Empowerment

Uit FOSwiki


Thinking Day

Op – of rond – 22 februari vieren jaarlijks scouts en gidsen over de hele wereld World Thinking Day. Die dag herdenken we de geboortedag van Lord en Lady Baden-Powell, de stichters van scouting en guiding.

World Thinking Day is echter meer dan een verjaardagsfeestje. We gebruiken deze dag om eens na te denken (what’s in a name) over een minder vanzelfsprekend thema. Dat is dit jaar empowerment.

emPOWERment

Met empowerment bedoelen we dat we kinderen en jongeren willen versterken en hen willen helpen opgroeien tot krachtige en zelfzekere scouts & gidsen. Scouts & gidsen met een positief zelfbeeld die hun mannetje (of vrouwtje) kunnen staan en hun stem durven laten horen: nu in je tak, maar ook later in de samenleving.

En wat is er beter voor een positief zelfbeeld dan een gezonde dosis waardering. Hoe lang is het geleden dat jij nog eens een complimentje gaf aan je medeleid(st)er of aan je leden? Lang geleden? Die kans is groot, want vaak vinden we het makkelijker om mensen af te breken dan om ze op te bouwen.

Baden-POWER

Baden power.gif

Speciaal daarom riep JaHoe!? superheld Baden-Power in het leven! Baden-Power is er om jou te helpen bij het geven van aanmoedigingen en het tonen van je waardering. Deze superheld helpt je om het positieve in je leden naar boven te halen en hen op die manier te versterken. Met de Baden-Power-stickers kan je je leden en medeleiding een hart onder de riem steken en hun positieve kanten wat meer in de verf te zetten!


Dus: zet je bril eens recht of steek er andere glazen in en benader de negatieve trekjes van een ander eens op een positieve manier. Misschien ontdek je wel meer dingen waar je eerst niet op gelet had. Ga de uitdaging aan en probeer wekelijks bij iedereen de positieve eigenschappen te ontdekken. Bevestig deze kwaliteiten, moedig goede prestaties aan en beloon straffe inspanningen. Die dikke duim of dat schouderklopje is maar het begin. Het doet je leden groeien als persoon, het maakt ze zelfzekerder en draagt bij tot een positief zelfbeeld.

Positief zelfbeeld

Zo'n positief zelfbeeld ontwikkel je natuurlijk niet enkel door af en toe een complimentje te geven. Die complimentjes kader je best in een algemene positieve omgang. Alles over positief omgaan met je leden vind je op de pagina leiden zonder lijden. Uiteraard is er ook niet op elk moment reden om een complimentje te geven. Op tijd en stond een portie opbouwende feedback doet ook wonderen.

Een stem in de samenleving

Het valt je misschien niet altijd op, maar toch zijn er wel een aantal mogelijkheden om als jongere je stem in de samenleving te laten horen. Eén van die mogelijkheden is de jeugdraad.

Meer info

badenpower.be
worldthinkingday.org