Nieuwe JVG's-Aspiranten verwelkomen

Uit FOSwiki

Een handig tabelletje dat in de linkse kolom de bedenkingen van de jongere weerspiegeld, sommigen zullen je het spontaan zeggen, anderen helemaal niet. Rechts een actie die je kan ondernemen om die vraag tegemoet te komen. Dit kan in een gesprek zijn, maar evengoed in een groot of klein spel. Met dank aan GCB.

Wat zal ik beleven op de scouts?

Heb ik er goed aan gedaan me in te schrijven?

Leg uit dat men er is om fijne momenten te beleven, samen te spelen, de natuur te ontdekken, zich te amuseren, om zaken te leren. Om kort te zijn praat in het algemeen over scouting. Windt er geen doekjes om, to the point en duidelijkheid zijn belangrijk
Wie houdt zich met mij bezig?

Wie is de verantwoordelijke, de andere leiders? Zijn ze tof?

Stel jezelf voor, blijf daartoe niet als één leidersgroep samen. Verdeel jezelf tussen de nieuwelingen en brengt persoonlijk contact tot stand. Vergeet niet: de eerste indruk is vaak bepalend, let op hoe je overkomt qua taal, uiterlijk. Tracht zo rap mogelijk ieders naam te kennen.
Wie zijn de “anderen”

Zal ik vriendjes vinden? Zullen ze me accepteren? Zijn ze vriendelijk? Zijnze anders dan ik?

Zorg ervoor dat iedereen zich voorstelt. Maak dat de patrouilles rap op de been zijn. Vraag aan de leden hoe ze een nieuwe iemand goed kunnen onthalen. Bereid zaken voor waarmee de nieuweling zich een beeld kan vormen, bv een fotocollage
Wat gebeurd er zoal?

Wanneer eten we? Waar hang ik mijn jas? Waar is het toilet? Wat is dat PA-raad?

Geef een rondleiding, schets een beeld van je groep en de gebruiken. Leg de “woordenschat” uit, sommige scoustermen zijn niet evident voor nieuwelingen. Leg uit welke zaken ze moeten lezen, aankopen ( logboekje, teervoet,…)
Waarom ben ik hier?

Waarom is de leiding van vorig jaar er niet meer? Waarom moet ik komen naar de scouts?

Om te spelen, vrienden te maken, samen projecten uit te voeren. Zaken waar je later bij het kampvuur kan op terugblikken. Wees niet zuinig met uitleg: kinderen kunnen zaken fout interpreteren (afwezigheid leider)
Zal ik het aankunnen? Hierin is persoonlijke benadering het sleutelbegrip. Stimuleren, helpen, motiveren. Op deze wijze leren jongeren geloven in eigen kunnen en groeien ze in hun “kunnen”.