EHBO-spel

Uit FOSwiki

EXTRA : EHBO-spel

De bedoeling van dit spel is de kinderen te laten kennismaken met de eerste hulpverzorging. De opdrachten die ze moeten uitvoeren , hoeven ze niet te kennen. Op de EHBO- post geven ze hun kaartje af en daar is er iemand die het hen demonstreert of uitlegt, laat vooral de welpen alles zelf proberen, laat ze maar worstelen met verbanden, kliederen met ontsmettingsmiddel of de instructeur mummieficeren. Al doende leert men. Op deze post heb je al de tijd. Als er meerdere welpen met een opdracht terzelfder tijd komen, geeft dit niet, ze kunnen luisteren en eventueel meehelpen. De instructeur kan ze altijd op één of andere manier betrekken bij de opdracht die bezig is.

Het spel wordt gespeeld met max. 6 welpen en 1 begeleider (= bank)

Het spel is een soort Monopolie, het noemt nu ARTSEN ZONDER GRENSEN. Iedereen is dokter en bevindt zich in de ontwikkelingsgebieden. Ze moeten zo veel mogelijk ziekenhuizen oprichten. De artsen worden gesponsord door rijkere landen, de artsen moeten wel bewijzen dat ze bekwaam zijn vooraleer ze iets kunnen krijgen.

Een ziekenhuis kan je op je grondgebied neerzetten als je er 3 tenten hebt opgezet. Een tent kan je kopen aan de bank voor 4 verschillende bonnetjes: medicatie, voedsel, bedden, dekens Een grondgebied kan je gratis krijgen op het ogenblik dat je er op staat en er onmiddellijk een tint in je eigen kleur kunt opzetten “mediatie”, “voedsel”, “bedden” en “dekens” kan je verdienen in het SPONSORBUREAU en bij de SPOEDGEVALLEN ( = EHBO-post)

Wie op bezoek komt op een grondgebied waar reeds tenten of ziekenhuizen staan, moet 1 willekeurig bonnetje afgeven als “steun” voor dit kamp

Een ziekenhuis kost evenveel als een tent = 4 verschillende bonnetjes

Op het speelbord zijn er 5 verschillende vakjes:

- revalidatiecentra: als je hier komt door met je dobbelsteen te smijten, mag je nogmaals gooien

                als je hier naar toe verwezen bent , neem je een SPONSORKAART

-spoedgevallen : als je hier komt, neem je een kaartje EHBO en gaat ermee naar de EHBO-post

               als je goed luistert naar de instructeur en flink oefent, krijg je ook een bonnetje

-grondgebieden : hier kan je dus je eigen kamp oprichten

-sponsorbureau’s: hier kan je bevoorraad worden als je bewijst dat je een goede dokter bent

- supersponsor : (slechts 1 vakje) wie hier terecht komt , krijgt alle bonnetjes die terug afgegeven werden

materiaal:

 • per 6 welpen één speelbord, dobbelstenen
 • per speelbord set EHBO-kaartjes en een set SPONSOR-kaartjes
 • per speelbord set van tentjes en ziekenhuizen ( bv. in plasticine ) in 6 verschillende kleuren ( dezelfde kleuren als de pionnetjes)
 • per speelbord 6 pionnetjes ( in plasticine, ze kunnen hun eigen pionnetje boetseren)in verschillende kleuren
 • EHBO- koffer, draagberrie
 • eventueel “ cursus helper “ voor de instructeur als steuntje

tip: maak je speelbord en de kaartjes in stevig papier of karton en plasticifieer ze, je kan ze dan elk jaar opnieuw gebruiken. ( max. 2 maal per jaar spelen).