Lenteloop

Uit FOSwiki

VERDEELSPELLETJES: het vormen van koppels

zoek je liefje : alle jungledieren hebben de “kriebels” en zijn op zoek naar een partner.

  • Er zijn evenveel lange stroken als er welpen zijn gedeeld door twee. Je neemt de stroken in het midden vast, alle welpen nemen een uiteinde en binden deze rond hun enkel. Baloe laat de stroken los en de welpen trachten het kluwen te ontwarren en zo te ontdekken wie hun partner is .

materiaal : stroken stof of touwen


  • de welpen zitten in een cirkel. Men begint door aan de persoon recht of links van zich te vragen: “Hou je van mij, schatje? Die welp antwoordt dan : “ Ja, ik hou van je, schatje, maar ik kan echt niet lachen”. Kan de welp dit antwoorden zonder te lachen, dan moet de eerste een ander liefje zoeken. Wie lacht vormt een koppel met de vrager. En zo voort tot alle koppeltjes gevormd zijn.

materiaal : geen


  • twee is genoeg, drie is teveel: men gaat in groepjes van twee in een cirkel staan. Twee welpen lopen rond de cirkel: de vanger en een achtervolgde. Elk moment kan de achtervolgde een schuilplaats zoeken door zich voor één van de groepjes te plaatsen. De laatste welp van het groepje van twee maakt zich dan snel uit de voeten. Is iemand gevangen, dan worden de rollen omgekeerd. Na enkele minuten , als alle groepjes min of meer gewijzigd zijn geeft Akela een fluitsignaal. De koppels die nu gevormd zijn kunnen zo het volgende spelletje spelen.

materiaal: fluitje


KENNISMAKINGSSPEL :

Na de overgang heb je waarschijnlijk een paar nieuwe welpen ; kan ook gespeeld worden op een vriendjesnamiddag of met een bevriende horde: Je plaats een lange, stevige plank of boomstam op een of andere wijze horizontaal boven de grond als een soort evenwichtsbalk. De welpen gaan er allemaal opstaan ( max. 10 per beurt). Als ijsbreker en kennismaking geef je hen verschillende opdrachten zoals: - ga in alfabetische volgorde staan - ga volgens grootte staan - ga volgens geboortedatum staan Met kleine handige welpen, kan je het zelfs eens op een wipplank spelen, of op een apebrug boven het water


NAUTISCHE SPELEN:

verdeelspelletje: Per welp wordt een zwemcap in het zwembad gegooid. Bij signaal van Akela dukt ieder een zwemcap op, dat hij aantrekt op het hoofd. Hier is de mogelijkheid te groeperen volgens kleur indien er meerdere kleuren zijn, of deze met cap groep 1, deze zonder cap groep 2 ofwel kunnen deze met cap tikker worden om tweetallen te vormen.

Materiaal: per welp 1 zwemvest


Prinsessenroof: alle jungledieren hebben de “kriebels” en zijn op zoek naar hun liefje: per groep neemt er een prinsen plaats op een drijfplant aan het einde der breedte of zwembaan van haar ploeg. De andere welpen aan de overkant starten om beurten, nemen een bloem welke drijft of op de bodem ligt, zwemmen naar de prinses, geven de bloem af en zwemmen terug. Dan start de 2de enz. De laatste neemt de prinses met haar bloemen mee op sleeptouw. De prinses poogt zo vlug mogelijk haar bloemen in een vaas te schikken

materiaal: per groep een drijfplank, bloemen


kledingrace: wie een liefje zoekt wil er zo goed mogelijk uitzien: Per ploeg opstellen langs beide zijden van het bad. Om beurten zich “feestelijk “ ( hoed, strik of das, hemd, vest, bloem in knoopsgat) kleden en zwemmen of lopen over de bodem naar de overkant. Daar alles afdoen voor de volgende welp die alles opnieuw aantrekt en over zwemt. Best is niet te veel afstand laten overbruggen zodat goede zwemmers niet te veel bevoordeeld worden. Materiaal: gelijk aantal “feestelijke” kledingstukken per groep

koppelen: 2 groepen aanduiden: meisjes, jongens; 2 jagers aanduiden: meisje, jongen. De jongen en het meisje mogen enkel iemand van het “andere” geslacht tikken. De getikte blijft staan tot iemand van het andere geslacht in zijn armen springt. Opgelet voor eventuele brutale handelingen. Niet toelaten dat een 10-tonner op een jochie springt !!

materiaal: geen


GELUIDSKIM:

elk jungledier zoekt zijn liefje, het “nieuw geluid” klinkt alom in de jungle, elk dier heeft zijn eigen lied: de welpen vormen koppels. De ene welp zal de andere leiden. Dit wordt kort afgesproken. Later wordt er geruild. De welpen gaan op een afstand van elkaar staan. A lokt B naar zicht toe door B bij de naam te roepen. Zo leidt A B de ruimte rond. B luistert goed en probeert dus telkens weer naar A toe te stappen. De verschillende koppels zijn wel op hetzelfde ogenblik in dezelfde ruimte bezig. A moet dus via de toon duidelijk maken aan B of die rustig mag afkomen, moet stoppen, even snel moet zijn enz. B wordt geblinddoekt.

