Conflictenhoop

Uit FOSwiki

09 team.png

Auteur: onbekend
Eenheid auteur: onbekend

Spelverloop:
Dit spel is een simpel kwartet-kaartspel (zij het met een brokje actie) over conflicten en hoe ermee om te gaan. Het wordt als volgt gespeeld...

Maak kwartetten met tips op om conflicten aan te pakken. Bv. Zwijgen tot je woede over is, eerst hard roepen en daarna rustig uitpraten, proberen onderliggende boodschappen te vinden,... Iedereen zet zich in een kring op ongeveer armlengte van elkaar. De spelkaarten (tips) worden uitgedeeld zo dat iedereen vier kaarten heeft. Zorg ervoor dat je evenveel kwartetten in omloop brengt als er deelnemers zijn, want het is immers de bedoeling dat een deelnemer zo snel mogelijk een volledig kwartet kan verzamelen. Dit gebeurt door telkens op een af te spreken signaal één kaart door te geven naar rechts. Wanneer je een kwartet verzameld hebt, spring je plat op de buik in het midden van de cirkel. Het is nu aan de anderen om zo snel mogelijk op jou te komen liggen. Wie het laatst de hoop vervoegt, verliest. Bedenk voor hem/haar een originele straf. De persoon die het eerst een kwartet van een tip vormde, leest nu deze tip om met conflicten om te gaan en formuleert zijn eigen mening. Nu is er even tijd om hier met de groep dieper op in te gaan. Klopt de tip? Kent er iemand een prachtig voorbeeld van... of een verhaal dat juist het tegendeel bevestigt? Wanneer een kwartet gevormd is en de tip besproken, kan je dit uit de omloop nemen en vervangen door één van de overgebleven kwartetten. Zorg er natuurlijk wel voor dat er steeds evenveel kwartetten in omloop zijn als er deelnemers zijn. De kaarten worden eerst geschud en dan weer uitgedeeld.

Als iemand een kwartet vormt dat al besproken is, telt dit niet en spelen we gewoon verder tot er een nieuw kwartet gevormd wordt.

Benodigdheden: