Olympische spelen: De vuurpijl

Uit FOSwiki

09 team.png

Auteur: Sifaka
Eenheid auteur: Vleermuis

Spelverloop:
Dit spel is het eerste spel uit een reeks van 3:

 1. Olympische spelen: De vuurpijl
 2. Olympische spelen: landen
 3. Olympische spelen: finale

Toneeltje

De olympische spelen gaan bijna van start,alle voorbereidingen zijn bijna klaar. Iedereen wacht vol spanning tot de vuuraansteker het grote olymische vuur aansteekt.. Maar er blijkt geen vuuraansteker te zijn! Hij is ziek en ligt in zijn bed! Wat nu gedaan,want enkel de vuuraansteker mag het vuur aan steken,niet zomaar iemand willekeurig! Je moet daarvoor opgeleid zijn! Een aantal mensen bieden zich aan om het vuur aan te steken tot er een gevecht onstaat.

De baas van de Olympische spelen grijpt in en last een grote wedstrijd in! Een wedstrijd waarbij de mensen opgeleid worden tot vuuraanstekers en de winnaar mag het vuur aansteken en dat zal dan de opening van de olymische spelen zijn!

Spel

De bevers worden opnieuw in 4 groepen verdeeld. Elke groep bedenkt eerst een zot coole naam, ofwel doen we dit in namen van landen? Ze krijgen elk een tekening van een vuuraansteker die het Olympische vuur vast heeft. De tekening is verdeeld in vakjes. De bedoeling is dat ze zo snel mogelijk hun tekening kunnen inkleuren. Dit doen ze door te winnen bij opdrachten die wij hen geven in het opleidingskamp. (winnaar mag 4 vakjes kleuren,volgende 3, dan 2 dan 1) Wie zijn tekening helemaal ingekleurd heeft,is gewonnen en mag het olympische vuur aantsteken!

Spelletjes om van alles over vuur te weten te komen:

1. Eerst moet je als vuuraansteker veel weten over de sporters van de olympische spelen. Daarom het volgende spelletje: Leiding aankleden: elke groep krijgt een leiding die een typische sportfiguur is. We tonen welke kleren die leiding nodig heeft en zij zoeken die op het terrein. Elke groep zoekt dus andere dingen. Wie zijn sportman/vrouw het snelste aangekleed heeft mag 4 stukjes kleuren.

 • tennis: racket,sportschoenen,zweetband,broekje
 • turnen: turnpak,shortje,turnschoenen?, nog iets
 • zwemmen: duikbril,badpak,bandjes,zwemvliezen
 • voetbal: voetbalschoenen,broekje,voetbaltrui,voetbal

2. Je moet ook veel weten over de vlag van de Olympische spelen en je moet ook behendig zijn om het vuur te kunnen aansteken.

Ringen werpen: Ze krijgen 5 ringen in de 5 kleuren en ook 5 paaltjes in dezelfde kleuren. Ze moeten de ringen over de juiste kleur werpen,zodat ze de ringen van de olympische spelen bekomen. Wie dit het snelste helemaal juist doet,wint.

3. Kennis testen over de olympische spelen: Quiz met een beetje lopen in zodat het actief genoeg is. ( zie Bizon)

4. Snelheid testen: Vlaggenspel: we maken een vierkant,aan elke kant zit een groep op 1 rij. Iedereen krijgt een cijfertje dat ze moeten onthouden. Als ze hun cijfer horen,lopen ze naar de vlag,nemen ze zo snel mogelijk en lopen terug naar hun rij. Wie het meeste won,mag kleuren.

5. Je moet natuurlijk ook ongelofelijk sterk zijn om vuuraansteker te mogen zijn, laten we dit even testen met een touwtrekgevecht!

Joepie,de winnaar is bekend! Hij mag “het vuur aansteken”(leiding doet dit),De olymische spelen zijn officieel begonnen!

Benodigdheden:

 • Sportkleren
 • Quizvragen
 • Prent om in te kleuren
 • Naamkaartjes
 • Touw
 • Ringen in de 5 kleuren
 • Stokjes of paaltjes in de 5 kleuren
 • Vuurpijl