Piramidespel

Uit FOSwiki

(Doorverwezen vanaf Het piramidespel)

09 team.png

Auteur: Kolibrie
Eenheid auteur: 226e De Leeuwerik

Spelverloop:
Voordat het actiespel effectief begint moeten de patrouilles elk hun eigen kleine piramide bouwen. Deze piramide kan men knutselen met alles wat men maar kan vinden, gebruiken, … of heeft verkregen van de leiding zoals karton, plakband, stiften, verf, ... In de piramide dient de patrouillenaam verwerkt te zijn en er moet een opening zijn om goudstukken er te kunnen in deponeren. Voor het maken krijgen de patrouilles elk 45 minuten. De leiding beoordeeld de piramides en deze worden al beloond met enkele goudstukken afhankelijk van hun waarde.

Na het knutsel moment start het actiespel zelf. De piramides worden in een neutrale zone geplaatst op het einde van een speelterrein. In het begin van het speelterrein zit een schatbewaarder die aan elk patrouillelid een goudklompje (dit zijn kiezelsteentjes die in goudkleur gespoten zijn) en een spelkaart (farao, priester, opzichter, dienaar en slaaf) geeft.

Elk patrouillelid start aan het spel als farao die 5 goudklompjes mag overbrengen. Wanneer men getikt wordt tijdens het spel door schatrovers dan geeft men haar/zijn goudklompjes af en verliest men haar/zijn stand. Na eenmaal getikt te worden is men priester die 4 goudklompjes mag overbrengen, na de 2de maal getikt te worden is men opzichter die nog maar 3 goudklompjes kan overbrengen. Na de 4de keer getikt te worden is men slechts dienaar die maar 2 goudklompjes kan overbrengen. Na de 5de keer wordt men slaaf en slaven kunnen slechts één goudklompje overbrengen. Als men voor de 6de, 7de, … keer getikt wordt, blijft men steeds slaaf.

Om het geen gewoon overbrengingsspel te laten zijn moet men wel steeds door een sluis in het midden van het speelterrein. Deze sluis wordt gezien als de smalle doorgang van/naar een piramide. Dit doet men door een touw over een bepaalde lengte te hangen met in het midden een opening.

Wanneer men over kan geraken dan heeft men eerst haar/zijn spelkaart af en de bijhorende goudklompjes. Na controle van de grafbewakers kan men haar/zijn goudklompjes deponeren in hun eigen piramide. De patrouille met de meeste goudklompjes is de winnaar van het spel.

Benodigdheden:

  • Kiezelsteentjes in goud gespoten
  • spelkaartjes met daarop een farao, priester, opzichter, dienaar en slaaf
  • touw
  • knutselmateriaal


Geschikt voor: Bevers-Zeehonden,Welpen,
Soort activiteit: voor in het bos, met een thema