Internationaal

Uit FOSwiki

Internationaal is véél meer dan toerist spelen!

Internationaal, buitenland, … het klinkt exotisch in de oren, maar ‘internationaal en scouting’ klinken samen veel uitdagender. Waarom? Omdat scouting veel meer betekent dan toeristisch in het rond hopppen. Als we er als scout of gids op uit trekken dan doen we dat in eerste instantie niet om als toerist de cultuur te gaan opsnuiven, of om een nieuwe streek te ontdekken. Naar het buitenland gaan moet meer zijn dat dit.

Het internationaal kamp is een middel voor ons om andere culturen te leren kennen. De verkenningstocht zal dus hoogstwaarschijnlijk wel bestaan uit een museabezoek, een uitstap naar een stad, … maar zeker ook uit contacten met de plaatselijke bevolking. Het is pas door deze rechtstreekse confrontatie dat we de ware rijkdom van de cultuurverschillen leren kennen. Wij hebben het privilege dat kunnen we deel uit maken van een wereldwijd scouts en gidsen netwerk, waarom zouden we hiervan dan geen gebruik maken? Waarom zouden we niet samen met een Franse eenheid onze tenten opslaan op het veld van paysan Louis? Of waarom plannen we geen gesubsidieerde uitwisseling tussen onze seniortak en een Slovaakse? Het ene jaar hier in België samen op kamp en het jaar nadien in Bratislava en omstreken?

als we Naast de intense

Naar het buitenland gaan is meer dan gewoon eens ver weg gaan. Het is in eerste instantie een middel om andere culturen te leren kennen. Dit is als scouts en gids het makkelijkst door gebruik te maken van het grote netwerk van scouts en gidsen over de hele wereld. Het is niet door in een land te verblijven en overdadig veel musea te bezoeken dat je het land en de cultuur leert kennen, maar wel door contacten te leggen met mensen.

Eigenlijk begint het internationale, het leren kennen van andere culturen bij elk van ons thuis. Wie houdt er ons tegen om bevriend te zijn met niet-Belgen? Wie kent er niemand die hier niet geboren is? Wie heeft er nog niet gesurft op het internet, of gepend met verre vrienden. Wie is er nog niet naar het Afrikamuseum, of naar een Turks of Chinees restaurant geweest? Wie van ons kent niemand die naar één of ander godvergeten land is geweest? Zie je wel dat je niet ver moet gaan om internationaal actief te zijn?

Als we in het buitenland zijn, dan vertegenwoordigen we FOS een beetje, maar vooral België. Het is dus belangrijk dat we dit goed doen, dat we iets positiefs uitstralen. Wij moeten niet alleen de anderen leren kennen, maar we moeten ook de andere mensen, die niet naar hier kunnen komen, de kans geven om de Belgische cultuur leren kennen. Dit is de reden waarom we op Jamboree ons terrein inkleden in verschillende thema’s, dit is ook de reden waarom er nationale dagen (Belgendag) georganiseerd worden. Wie al eens is mee geweest, weet natuurlijk waarover we het hebben. De anderen moeten maar eens vragen aan vorige Jamboreegangers, hoe het is om Zambianen en Indonesiërs uit te nodigen voor een Belgisch buffet of hoe leerrijk het is om met verschillende mensen rond het kampvuur te zitten keuvelen over koetjes en kalfjes? Vaak begint een eerste contact door het swoppen (ruilen) van badges, of door een gesprekje over scouting. Eén iets staat wel als een paal boven water, je maakt maar contact met mensen als je zelf open staat voor contact. Dit wil zeggen, dat je met kleine groepjes op pad gaat en je je laat leiden door je ogen. Alles wat je ziet moet je van dichtbij gaan bekijken, alle vragen die in je opkomen moet je stellen, je moet erop uit! Je moet niet rond je tent, of elders, samenhokken, want dan stoot je mensen af. Een Jamboree maak je zelf! Wij als leiding kunnen jullie alleen maar mogelijkheden aanbieden, zodat jullie er het beste van kunnen maken. Dit betekent in eerste plaats dat we jullie iets meer moeten vertellen over scouting in België, Europa en de wereld. We zullen dit nu niet doen, maar het komt nog wel! Ten tweede, en daar kunnen we jullie minder mee helpen, moet je eens nadenken over België. Wat is er typisch Belgisch? Frieten met chocoladesaus, België is de hoofdstad van Brussel, België is een land vol fraude en vervuiling, het zijn maar enkele van de vele misverstanden die er bestaan over België in het buitenland. Wij kunnen dit een beetje veranderen, door het juiste te vertellen en uit te stralen.

Hopelijk zien jullie het nog allemaal zitten, want wij, de leiding, kijken er echt naar uit. We zijn echt blij dat wij (en jullie geldschieters) jullie zo massaal de kans kunnen geven, om het mooie van de wijde wereld, het boeiende van de vreemde culturen, … te leren kennen. Wie weet is dit nog maar het begin en heb je echt de smaak te pakken!