Meteo

Uit FOSwiki

Of het nu voor een scoutsvergadering is of voor een zeiltocht, het weer bepaalt in grote mate de sfeer. Bovendien bepaalt de meteo de veiligheid van de activieit. Op een zeiltocht kan je de volgende etappe goed plannen aan de hand van de voorspellingen.

Meteobronnen

Vertrouw steeds op minimum twee verschillende bronnen.
Voor weerberichten vanaf 5 dagen ver, neemt de betrouwbaarheid sterk af.

Websites

Op het water

Elk uur zenden de belangrijkste staions een scheepvaartbericht uit op hun VHF-kanaal met o.a. de meteorologische waarnemingen, waarschuwingen en verwachtingen voor de komende uren.

  • Centrale Wemeldinge: 15 min. na elk uur op VHF 68
  • Centrale Vlissingen: 50 min. na elk uur op VHF 14 (5 min. later op VHF 21)
  • Centrale Zeebrugge: 10 min. na elk uur op VHF 69 (5 min. later op VHF 04)
  • Centrale Ouddorp:30 min. na elk uur op VHF 25 (enkel van 0800 tot 2200)
  • Radio Oostende: op aanvraag op VHF 27 ("Radio Oostende" ligt in Zeebrugge, what's in a name?)
  • Nederlandse kustwacht: op aanvraag

GRIB

GRIB staat voor GRIdded Binary. Het is een digitale vorm van weersvoorspelling. Het biedt een snelle, eenvoudige, gratis en digitale voorspelling. Deze bron is zeer populair bij zeilers.

GRIB-files bekijk je op je computer met een GRIB-viewer. De bekendste is ZyGRIB. Dit programma is ontwikkeld in de wedstrijdzeilerij en is geschikt voor trage internetverbindingen. Gratis download op http://www.zygrib.org/

GRIB-data wordt geïnterpoleerd, waardoor deze minder betrouwbaar wordt als je veel inzoomt. De gemiddelde resolutie (afhankelijk van de bron) is ongeveer 30 zeemijl. Bovendien houden GRIB-data geen rekening met lokale fenomenen als zeewind, kaapeffect of windgolven!

Desalniettemin is GRIB-data een van de meest toegankelijke en accurate meteo-bronnen voor scouts!

Smartphone-apps

Er bestaan veel smartphone-apps voor weerberichten, doch veel precieze info voor de zeevaart zit daar niet tussen. GRIB-viewers voor smartphones zijn daarentegen wel betrouwbaar (zie ook hierboven).

Stroming

Alhoewel geen echt meteo-item is stroom wel belangrijk in de golfvorming:

  • Wind tegen stroom: aanleiding voor hogere en steile golven; gepaard met een aan-de-windse koers geeft dit aan leing voor veel stampen.
  • Wind met stroom: De golven worden hierdoor afgevlakt, dit fenomeen kan het tijdelijk mogelijk maken om toch uit te varen bij harde wind, zonder hinder te hebben van de golven.
  • Wind dwars op stroom: De golfhoogte wordt niet beïnvloed.
  • Fetch: Is de strijklengte waarover de wind vrij over zee waait en golven maakt. Bij toenemende strijkduur, - lengte en windkracht zal de zeegang ook toenemen. Bij Sea-scouts is de truc reeds bekend: Vaar rustig onder de hogerwal! Ook een zandbank kan bescherming bieden tegen zeegang, net als een hogerwal.

Bronnen