Hoofdpagina

Uit FOSwiki


Welkom op de FOSwiki!

Op deze website vind je als leiding of vrijwilliger van FOS Open Scouting allerlei informatie die je kan helpen met je werking. Artikels over op kamp gaan, leiding geven, informatie over veiligheid, spelen, technieken, tips, ...

Iedereen kan alles wijzigen! Deze website draait dan ook enkel op input van vrijwilligers: voor een deel JaHoe!?- en TRAVO vrijwilligers maar vooral door leiding.

Nieuw in de etalage

Leiden zonder lijden Fairytale bookmark.png 04 oktober

Om je tak draaiende te houden is niet enkel de organisatorische kant van de zaak belangrijk. Naast het ontwikkelen van leuke, interessante en afwisselende activiteiten, moet je ook een band opbouwen met je leden en hen een heel jaar lang begeleiden. Een goede begeleidershouding kan mee aan de basis liggen van een sterke band. Je zal merken dat je veel problemen kan vermijden of eenvoudig kan oplossen.

In de reeks leiden zonder lijden:

Begeleidershouding
Gewenst & ongewenst gedrag
Problemen oplossen
Belonen & straffen
Pesten
ADHD
Pesten Fairytale bookmark.png 20 januari

Pesten is een ernstig probleem en kan zware gevolgen hebben. Toch komt het nog steeds in veel eenheden voor. In februari kiest heel Vlaanderen een week lang 'kleur tegen pesten'. Doe mee en speel met je eenheid tegen pesten of maak werk van een straf antipestbeleid! Verdiep je hier in het thema pesten.


Ambox fosapproved.png

FOS-approved


Zichtbaarheid

Fairytale bookmark.png 20 januari

Leiding.jpg
Kinderen & jongeren kunnen vaak kiezen uit een uitgebreid aanbod aan vrijetijdsbestedingen. Als je dus wil dat ze voor jouw eenheid kiezen kan je maar beter het hele jaar door goed zichtbaar zijn en hen op een originele manier aanspreken. Vind inspiratie in dit artikel en vul het aan met jouw inspirerende voorbeelden voor anderen!

Leiding werven

Fairytale bookmark.png 20 januari

Een acuut leidingstekort? Of voel je aan je kleine teen dat je eenheid volgend scoutsjaar met een leidingstekort zal kampen? Dan kan je maar beter tijdig in actie schieten! Start met het lezen van deze good practice van de Jakketoes, snuister eens door de bundels & brochures van andere jeugdbewegingen en laat je eigen goede ideeën achter op deze pagina.


Op buitenlands kamp!

Fairytale bookmark.png 20 januari

Heel wat Seniortakken zijn momenteel volop bezig met de voorbereidingen van hun buitenlands kamp. Zijn jullie nog op zoek naar goede tips? Heb je nood aan een stappenplan? Heb je al een wild idee, maar raak je er niet uit in welk land je dat best ten uitvoer brengt? Geen nood! Neem een kijkje op de pagina buitenlandse kampen en snuister door de landenfiches.

Open scouting in de praktijk

Werken rond en met diversiteit... De moed zakt bij veel leid(st)ers al in de schoenen wanneer hij/zij er nog maar aan denkt. Aan de slag gaan met kinderen en jongeren die we meestal niet bereiken is nochtans voor leiding, leden en de kinderen & jongeren zelf een duidelijke meerwaarde. Wie durft het aan? Als actief pluralistische organisatie laten we je uiteraard niet aan je lot over. Door verschillende tools, tips & tricks, financiële instrumenten en zelfs coaching aan te bieden, willen we jouw eenheid sterk ondersteunen in jullie wilde plannen. Het zijn de eenheden die zorgen voor 'Open' in FOS Open Scouting!

  • Lees de visietekst diversiteit.
  • Lees in het artikel ledenwerving hoe je een diversiteit aan nieuwe scouts en gidsen kan bereiken.
  • Lees in het artikel begeleidershouding hoe je met een diversiteit aan scouts en gidsen omgaat.
  • Ontdek onze nieuwe ondersteuning om de financiële drempel van je eenheid te verlagen.
  • Ontdek onze nieuwe coaching voor wie intensief rond diversiteit aan de slag wil.