Communicatie

Uit FOSwiki

Een eenheid is een wirwar aan communicatie. Niet alleen binnen de eenheid maar ook buiten de eenheid. Als ((assistent)eenheids)leid(st)er heb je dit niet altijd in de hand. Communicatie kan beïnvloed worden door externe factoren maar ook door interne factoren. Een vergadering, een eenheidsraad, een planweekend, een Welp straffen, een Senior wordt gepest… Het zijn maar enkele voorbeelden uit de ellenlange lijst wat communicatie nu precies is.

Door middel van communicatie kan je informatie uitwisselen, gedrag van personen beïnvloeden, mensen motiveren en je gevoelens uiten. Ook in je scoutswerking wissel je voortdurend informatie uit. Je geeft een speluitleg, je maakt afspraken, je vraagt aan je leden hoe het met hen gaat, je toont je leden dat je hen waardeert, … Een goede communicatie kan er mee voor zorgen dat er minder misverstanden en dus minder conflicten ontstaan.

Interne Communicatie

Communicatie tussen leiding

Feedback

Terugkoppelen kan voor de medeleiding een enorme leerschool zijn. Misschien wijs je iemand op een karakteristiek waarvan hij/haar nog niet bewust was.

Motiveren van leiding

Elke leid(st)er heeft en verschillende motivatie om leiding te blijven geven. Deze zijn ook niet altijd gemakkelijk te achterhalen. Daarom is het belangrijk om te weten wat de leiding drijft om jouw eenheid te blijven ondersteunen.

Public Relations in scouting

Public Relations is een manier om relaties met het publiek, volgens de letterlijke vertaling, te versterken. Daar zijn vele manieren voor. Denk maar aan een krantenartikel, na de activiteit nog een praatje slaan met de mama van een Bevertje die al een tijdje niet kwam…

Teamwork

Op elkaar inspelen is belangrijk bij een leidingsploeg, wanneer dit niet het geval is kan het wel eens ontaarden in één grote warboel. Niet alle leiding is even ervaren en even gemotiveerd. De (A)EL moet van dit zootje ongeregeld een leidingsploeg maken waarop leden, ouders en anderen kunnen rekenen.

Vergaderen

Dit kan gebeuren op en planweekend of eenheidsraad. Om de sleur uit de ellenlange vergaderingen te halen kan je een methodiek toepassen. En natuurlijk ook de vergadertechnieken onderhouden om de vergadering efficiënt te houden.

Crisiscommunicatie

O-oooow, er liep iets mis. Wat nu? Hoe pak ik het aan? Samen met de medeleiding aan één zeil trekken is erg belangrijk.

Evalueren met je leiding

Evalueren is een niet te vergeten onderdeel van de eenheidswerking. Het is de enige manier om te achterhalen wat die ene activiteit zo’n hit maakte, maar ook waarom jouw leden niet graag gaan hiken.

Indirecte communicatie

Buttonhuisstijl

Niet allen wat je zegt, maar ook hoe je het zegt heeft een effect. FOS Open Scouting ontwikkelde een buttonhuisstijl waar je als eenheid mee aan de slag kan. Alle sjablonen en afbeeldingen op de site. Do’s en don’ts vind je hier.

Sociale media

Hier lees je hoe je omgaat met sociale media. Tips & tricks om jouw twitterpagina levendig te houden. Maar ook om een blog op te starten. Lijkt het voor jou een waar avontuur of is het een horrorverhaal waar je niet over durft te dromen?

Werven van leiding

Conflicthantering

Omgaan met weerstand

Communicatie met leden

Tijdens de activiteit

Evalueren

Evalueren is een niet te vergeten onderdeel van de werking in de eenheid. Het is de enige manier om te achterhalen wat die ene activiteit zo’n hit maakte. Maar ook waarom jouw leden niet graag gaan hiken.


Teamwork bij de leden

Elke tak heeft zijn specifieke kenmerken. Het is de taak van de leiding om van elke tak één hechte groep te maken.

Conflicthantering

Omgaan met weerstand

Buiten de activiteit

Sociale media

Iedereen heeft tegenwoordig een facebookpagina. Als Seniormoderator kan je daar gretig gebruik van maken. Hen op de hoogte houden van de wekelijkse activiteiten, uitnodigen voor het komende eetfestijn…

Communicatie met ouders

Public Relations en contact met de ouders

Een huisbezoek bij een Welp die al enkele weken niet meer komt, een leuk ledenboekje, via het maandelijks ledenboekje de ouders op de hoogte houden van jullie bouwplannen… Het zijn maar enkele manieren om contact te houden met de ouders. Dit alles maakt deel uit van het eenheids-PR-plan.

Huisstijl

Naar communicatie is het belangrijk dat je als eenheid steeds dezelfde opmaak of huisstijl gebruikt. Daarom vindt je de buttonhuisstijl op de site. Dit kan een handig duwtje in de rug zijn voor eeheden die dit willen toepassen.

Sociale media

De ouders van vandaag zijn niet meer de ouders van 5 jaar geleden. Heel veel ouders zijn net als heel veel leiding ook actief op sociale media. Dit kan een kans zijn die je met beide handen kunt grijpen, als je het tenminste goed aanpakt.

Crisiscommunicatie

Luizen op kamp. Het klinkt je waarschijnlijk bekend in de oren. Soms is het een immense ramp maar het kan ook publiek geheim zijn bij de leiding. Maar hoe vertel je dit aan de ouders? Bel je hen één voor één op? Stuur je hen een brief? Ga je op huisbezoek?

Externe Communicatie

Communicatie naar de omgeving

Sympathisanten

Public Relations

Public Relations, het is een groot woord. Ook wel een beetje vaag. Goede relaties opbouwen, klinkt gemakkelijk. Een strak communicatiebeleid voor jouw eenheid is het eerste waaraan je kan werken.

Netwerken

Denk maar aan andere jeugdbewegingen, de buurt, sympathisanten, stam, andere eenheden… Ook de gemeente mag je niet vergeten wanneer je het lijstje overloopt. De gemeente heeft je meer te bieden dan je denkt. De jeugdraad, daar kan je ook vele dingen bijleren. Maar het belangrijkste is advies geven.

Huisstijl

Altijd dezelfde lay-out gebruiken naar ouders is belangrijk. Maar het is nog belangrijker om dit te doen naar omstanders. Zo laat je ook bij hen een goede indruk na.

Sociale media

Je eenheid extra in de verf zetten op de verschillende sociale media kanalen. Het klinkt gemakkelijker dan het is. Eens je eenheid zich waagt aan Twitter, mag je het ook niet vergeten te onderhouden. Je moet er dus voor zorgen dat je genoeg te vertellen hebt voor je je aan zo’n kanalen waagt.

Crisiscommunicatie

Wanneer er zich een kleine ramp voordoet in jouw eenheid is het belangrijk om dit goed over te brengen naar anderen. Een crisiscommunicatieplan opstellen is een goed plan. Want als leidingsploeg aan hetzelfde zeil trekken is enorm belangrijk. Zo vermijd je misverstanden.