeren. Iedereen van de groep moet om de beurt een touw vastknopen om zo de knopen te leren. Soms krijgen ze een iets dikker of dunner touw en dan moeten ze de stukken aan elkaar binden door een schootsteek. Maar tijdens het spel moeten ze de sjortouwketting blijven vasthouden, dus ze kunnen enkel opdrachten doen waar ze aan kunnen, terwijl ze de ketting vasthouden.

Maar er zijn uitzonderingen:

 • Wanneer ze 3 stukken touw hebben verzameld is er één levende tussen hen (zelf te kiezen). Die kan dan opdrachten gaan halen die ze dan met de ganse groep moeten uitvoeren. Deze persoon is dus niet meer verplicht om de ketting vast te houden (er mag gewisseld worden van persoon, maar er mag maar 1 persoon levend zijn)
 • 6 stukken touw: 2 levenden
 • 9 stukken touw: 3 levenden
 • 12 stukken touw: 6 levenden

Wanneer ze de doos met chips hebben bereikt, mogen ze 1 zak chips eruit halen. Het is de bedoeling om voor elke persoon 1 zak chips te hebben verkregen. Op de zak chips hangt een post it met een cijfer op. Naargelang dit cijfer moeten ze zoveel mogelijk stukken touw afgeven aan de begeleiding. Dan moeten ze opnieuw opdrachten uitvoeren om voor de volgnde persoon een zak te bemachtigen, tot iedereen een zakje heeft. Wanneer elk lid van de groep een zak chips heeft, is deze groep gewonnen. Natuurlijk krijgen de anderen van de verliezende ploeg ook een zak chips.

Benodigdheden:

 • Sjortouw
 • Post its of stickers (met cijfers op)
 • Doos Chips (paprika)
 • Enveloppen met opdrachten in per groep per kleur) (2 groepen)
 • 2 kleuren (stiften) om de groepen te verdelen
 • Enveloppen met opdrachten in per groep per kleur (dus ongeveer 20 opdrachten)
 • Post-its met cijfers op of stickers


Geschikt voor: JVG's-Aspiranten,
Soort activiteit: voor in het bos, met technieken,