Labels

Uit FOSwiki

09 team.png

Auteur: Scouts et Guides Pluralistes de Belgique
Eenheid auteur: onbekend

Spelverloop:
Dit is een spel in het thema zingeving.

  • Zichzelf beter leren kennen door na te gaan wat mensen van ons verwachten, en hoe we ons gedragen.
  • Begrijpen wat het gevolg kan zijn van ons eigen gedrag op anderen.
  • Het eigen waardensysteem ontwikkelen en structureren door een bespreking van stereotypen.

Om deze activiteit voor te bereiden zal de leiding een eigenschap noteren op elk label (bv. onverantwoordelijk, spiritueel, dom, intelligent, onhandig,…) en nadenken over een opdracht voor de groep (samenwerken om iets te maken, een debat organiseren, …).

Daarna zal de leiding op het voorhoofd van elke deelnemer een label kleven zonder hen te vertellen wat er op staat. De leiding legt de opdracht uit aan de groep en laat weten dat iedereen in hun omgang met elkaar rekening moet houden met de labels die de anderen dragen.

Als bijvoorbeeld één van de deelnemers het label ‘lui’ op zijn/haar voorhoofd heeft kleven, dan dienen de anderen hem/haar ook zo te behandelen. Dit zonder te vertellen wat er op de label staat.

Alle deelnemers vervullen samen de gegeven opdracht. Op het einde van het spel, als ze dat willen, kunnen de deelnemers gokken wat op hun label staat. Hoewel dit niet het hoofddoel is van het spel.

Eenmaal de opdracht vervult is, houdt de leiding een ‘debriefing’. Het is heel belangrijk om iedereen de kans te geven zich uit te drukken. De leiding stelt volgende vragen:

  • Hoe voelde je je tijdens deze activiteit?
  • Was het moeilijk om de anderen te behandelen volgens hun label?
  • Waren er enkele deelnemers die zich gedroegen zoals op hun label stond? (Bijvoorbeeld begon de persoon met het label ‘grappig’ ook moppen te vertellen? Of deed de persoon met het label ‘lui’ op den duur niet meer mee?)
  • Welke labels plakken we zelf (figuurlijk) op anderen? Welke gevolgen heeft dit voor hen, en voor de manier waarop we zelf naar hen kijken?
  • Wie kreeg een label toegewezen in het echte leven?
  • Reflecteert zo’n label de realiteit?

Bemerkingen:

Enig advies voor de leiding: wees voorzichtig bij het kiezen en uitdelen van de labels. Als bijvoorbeeld één van de deelnemers echt lui is, vermijd dan hem/haar dat label te geven.

Het doel van het spel is niet om te ontdekken welke mening de deelnemers hebben over elkaar. Dit zou een heel negatieve impact kunnen hebben op de groep.

Suggestie ter opvolging: Vermijd om in toekomstige bezigheden kinderen en jongeren te ‘labelen’. Let er voor op hen altijd de zelfde rol te laten spelen, of hen dezelfde functies/taken toe te kennen.

''Bronvermelding: Scouts & Guides Pluralistes de Belgique, Animer SPI - vivre les différences, fiche A18, 2004 Zij haalden de mosterd dan weer bij Brander P. e.a., educational kit All different All equal Education pack: ideas, resources, methods and activities for informal intercultural education with Young people and adults, Strasburg: European Youth Centre, 1995 ( © Council of Europe)''

Benodigdheden:Labels per persoon (vb: etiketten)