Het ei

Uit FOSwiki

09 team.png

Auteur: Kolibrie
Eenheid auteur: 226e De Leeuwerik

Spelverloop:
Elke patrouille heeft op het einde van een speelterrein een afgebakende zone met daarin een emmer met water dat op een bank/stoel staat. In deze emmer zit een gat (naar de bovenkant toe in de zijwand) en daarin zit een stukje waterslang gemonteerd dat uitkomt in een kookpot.

De bedoeling van het spel is dat de leden van de patrouille stenen (gekozen en geselecteerde stenen zoals witte sierkeien) overbrengen en deze van een bepaalde afstand/afgebakende zone in de emmer proberen te gooien. Door het volume van de stenen stijgt het water en zal dit langzaam via de waterslang in de kookpot terecht komen. Men zorgt ervoor dat men genoeg water heeft om een ei te kunnen koken.

Wanneer de patrouille denkt genoeg water te hebben om een ei te kunnen koken, moet men ook eerst hout overbrengen. Er mag zoveel mogelijk geselecteerd hout overgebracht worden dat men denkt nodig te hebben. Eenmaal het ei in het kamp is mag men geen hout meer overbrengen. Men bekijkt dus grondig wanneer men het ei probeert over te brengen. Wordt men getikt met het ei dan wordt dit “gekookt” op het hoofd van de smokkelaar. Het ei wordt gekookt door middel van het aanleggen van een woudlopersvuurtje.

Onderweg kunnen natuurlijk de patrouilleleden getikt worden en wordt er een variant gespeeld van blad, steen en schaar. Nu speelt men water, hout en vuur. Water (5 vingers laten bewegen) is sterker dan vuur (2 vingers laten bewegen), Vuur is sterker dan hout (vuist maken) en het hout is sterker dan water. Verliest men als patrouillelid het spel dan geeft men haar/zijn voorwerp af.

De patrouille die eerst een gekookt ei heeft is de winnar van het spel. Dit wordt gecontroleerd door het ei te pellen en in 2 te snijden. Er mag geen eigeel meer uit de eidooier vloeien.

Benodigdheden:Emmers, stukjes tuinslang, kookpotten, eieren, water, hout, stenen, bank/stoelen, mes, roosters, lucifers, krantenpapier.


Geschikt voor: VG's-Juniors,Seniors
Soort activiteit: voor in het bos,