Kraanwerk

Uit FOSwiki

Kraanwerk met boten voor Sea-Scouts

Sommige eenheden moeten het nooit doen, anderen doen het tweejaarlijks voor winteronderhoud van de boten of bij vertrek op een kamp. Kraanwerk is een gevaarlijke operatie waar veel scouts zo goed als geen kaas van hebben gegeten. Informeer je goed en laat je zeker bijstaan door mensen met ervaring en kennis hierover!

Voorbereiding

Op voorhand spreek je best even af met iedereen die gaat helpen, de kraanman.

 • Wat: Gewicht van de lading
 • Hoe: Welk hijstuig er wordt gebruikt (slings, kettingen, shackles,...)
 • Wie: één persoon heeft de leiding heeft en geeft kraansignalen aan de kraanman. Extra personen die zich bemoeien zorgen enkel tot dubbele of miscommunicatie. Vermijd onnodige personen die in de weg lopen.
 • Waar: Zorg dat de lading in het bereik van de kraan staat en dat de 'landigsplaats' op voorhand klaar is.

Eén enkele persoon geeft kraansignalen en niemand anders!

Boot uit het water halen

We bespreken enkel de moeilijkste situatie; als de boten niet afgemeerd liggen voor het kraanwerk:

1. Eén boot gaat ten anker, op een plaats loodrecht van de kraan op de oever, en houdt de motor draaiende om te corrigeren bij windstoten.

2. Een tweede boot die overgezet moet worden, komt langszij van de geankerde boot en maakt zich losjes vast. In deze fase blijft de motor draaien.

3. De hijsbanden worden gezakt en onder de boot getrokken. OF de kettingen worden aangeslaan aan de desbetreffende hijspunten op de boot (bijvoorbeeld 'dingskes'/hijsogen op de bodem van een stalen vlet).

4. De locatie van de hijsbanden is belangrijk: de grootste laterale sterkte ter hoogte van de doften en dwarse spanten.

5. Laat de kraan langzaam hijsen. Indien alles in orde is, gaat de motor uit en de meerlijnen los.

6. De kraanmove zelf gebeurt best in een enkele vlotte beweging. Hoe minder mensen er aan boord tijdens de kraanmove, hoe beter. Een boot is geen gekeurd hijsmateriaal om mensen mee in de lucht te hijsen!


Andere situaties waarbij de boot aangemeerd of op op de wal ligt zijn eenvoudiger.

Boot te water laten

1. De hijsbanden worden gezakt en onder de boot getrokken. OF De kettingen worden aangeslaan aan de desbetreffende hijspunten op de boot (bijvoorbeeld 'dingskes'/hijsogen op de bodem van een stalen vlet).

2. De locatie van de hijsbanden is belangrijk: de grootste laterale sterkte ter hoogte van de doften en dwarse spanten.

3. Laat de kraan langzaam 10 cm hijsen. Indien alles in orde is, gaat de motor uit of de meerlijnen los.

4. De kraanmove zelf gebeurt best in een enkele vlotte beweging. Hoe minder mensen er aan boord tijdens de kraanmove, hoe beter. Een boot is geen gekeurd hijsmateriaal om mensen mee in de lucht te hijsen!

5. Eenmaal te water aan de andere kant: eerst de motor starten en dan pas loskoppelen! Blijf in positie tot de hijsbanden vrij zijn van het dek.

6. De laatste, geankerde boot, laat zich eerst 5 cm uit het water tillen alvorens het anker te lichten en de motor te stoppen.

Timing

 • Het overzetten gaat eenvoudiger bij een hogere waterstand, ivm met de reikwijdte van de kraan.
 • Bij teveel wind, kan de kraan niet meer veilig werken.
 • Kraanwerk kost per uur, dus een goede voorbereiding bespaart geld! Als je nog hijsbanden moet zoeken in de loods terwijl de kraan staat te wachten, verspil je veel geld!

Kraanmachine

 • Het kraanbedrijf beslist zelf welke beschikbare kraan ze zelf stuurt. Geef op voorhand door hoeveel de boten wegen en hoelang het werk ongeveer zal duren.
 • De kraanpositie veranderen kost tijd en dus geld. Een keer goed positioneren dus!
 • Vraag aan de kraan machinist hoeveel je boten wegen, dan weet je dit voor de volgende keer.
 • Dwing de kraanman nooit om risico's te nemen of om beveiligingen van de kraan te overbruggen.Ga nooit onder hangende lasten staan!