Een goede ceremonie

Uit FOSwiki


Een goede ceremonie… is een middel om je doel te bereiken.
Een ceremonie staat nooit op zich. Je wilt er immers altijd iets mee bereiken: een Welp belonen, een V/G-Junior een nieuw engagement laten nemen of het teamgevoel opkrikken. Een goed gebrachte ceremonie moet dus steeds voor een meerwaarde zorgen bij het bereiken van je doel. Zonder dat valt het nut van de ceremonie volledig weg.


Een goede ceremonie… daar doet iedereen aan mee.
Daarmee willen we in de eerste plaats zeggen dat een ceremonie iedereen moet betrekken. En met 'betrekken' bedoelen we dan meer dan er enkel bij te staan voor spek en bonen. Een ceremonie moet leuk zijn. Er moet iets te doen zijn en iedereen moet bezig kunnen zijn.


Een goede ceremonie… is scouts-minded.
Een heel formele ceremonie spreekt de gemiddelde Welp of Senior allesbehalve aan. Hou je ceremonie dus luchtig, tof en bewegend: niemand staat graag een half uur stil in de formatie. Ook een goede dosis humor tijdens je ceremonie zorgt ervoor dat niet alles te stijf en plastisch wordt.


Een goede ceremonie… is goed ingekleed.
Een belangrijk aandachtspunt is de inkleding: schmink, kaarsen, theelichtjes, vlaggen, verkleedkledij, uniformattributen, het zijn allemaal instrumenten die het wow-effect sterk vergroten. Zorg dus dat je wat tijd neemt om een ceremonie goed voor te bereiden en dat het geen snel en verplicht nummertje is.


Een goede ceremonie… levert meerwaarde.
Meerwaarde, zowel voor de persoon of personen die het centrum zijn van de ceremonie, als voor alle andere personen die participeren. Een belofteceremonie zorgt ervoor dat Jongverkenner Kris voelt dat zijn engagement gewaardeerd wordt door de groep. En Senior Anja weet door de kleurtotemceremonie dat alle andere seniors tijd hebben genomen en moeite hebben gedaan om voor haar een kleur te zoeken. Zoals in alle activiteiten is het de bedoeling dat iedereen huiswaarts gaat met een goed gevoel.


Een goede ceremonie… is groepsbevorderend.
Een van de doelen van een ceremonie is dat de groep dichter bij elkaar komt door samen een speciaal moment te delen. Forceer emoties niet maar negeer ze ook niet: zorg voor een veilige omgeving waarin iedereen zijn ding kan zeggen. Pas ook goed op met ceremonies waar je een deel van je leden van uitsluit, denk maar aan geheimhouding bij totemisaties. Zorg dat je geen groep in een groep creëert, maar hou goed je doel voor ogen waarvoor je de ceremonie gebruikt.


Een goede ceremonie… wordt regelmatig bijgestuurd.
Ceremonies die dertig jaar onveranderd blijven, maken weinig kans nog aangepast te zijn aan de leefwereld van jongeren van vandaag. Praat daarom regelmatig met je medeleiding en leden eens rond het kampvuur over ceremonies: kunnen we nieuwe dingen toevoegen, zijn er zaken oubollig geworden, is onze belofteceremonie nog steeds een stimulans om een persoonlijk engagement in scouting te nemen? Zijn er misschien negatieve ervaringen uit het verleden die je kan bijsturen? Door frequent je ceremonies in vraag te stellen blijven ze dynamisch, boeiend en een meerwaarde voor je werking.