Exploratie bij bevers

Uit FOSwiki

De Bevers/Zeehonden vormen de start van wat een mooie scoutsloopbaan kan worden. Daarom is het belangrijk te beseffen dat hier eerste indrukken rond scouting opgedaan worden en de basis wordt gelegd voor het verdere verloop van hun “scoutscarrière”.

De kinderen die toekomen zijn volop in een ontdekkingsfase. Ze leven in een wondere wereld, waarin ze dagelijks nieuwe ontdekkingen doen en leren uit situaties die ze voorgeschoteld krijgen. Hun gezin (hoe dat ook is samengesteld) zorgt ervoor dat het kind dit kan doen in een veilige omgeving, waar plaats is voor hun exploratiedrang. Ook de school speelt hierin een belangrijke rol.

Natuurlijk mogen we ook de taak die wij als jeugdvereniging hierin hebben niet uit het oog verliezen. De Bever/Zeehond komt terecht in een nieuwe groep mensen en wordt geconfronteerd met een nieuwe omgeving. Die omgeving, die voor ons zo evident is, is nieuw terrein voor de Bever/Zeehond. Zo kan een bos of park al een hele openbaring zijn. Het is dan ook belangrijk om de Bever/Zeehond op een speelse manier kennis te laten maken met die omgeving. Ook in de tak moet er ruimte zijn voor exploratie in een beschermde en veilige omgeving.

Vooral in stedelijke gebieden, waar er weinig groenvoorziening is kan een groot park of bos al bedreigend overkomen. Of voor de Zeehonden lijkt dat water plots wel heel nat, maar die boten daarentegen, superinteressant!

Het is dan ook belangrijk dat er, vooral bij het begin van het scoutsjaar, weekend of kamp, uitvoerig stil wordt gestaan bij die nieuwe omgeving. Een rondleiding is hiervoor heel geschikt, maar geef zelf toe, ook wel saai.

Laat de Bever/Zeehond zijn nieuwe omgeving ERVAREN. Laat er hem in spelen, ravotten, ontdekken. Dat kan in een vrij speelmoment; zo is een kamp bouwen voor ons “a piece of cake”, maar blijkt dit voor het nieuwe lid helemaal niet zo evident.

Nog leuker is om er gewoon een supertof spel rond te bouwen. Zo is een zoektocht met mysterieuze brieven verspreid over het kampterrein, het ideale moment om te weten te komen wie waar zit en wat er nu precies in welke tent gebeurt.

Ook de oudere Bevers, die al wat ervaring met zich meedragen, zijn hierbij van onschatbare waarde. Zij nemen maar al te graag hun nieuwe vrienden op sleeptouw en zijn erg trots om hun kennis te kunnen delen.

Als een Bever/Zeehond zich bewust is van zijn omgeving en bepaalde herkenningspunten heeft, zal hij geruster door het leven gaan en zich veel meer kunnen geven gedurende de activiteiten.

Exploratie gaat natuurlijk ook over de grenzen van het scouts- of kampterrein. Bever/Zeehonden houden ervan om op ontdekking te gaan en een dagtocht in de bossen die eindigt op een speeltuin, is dé droom van elke Bever/Zeehond. De tocht hoeft niet lang te zijn (5 km is zeker te doen), maar laat de kinderen wel opgaan in de natuur. Laat ze beestjes vangen, dammen en kampen bouwen, toon hen zelf de mogelijkheden van de natuur. Zo krijgen ze ook respect voor onze schaarse natuur en leren ze er zich toch in vermaken. Boei ze ook met verhalen over bomen, of eigenaardigheden van bepaalde diersoorten. Zij absorberen deze informatie als een spons en komen ook graag met hun kennis buiten.

Mogelijke exploratievelden:

  • het nabijgelegen park of bos
  • eigen gemeente, dorp of stad
  • scoutslokalen en -terreinen
  • de waterplas, het meer of de zee
  • het kampterrein
  • de gebouwen op kamp/weekend
  • de omgeving rondom de scoutsterreinen
  • de omgeving op kamp of weekend

Kruip in de huid van je Bever/Zeehond en ontdek zelf hoe wonderbaarlijk en mooie de kleine, eenvoudige dingetjes des levens zijn…