Drugswetgeving

Uit FOSwiki

Deze pagina is een onderdeel van de pagina Regelgeving.
Klik er verder door naar allerhande regels waar je als scouts of gids mee in aanraking kan komen.

Je hoort veel verhalen over drugs. Weet er nog wel iemand wat mag en niet mag?

Wat zegt de wet?

Alle drugs zijn illegaal, dat is bepaald in de wet op de verdovende middelen. De wet maakt een onderscheid tussen meerderjarigen en minderjarigen. Minderjarigen zijn te allen tijde strafbaar, voor meerderjarigen wordt onderscheid gemaakt tussen gebruik/bezit van cannabis en andere drugs. Hier vind je meer informatie over de wetgeving rond drugs in België. Juridische handvatten specifiek voor het jeugdwerk vind je hier.

Het beleid van FOS Open Scouting

Op de website vind je de visie van FOS Open Scouting over de richtlijnen van een alcohol, tabak-en drugsbeleid. Hier kan je het document zelf raadplegen. Hier vind je de het beleid voor nationale evenementen.

Een drugsbeleid binnen jou eenheid?

  • Je stelt best een beleid op over het omgaan met drugs in je eenheid.
  • Op de site www.drugsinbeweging.be verzamelden de verschillende jeugdbewegingen alle nodige info over alcohol en andere drugs (en over hoe er mee om te gaan in je eenheid).
  • Hier vind je ook informatie over de verschillende drugs en de wetgeving.

De methodieken in deze map kunnen jou helpen om leid(st)ers en leden te sensibiliseren, te informeren en hun kennis en vaardigheden te versterken. Zo leren ze verantwoordelijk omgaan met alcohol en andere drugs en worden ze zich bewust van het belang van een alcohol- en drugbeleid.

Ondersteuning

Een aantal koepels van jeugdbewegingen gingen in overleg met FOD Volksgezondheid om te kijken hoe ze jeugdverenigingen beter kunnen ondersteunen in de naleving van de wetgeving en overtredingen kunnen voorkomen. Ze ontwikkelden een checklist die bruikbaar is wanneer je een fuif organiseert. Je kan ook steeds een preventiewerker tabak, alcohol en drugs uitnodigen die voldoende informatie geven over hoe je je fuif kan voorbereiden.

Contactgegevens voor de regionale preventiemedewerkers vind je hier.

Terug naar de pagina Regelgeving.