Materiaal: speeldassen om te blinddoeken

KRINGSPEL :

de jonge wolven proberen elkaars liefje af te snoepen: de welpen stellen zich op in een dubbele kring. De binnenste kring zit op stoelen met het gezicht naar binnen. De buitenste kring staat recht, met de handen op de rug en 30 cm achter elke stoel. Op de binnenste kring is één stoel onbezet. De welp achter de lege stoel probeert iemand te lokken via knipogen. Wanneer hij naar één welp knipoogt, mag die proberen op de lege stoel te geraken. Als de persoon achter hem sneller is en hem kan tikken moet hij blijven zitten. De andere welp moet dan opnieuw naar een ander knipogen. Als de welp kan ontsnappen is er een nieuwe lege stoel, enz... Nog leuker is het als de binnenste kring gevormd wordt door meisjes die op de schoot gaan zitten van de jongens ( = buitenste kring , die dus op een stoel zitten), de meisjes moeten proberen op de schoot te gaan zitten van de welp die geen meisje heeft, als de verdeling niet gepast is , geeft dit niet .

materiaal : evenveel stoelen als de helft van de horde.


OVERGANGSPEL:

De tijd van het “Nieuw Geluid” nadert en iedereen beseft dat de tijd gekomen is dat Mowgli naar het mensendorp teruggaat. Iedereen ziet er tegenop om afscheid te nemen van Mowgli maar ze wensen hem toch geluk op zijn “nieuwe spoor”. Om te vermijden dat Mowgli zich ongelukkig zou gaan voelen bij de mensen hebben ze besloten om voor het “nieuw geluid” ( dan hebben ze trouwens geen tijd voor Mowgli) enkele praktische zaken bij elkaar te zamelen dan hem kunnen helpen in zijn nieuwe leven. Bagheera heeft hen alles verteld over de manier van leven bij de mensen: dat ze mooie kleren dragen, dat ze “geld” nodig hebben om voedsel te kopen enz... Alle dieren werken samen om een paar “typische mensendingen” te verkrijgen dat ze Mowgli kunnen meegeven op zijn nieuwe spoor.

Toen de jungledieren enkele jaren geleden Mowgli hielpen bij het verwoesten van het dorp van Messoea hebben ze enkele zakjes met “geld” gevonden dat de dorpelingen in hun vlucht vergaten mee te nemen.

Elk nest krijgt een startkapitaal = zo’n zakje geld Door de jungle trekt een handelsreiziger die allerhande verkoopt , zoals : schoenen, broeken, hemden, kookpotten, tafels, stoelen, bedden enz...

De jungledieren willen dat Mowgli er “menselijk” uitziet en kopen nieuwe kleren voor Mowgli ( bv. een etalagepop die ze kunnen aankleden) zorgen voor kookgerief en huismeubeltjes.

Ze hebben natuurlijk niet genoeg geld om dit alles te kopen. Ze kunnen geld verdienen door hier en daar klusjes te gaan verrichten in het mensendorp. Als ze één klusje gedaan hebben gaan ze met hun zuur verdiende centjes op zoek naar de rondtrekkende handelsreiziger. Deze man is niet alleen een goeie verkoper maar ook een “verslaafde gokker”. Iedereen die bij hem komt moet een deel van zijn centen inzetten op één van zijn gokspelletjes. De handelsreiziger verdubbelt telkens hun inzet als ze kunnen winnen.

De welpen moeten dus proberen Mowgli netjes aan te kleden, voor kookgerief en huismeubeltjes zorgen . Om dit te centraliseren zoek je een mooi plaatsje uit waar ze een “huiselijk tafereel” kunnen opbouwen met de gekochte spulletjes.

De handelsreiziger verplaatst zich voortdurend zodat de welpen hem telkens moeten zoeken.

Dit spel kan je bijvoorbeeld heel leuk spelen in een “verkeersvrije wijk” of een “kind-vriendelijke” buurt. Je gaat vooraf bij mensen aanbellen en vraagt hen of ze bereid zijn om een namiddag mee te spelen. Ze zorgen ervoor dat ze kleine klusjes voor handen hebben. Deze mensen vraag je een bepaald teken ( = jungletekening bijvoorbeeld) aan hun raam te hangen zodat de welpen niet overal nodeloos hoeven aan te bellen. Je bezorgt deze mensen eveneens “geld” om de welpen te betalen voor hun klusjes.

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van kaarten die de handelsreiziger kan gebruiken als gokspelletjes. Op elke kaart staan 3 zaken die niet pluis zijn. De welpen leggen op de hokjes waarvan ze denken dat ze niet juist zijn een aantal geldstukken ( = inzet) . Zijn ze juist dan verdubbelt de handelsreiziger die inzet, zijn ze mis dan verliezen ze hun zuur verdiende centen.

Materiaal : pop om aan te kleden, kledingstukken, kookgerief, meubeltjes, zakjes geld, geld, gokkaartjes, tekeningen om aan de deelnemende huizen te hangen, stootkar voor de handelsreiziger om al zijn spullen te vervoeren.


Voorbeelden van gokkaarten:


“Wij zijn van geen bloed, jij en ik”“Jaag dan voor voedsel, niet voor je vermaak” “Een mensenjong is een mensenjong en het moet héél de Wet van de jungle kennen” “Beter van kop tot teen vol blutsen en krabbels van mij, die hem alles leerde, dan dat hem iets zou overkomen uit domheid”

“Sla eerst toe en laat je dan horen”“Er is geen wolf in deze horde uit wiens poot ik geen doorn getrokken heb” “Mijn buit zal uw buit zijn als ge ooit honger hebt, o Baloe” “Als ik een mens ben, moet ik mij als mens gedragen”


“Dit is mijn karwei”“goede jacht” zei Mowgli, “die zijn goede manieren samen met zijn mes droeg” “ Ik heb mijn woord gegeven. De bomen weten het, de rivier weet het, zolang de dhole niet verdwenen is, neem ik mijn woord niet terug.” “ Een dapper hart en een beleefde tong, daarmee zult ge het ver brengen in de stad”.