Nieuwe bevers

Uit FOSwiki

Bij de aankomst

Wanneer er een nieuwe bever komt opdagen, is dit meestal door aansporing van een vriendje dat er al langer bij is, of na een recruteringsactie. In dit laatste geval komen ze meestal in kliekjes. Soms komen ze ook mee met broer of zus.

De eerste grote moeilijkheid is op die manier dadelijk overwonnen. Het vraagt voor deze kinderen niet veel moeite om zich in de groep aan te passen. Ze worden dadelijk in het spel meegetrokken door de andere, reeds gekende vriendjes.

Af en toe komt er toch een “enkelingetje” opdagen. Meestal staat het er dan wat schuchter bij. Iemand van de leiding dient zich dan dadelijk over dit nieuwkomertje te ontfermen. Vraag naar de naam, vertel wat er allemaal gaat gebeuren. Laat het kind zelf vertellen waar het woont, waar het naar school gaat, of het broers of zusjes heeft, wat het graag doet, enz. Kortom, zorg ervoor dat het zich dadelijk gaat thuisvoelen.

Vergeet ook de begeleidende ouders niet : voorlopige aansluitingskaart invullen, inlichtingen over de werking van de eenheid, de verzekering, de activiteiten, het lidgeld. Laat nooit dadelijk het lidgeld betalen. Het kind heeft recht op een inloopperiode en de ouders op een financieel niet-gebonden keuze. Na vier weken kan je lidgeld vragen en eventuele kosten voor een t-shirt en een eenheidsdas.

Binnen de groep

Bij het begin van de “vergadering” zitten we met alle bevers samen. Stel de nieuwkomers voor en zing een welkomstliedje. Bv. het welkomstlied van de welpen met andere woorden (je kan natuurlijk ook een nieuw liedje maken, speciaal voor jouw bevertak!!!).

“In onze groep, wees welkom m’n vriendje, “wees welkom, in onze groep. “Alle bevers groot en klein, “zullen met je spelen fijn. “In onze groep, wees welkom m’n vriendje, “wees welkom, in onze groep.

Er wordt een groepsgesprekje gehouden. De bevers vertellen over koetjes en kalfjes en stellen dikwijls ook vragen aan het nieuwkomertje : waar het woont, waar het naar school gaat, enz. Speel een paar kennismakingsspelletjes om de namen goed in te oefenen.