Iedereen scout

Uit FOSwiki

'Iedereen Scout' is sinds 2008 de baseline van FOS Open Scouting, maar het is ook de naam van de ledenwervingscampagne die in datzelfde jaar werd gelanceerd.

Het ledenwervingspakket bestaat uit 3 verschillende posters (A1-formaat) en een algemene FOS-folder. Je kan het geheel personaliseren door op de posters ronde stickerbollen aan te brengen, of door de folder te pimpen met jouw eenheidsinfo aan de hand van een handig insteekblaadje dat praktisch en stijlgewijs tussen de folder past.

Je kan dit materiaal GRATIS bestellen bij FOS Open Scouting. Ga naar de FOS-website voor meer uitleg over de campgne, en het bestelformulier.

Posters

Zee.jpg
Tocht.jpg
Kampvuur ledenwerving.jpg

Misschien ga je als leiding niet werven in het zwembad, maar door enkele posters op te hangen kan je wel je naambekendheid vergroten. Je kan hiervoor gebruik maken van de 'Iedereen scout'-posters. Zij zorgen voor een professionele uitstraling en verbinden je eenheid met FOS Open Scouting, wat niet onbelangrijk is voor een kleine jeugdbeweging.

FOS Open Scouting dat zijn 50 eenheden met elk hun eigen identiteit. Om voor al die eenheden dé poster te maken, is bijna onmogelijk. Daarom hebben we drie posters ontwikkeld, in de hoop dat er zeker eentje bij zit waar jij je als eenheid super bij voelt. Alle drie de posters verbeelden een belangrijk element van FOS Open Scouting, dat je onmogelijk kan wegdenken uit je eenheid.

We schetsen even welk gevoel we jou - en je toekomstige leden - met deze posters willen meegeven:

Ravotten aan zee

Samen spelen is gewoon het einde! Er samen op uit trekken om te ravotten en te spelen, meer moet dat soms niet zijn. We springen samen de bal achterna, kietelen onze vriendjes tot overgave, lachen tot we niet meer kunnen. Niemand die dit facet van scouting zou willen missen.

Samen op tocht

FOS Open Scouting, dat is meer dan een spel. We nemen de verantwoordelijkheid in eigen handen. Het is aan ons om de weg te zoeken, om elkaar een helpende hand te reiken, om er samen uit te komen. We proberen zelfstandig de handen uit de mouwen te steken en als team iets te bereiken. Samen komen we er vast wel uit.

Het kampvuur

Buiten zijn, verhalen vertellen, samen rond het vuur zitten; dat ademt FOS Open Scouting. Kom erbij en zit binnenkort samen met ons gezellig rond het vuur. We sprokkelen hout in het bos en bouwen samen het kampvuur op. Als we daarna samen rond het vuur zitten, kan de dag niet meer stuk. Kom bij ons, en wij beloven je in ruil warme vriendschappen!

Hoe ga je met de posters aan de slag

Wij willen kindjes zien!

In de meeste Vlaamse dorpen en steden krioelt het van de verenigingen. Zowel de ouders als de kinderen zien door de bomen het bos niet meer en weten vaak niet meteen welke jeugdbeweging te kiezen. Hoe maak jij nu het verschil?

Dat kan op vele manieren, o.a. door zichtbaarheid en (naam)bekendheid. Zorg dat de FOS Open Scoutingposters overal te zien zijn. Je kan bijvoorbeeld je leden vragen om een poster voor hun raam, op school, in de sportclub of het jeugdhuis te hangen. Onbekend is immers onbemind. We rekenen erop dat jij, je medeleiding en je leden creatief genoeg zijn om FOS Open Scouting met behulp van deze posters bekend én bemind te maken.

Bekend worden is één ding. Maar nu moet je ervoor zorgen dat iedereen weet waar ze eventueel terecht kunnen voor informatie. Kunnen ze iemand opbellen? Hebben jullie een fantastische website waar alles glashelder wordt uitgelegd? Of organiseren jullie bij de start van het scoutsjaar een fantastische startdag waar iedereen welkom is?

Wil je deze info aan de wereld kwijt? Heel simpel, zet ze op de poster! Bij de posterset krijg je telkens vellen stickerpapier met daarop vier bollen. Als je van plan bent om je posters te personaliseren dan kan je met deze stickers aan de slag.

Posters personaliseren: stickerbollen

Bedenk eerst goed welke info je kwijt wil op de poster. Zodra je deze info in een goede slogan of slagzin hebt gegoten, kan je aan de slag. Ga naar www.fosopenscouting.be en haal daar het stickersjabloon af. Door middel van dit sjabloon kan je heel makkelijk je informatie kwijt in een bol.

