Mes

Uit FOSwiki

Terug naar de pagina Werkmateriaal.

Een mes kan erg handig zijn bij allerlei klusjes op kamp. Gebruik het echter nooit om stoer te doen of anderen te bedreigen. Grote knip-, werp- of vlindermessen zijn dan ook niet welkom bij de scouts. Een klein vouwmes of een Zwitsers zakmes voldoet prima voor gebruik op kamp. Zorg ervoor dat het lemmet van je mes nooit langer is dan je handpalm.

Veel zakmessen bevatten naast het mes nog heel wat andere hulpmiddelen, zoals een pincet, schroevendraaier en blikopener. Als je een mes wil aanschaffen, koop dan niet zomaar het mes met de meeste hulpmiddelen. Vraag je eerst af of je al die hulpmiddelen wel echt zal gebruiken.

Gebruik & veiligheid

  • Gebruik een mes enkel waarvoor het bedoeld is. Gebruik je mes dus niet om hout te hakken. Hierdoor wordt je mes bot en komen er kapjes in het lemmet.
  • Als je een mes met lemmetvergrendeling hebt, gebruik die vergrendeling dan steeds. De kans op ongevallen is groter als je geen lemmetvergrendeling gebruikt.
  • Snij altijd van je lichaam weg. Hou je armen tijdens de snijbeweging dicht tegen je lichaam.
  • Klap bij een Zwitsers zakmes slechts één hulpmiddel tegelijkertijd uit om de veer niet te veel te belasten.
  • Gooi nooit met een mes!
  • Geef een mes bij voorkeur dichtgeklapt door. Als dit niet mogelijk is, geef je het mes door met de snee naar boven en de punt naar jezelf gericht. Hou het mes vast zonder dat je vingers de snee of de punt van het mes raken. Zorg dat de ontvanger het mes makkelijk kan aannemen.

Opruimen & onderhoud

  • Klap steeds je mes en andere hulpmiddelen in als je ze niet gebruikt. Steek je mes niet in de grond, want dan gaat het roesten en wordt het bot. Laat het mes na gebruik niet rondslingeren, maar berg het onmiddellijk op.
  • Maak het mes regelmatig grondig schoon. Laat het goed drogen en smeer het af en toe met kruipolie in. Zeker na een kamp of na gebruik in een vochtige omgeving of aan zee is dat nodig. Let erop dat je zeker geen scharniertjes of gaatjes gemist hebt. Lees ook de handleiding van je zakmes om te zien of er nog andere aanwijzingen voor onderhoud instaan.
  • Laat je mes regelmatig slijpen. Een bot mes is gevaarlijker dan een scherp mes, omdat je er meer kracht op moet zetten tijdens het gebruik.

Een mes slijpen

Een mes slijpen is niet zo eenvoudig als het lijkt. Bovendien kan je je mes kapot maken als je het verkeerd slijpt. Dure messen laat je dus best door een vakman slijpen. Een eenvoudig vouwmes of Zwitsers zakmes kan je wel zelf slijpen.

Gebruik een slijpsteen met fijne korrel op het droge en ontvette lemmet. Slijpstenen kan je vinden in een gespecialiseerde winkel. Haal het lemmet over de hele lengte over de steen, alsof je de steen wil snijden. Hou je mes hiervoor onder een hoek van ongeveer 20°. Een grotere hoek zal de snee van het mes verdikken. De snee zal dan langer meegaan, maar is minder scherp. Een kleinere hoek zal de snee fijner maken. Dan bereik je het omgekeerde: de snee wordt scherper, maar je zal ze sneller opnieuw moeten slijpen.

Op de andere zijde van het mes zullen nu oneffenheden ontstaan, dat noemen we braam. Verwijder de braam door deze zijde zonder te drukken over de steen te laten glijden. Om af te werken haal je de beide zijden nog tweemaal over de steen.