Kinderen vervoeren in de auto

Uit FOSwiki

Deze pagina is een onderdeel van de pagina Regelgeving.
Klik er verder door naar allerhande regels waar je als scouts of gids mee in aanraking kan komen.

Kinderen passen omwille van hun gewicht, lengte en leeftijd niet altijd in de gewone gordels in de wagen. Vaak zijn er speciale voorzieningen nodig en verplicht voor kinderen tot een bepaalde lengte, gewicht of leeftijd. Het gaat dan bijvoorbeeld om kinderzitjes, verhogingskussens of speciale beveiligingssystemen. Ben je op kamp, en heb je een auto mee, dan moet je dus, als je(kleine) gasten meeneemt (bijvoorbeeld voor een bezoekje aan de dokter) met een aantal zaken rekening houden.

Wat zegt de wet?

Kinderen (jonger dan 18 jaar) en kleiner dan 1,35m moeten in een voor hen geschikt beveiligingssysteem worden vervoerd in de wagen. Kinderen van 1,35m of groter, moeten in een voor hen geschikt beveiligingssysteem vervoerd worden, of de veiligheidsgordel dragen. Je kan je verdiepen op de databank regelgeving van Steunpunt Jeugd, of meteen hun PDF uitprinten.

Wat onthouden we als Fosser?

  • Concreet komt het er op neer kleine kinderen in een kinderzitje en grotere kinderen op een verhogingskussen te zetten.
  • Niet evident in scoutsverband als je plots al je bevertjes naar het zwembad wil laten vervoeren door je ouders. Daarom is er ook een uitzondering op deze regel. Wanneer er kinderen incidenteel worden vervoerd over een korte afstand, maar niet door hun eigen ouders en er zijn geen of niet voldoende kinderbeveiligingssystemen aanwezig, dan geldt dat kinderen van 3 jaar en ouder zonder kinderbeveiligingssysteem achterin de wagen mogen vervoerd worden. Ze moeten dan wel de autogordel dragen. Let op: deze regel geldt dus niet voor de ouders als zij hun eigen kinderen vervoeren.
  • ...

Terug naar de pagina Regelgeving.