Het is de bedoeling dat je maximaal twee bollen gebruikt: een grote en een kleine. Eenmaal je je info kwijt bent in het sjabloon en je het stickervel door je printer hebt laten rollen, ben je klaar voor het pimpen van je poster.

De stickers zijn zo gemaakt dat ze net ietsje groter zijn dan de buttons op de posters. Zo heb je een klein beetje ik-bibber-en-beef-en-plak-de-bol-scheef-marge. Kies dus een grote en een kleine bol waar jij je stickers overheen kunt plakken. Het spreekt vanzelf dat je nooit raakt aan de FOS Open Scouting- & Iedereen Scout-button. Ook van WOSM en WAGGGS blijf je beter af. Alle andere buttons mag je naar hartelust overplakken.

De folder en het briefje

Folder buiten.jpg
Folder binnen.jpg

Een poster zegt meer dan duizend woorden, maar het kan nooit kwaad om enkele van die woorden toch op papier te zetten. Vaak zitten ouders met heel veel vragen. Als jij enkele van die vraagtekens geruststellend kan beantwoorden voordat zij een jeugdbewegingkeuze moeten maken, dan heb je alvast een voetje voor.

Op de folder staat uitgelegd wat FOS Open Scouting nu precies is: 5 takken die graag spelen maar waar meer achter & in zit. De folder is behoorlijk algemeen. Ze is namelijk bedoeld voor alle FOS-eenheden. Als je graag de informatie wat concreter maakt, dan kan je met het briefje aan de slag. Stel een wervend en concreet tekstje op, print het op het bijpassende FOS-briefje en steek het tussen de folder. Zo maak je de professioneel ogende folder toch persoonlijk en zeer concreet. Zorg dat het geheel fris oogt, maar toch duidelijk en overzichtelijk is. Niet enkel je boodschap is belangrijk, ook de manier waarop je ze brengt.

TIP

  • Schrijf voor je lezer! Een tekst voor kinderen, jongeren of ouders zal er uiteraard anders uitzien. Bepaal dus vooraf je leespubliek en pas je tekst aan.
  • Hou rekening met de voorkennis van de lezer. Allochtone en maatschappelijk kwetsbare doelgroepen hebben dikwijls minder kennis van het gegeven jeugdbeweging en scouts. Een vrijetijdswerking met activiteiten op vaste tijdstippen, waarvoor je bovendien lidgeld moet betalen, is voor velen onder hen een onbekend gegeven. Voorzie dus voldoende toelichting en let op met specifieke termen (zoals eenheidsleider, takken en dergelijke meer).
  • Maak een duidelijk onderscheid tussen hoofd- en bijzaken en vermijd overbodige informatie.
  • Gebruik korte enkelvoudige zinnen met een concreet onderwerp en actieve werkwoordsvormen in de tegenwoordige tijd.
  • Let op met spreekwoorden, holle woorden, moeilijke begrippen en humor. Voor anderstaligen en taalzwakkeren kan dit een struikelblok vormen.
  • Gebruik een logische opbouw en een duidelijke structuur. Maak je structuur duidelijker door het gebruik van titels, alinea’s, witruimten en schema’s.
  • Zet aan tot actie. Hoe kan je aansluiten? Wie moet je bellen? Waar en wanneer kan je langskomen? Voorzie bij voorkeur verschillende contactmogelijkheden (mail, telefoon, bezoekje).
  • Verspreid je folders op zo divers mogelijke plaatsen: in brievenbussen (vooral in de straten waar je nu nog niemand bereikt), op aanplakborden, in winkels en wachtzalen van huisartsen, op plaatsen waar aan sport en cultuur gedaan wordt, op scholen, op speelpleintjes, op grote festiviteiten in je gemeente, …

TIP
Papier hier!
Wil je graag aan de slag met het materiaal dat FOS Open Scouting je aanbiedt? Geen probleem, stuur een mailtje naar [email protected] of pleeg een telefoontje aan het Landelijk Secretariaat (09/245 45 86). Vermeld duidelijk je naam en je eenheid en de hoeveelheid posters, stickers, folders en briefjes je nodig hebt. Het materiaal dat we je aanbieden is helemaal gratis! De verzendingskosten zijn echter wel voor jouw rekening, tenzij je het materiaal natuurlijk zelf komt ophalen.

Zie ook