FOS Open Scouting & taal!

Uit FOSwiki

(Doorverwezen vanaf FOS-taal)

Tekstballon FOS.png

FOS Open Scouting, dat zijn 50 unieke eenheden met elk hun eigen accenten. Ook qua taal valt dat wel eens op. Niets aan het handje, zou je zo denken. En dat is ook zo. Maar als wij samen één beweging willen vormen en dus ook hetzelfde imago willen uitstralen, dan kunnen kleine details als taal en spelling wel eens belangrijk zijn. Hieronder vind je enkele basisregels.Het kind en de naam

"Wij zijn van de scouts meneer!"

Als je wil dat mensen weten wie je bent en waarvoor je staat, dan moet je ook wat moeite doen. Laten we beginnen bij de naam. Sommige eenheden noemen zich uit gemak ‘de scouts’. Daar is op zich niets fout mee, maar niet al onze eenheden hebben die luxe. Vaak is er in het dorp of in de stad nog een andere scoutseenheid van ‘Scouts en Gidsen Vlaanderen’. Als mensen denken aan ‘de scouts’, dan bedoelen zij meestal ook onze collega’s. Zij zijn tenslotte met acht keer meer scouts en gidsen. Maar wij geloven dat we met FOS Open Scouting ook ons mannetje kunnen staan. Wij hebben iets te bieden wat onze collega’s niet hebben. En daarom is het belangrijk om met alle Fossers aan hetzelfde zeel te trekken qua naamgeving. Geef dus niet al te vlug toe aan de verleiding om jezelf ‘de scouts’ te noemen, maar doe de moeite om de mondvol FOS Open Scouting te gebruiken.

De mondvol

Onze beweging wordt wel eens vaker tot FOS afgekort, en daar is opnieuw niet echt iets mis mee. Je moet echter wel in het achterhoofd houden dat wij goed weten waar FOS voor staat. Bij andere mensen is dit niet steeds het geval. FOS staat namelijk ook voor de Federatie Onafhankelijke Seniorenzorg of voor het Fonds voor Ontwikkelingssamenwerking. Allemaal heel interessante organisaties, maar niet meteen waar wij mee bezig zijn. Als je daarentegen consequent de naam FOS Open Scouting gaat gebruiken, zorg je ervoor dat onbekenden toch al tenminste weten dat het om scouts draait. En dat is altijd een mooi begin.

En Scoutisme dan?

Met de Federatie voor Open Scoutisme is het al een tijdje over en uit. Op de Algemene Vergadering van 2007 werd beslist om de wildgroei aan FOS-namen een halt toe te roepen. We kozen daar en dan eens en voor altijd voor FOS Open Scouting. 'Scoutisme' is daarenboven eigenlijk geen correct Nederlands, maar Frans... Laat het Scoutisme dus los, leve Open Scouting!

Zonen & co

Onze beweging benoemen we dus steeds met FOS Open Scouting, zeker bij mensen van het stadsbestuur, de ouders en de andere jeugdbewegingen. Maar wat dan met al die andere typische FOS-dingen? Spreken we dan over het FOS-Open-Scouting-uniform? Natuurlijk niet! Voel je vrij om naar hartenlust met FOS te combineren. Het FOS-uniform, de FOS-kindjes, het FOS-gevoel en ga zo maar door! Alles mag, alles kan, zolang er maar een liggend streepje tussen staat en FOS in hoofdletters wordt geschreven.

Iedere regel heeft echter zijn uitzonderingen. We spreken bijvoorbeeld over een Fosser, en ook de FOSwiki rolt wel eens over de tong. Waarom? Daarom dus…

Tutoyeren

Fossers, dat zijn beleefde mensen. Maar overdrijven moet nu ook weer niet. Tegen meneer de FV mag je misschien nog net ‘u’ gebruiken :) en ook voor de burgemeester of andere hoogwaardigheidsbekleders kunnen we het woord ‘u’ nog verdragen. Maar in alle andere gevallen, stellen wij ons al lang tevreden met een welgemeende ‘je’. We zijn toch vrienden, nietwaar?

Schrijf de takken van de bomen

FOS Open Scouting bestaat officieel uit vijf takken. Ook de leeftijden van die takken liggen, na een beslissing op de Algemene Vergadering in 2008, netjes vast. Alsook de schrijfwijzen (zonder AV dan)!

 • Bevers-Zeehonden
 • Welpen
 • Jongverkenners/Jonggidsen (JVG’s) – Aspiranten
 • Verkenners/Gidsen (VG’s) – Juniors
 • Seniors

Ook Stam schrijven we nog met een hoofdletter, als een extra tak. Alle andere afgeleiden daarentegen krijgen terug een kleine letter. We hebben het dus over de leiding (alle leid(st)ers samen), een welpenleider, een beverleidster en de eenheidsleiding.

Enkele afkortingen

 • TL: takleid(st)er
 • EL: eenheidsleid(st)er
 • AEL: assistent-eenheidsleid(st)er
 • ER: eenheidsraad
 • FV: Federaal Verantwoordelijke
 • AR: Algemeen Reglement