Knopen

Uit FOSwiki

De basis van het pionieren

Een van de dingen die van oudsher al verbonden zijn met scouting is het maken van bouwwerken van touw en hout. Vaak heerst er onder niet-scouts nog al eens een vooroordeel dat bij scouting alleen goede daden worden gedaan en knopen worden gelegd. Inmiddels hebben de meeste mensen wel door dat de dagelijkse goede daad al vele jaren tot het verleden behoort. Wat betreft die knopen: die worden bij veel groepen inderdaad nog geleerd (als een van de vele activiteiten) vaak wordt door het publiek echter vergeten dat het leren van knopen geen doel op zich is.
Met de knopen die je leert kun je vele grote en hoge bouwwerken in elkaar zetten. Scouting is veel meer dan alleen het leggen van knopen, maar de keren dat er wel iets aan deze technieken wordt gedaan, gaat het meestal om spectaculaire activiteiten.
Kabelbanen, torens, zendmasten, schommels en bruggen, je kunt het allemaal zelf bouwen. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is touw, palen en een paar man die de basistechnieken beheersen.

Platte knoop

Een van de bekendste knopen is de platte knoop. Het is een knoop die erg geschikt is om twee touwen van gelijke dikte aan elkaar vast te maken, bijvoorbeeld bij een vlag in de vlaggemast. Gebruik de platte knoop niet om zware ladingen aan te houden, want onder hoge druk is hij niet betrouwbaar genoeg. Voor kleine klusjes is de knoop erg geschikt en snel gelegd. De tekeningen spreken voor zich. Let wel op dat de twee uiteinden aan dezelfde kant van de knoop uitsteken. Als dat niet zo is dan spreken we van een 'oud wijf', een knoop die niet veel kan hebben.
Platte knoop.jpg

Schootsteek

Met de schootsteek kun je twee touwen van ongelijke dikte met elkaar verbinden. Ook kun je een touw aan een lus vastmaken, vandaar dat ook deze knoop wordt gebruikt om een vlag op te hangen. Let er ook hier op dat beide korte einden aan dezelfde kant van de knoop zitten.

Schootsteek.jpg

Halve steek

Een halve steek is eigenlijk een soort halve mastworp Je gebruikt bijvoorbeeld twee halve steken om een sjorring (die verderop aan bod komen) af te ronden. Het is geen knoop die je los gebruikt.
Halve steek.jpg

Timmermansteek

Met de timmermansteek kun je een touw vast maken aan een balk. Met een beetje geluk kun je de timmermansteek zelfs gebruiken om een stapel sprokkelhout samenbinden om te verslepen. De timmermansteek blijft vastzitten zolang er kracht opstaat. Naar mijn bescheidenmening moet je de timmermansteek alleen gebruiken als er vervolgens een sjorring o.i.d. bovenop zit, want zonder dat zou de timmermansteek wel eens los kunnen schieten. Er moet wel gezegd worden dat dit ook aan het soort touw kan liggen.
Timmermansteek.jpg

Mastworp

Een belangrijke knoop die je waarschijnlijk veel zult gebruiken is de mastworp. Veel sjorringen kun je heel goed beginnen met de mastworp en je vindt hem dan ook in veel bouwwerken terug. Met een mastworp maak je een touw aan een paal vast.
Mastworp.jpg

achtknoop

De achtknoop (ook wel 'Vlaamse steek') is een stopperknoop. Je gebruikt deze om een verdikking in je touw te maken, zodat dit niet door een oog schiet. Je gebruikt deze knoop ook op het einde van een touw om ontrafeling tegen te gaan. 8knoop.png

dubbele achtsteek

achtknoop gelegd in de bocht met dubbel genomen touw. Dit is een sterke vaste lus. Wordt onder andere gebruikt bij het klimmen.

losse strop

Wordt gebruikt om een lus te leggen, die je kan aanhalen. Nooit om iemands nek leggen! ook niet als grapje! Ook wel bekend als de 'toverknoop' (als je het lusje erg klein trekt, en je trekt verder 'verdwijnt' de knoop). Wordt bvb. gebruikt om halfweg een touw snel sheckle vast te binden (kan in de bocht gelegd worden)

Lossestrop.png

paalsteek

Om een vaste lus te maken. Eén van de sterkere knopen.

Paalsteek.gif

Dubbele paalsteek

Een goede methode om een lus in het midden van een (lang) touw te maken.

Dubbele paalsteek.jpg

Vlinder knoop

stevige manier om een lus in het midden van een touw te maken. Deze knoop wordt vaak door klimmers gebruikt.

Vlinderknoop.jpg

Trompetsteek

Deze knoop wordt gebruikt een lijn in te korten. Bijvoorbeeld een scheerlijn van een tent.

Trompetsteek.jpg

Ashley's stopper

De dikste eenvoudige stoppersknoop. Eigenlijk een losse strop, waarbij je het korte uiteinde nog eens door de lus steekt.


Hoe maak je een dasring?