Onderkomen

Uit FOSwiki

De tekst op deze pagina is overgenomen uit de Techniekengids,
het handboek over buitenleven voor JVG's-Aspiranten, VG's-Juniors en Seniors.Tent

Ook hier heb je allerlei modellen op de markt. De katoenen driehoekstentjes zijn ondertussen al sterk verouderd en verdrongen door de koepeltentjes. Deze tentjes bestaan in superlichte en compacte uitvoeringen, maar ook in zwaardere en grotere modellen. Het hangt er allemaal vanaf hoeveel geld je eraan wil uitgeven en waarvoor je de tent wil gebruiken.

De manier waarop je deze tentjes opstelt, is afhankelijk van model tot model. De meeste modellen bestaan uit een basis van kleine stokken die met een elastiek verbonden zijn. Op die manier kan je ze makkelijk omvormen tot twee of meerdere flexibele bogen die elkaar kruisen. De tent wordt onder en/of boven deze bogen bevestigd. Voor wie het zich graag gemakkelijk maakt, heeft men zelfs een ‘gooi-tent’ of ‘2-seconden-tent’ op de markt gebracht. Je gooit de tent op de grond en ze klapt vanzelf open. Nog enkele haringen vaststeken en in twee seconden staat de tent klaar. Het grootste nadeel van deze tentjes is dat je ze enkel kunt opvouwen tot een cirkel, die behoorlijk onhandig is om mee te nemen op een tocht.

Wat je ook kiest, hou rekening met de volgende tips:

 • Een voortent of luifel is handig om materiaal droog op te bergen, zonder dat je het in het slaapgedeelte moet leggen.
 • Je kiest best een tent waarbij de binnentent aan de bogen van de buitentent hangt. Zo kan je bij slecht weer de binnentent afbreken zonder dat deze nat wordt. Pas daarna breek je de buitentent af.
 • Zorg er voor dat het binnenzeil en buitenzeil elkaar niet raken. Anders heb je bij slecht weer kans dat je tent gaat lekken.
 • Laat je tent regelmatig luchten, zodat damp naar buiten kan.

Onderhoud van een tent

 • Berg je tent altijd droog op. Zelfs de ochtenddauw is voldoende om ze te laten schimmelen.
 • Smeer je ritsen regelmatig in met kaarsvet of vaseline. Ze zullen vlotter open en dicht gaan en blijven waterdicht.
 • Een tent die op een bepaalde plaats lekt, kan je eventueel nog herstellen met een speciale spray.
 • Leg eventueel nog een plastic zeiltje onder je tent, zodat het grondvlak langer meegaat en waterdicht blijft.

Meer info

Lees meer over tenten.

Zelfgemaakte onderkomens

Ook zonder tent is het mogelijk om droog en uit de wind te overnachten. Met een lichtgewicht zeiltje of een poncho, wat touw en een portie creativiteit kom je al een heel eind. Ook met takken en bladeren kan je een onderdak bouwen. Met stevige takken bouw je een geraamte. Daartussen kan je soepele takken of stengels weven die je vervolgens bedekt met varens, bladeren, sparrentakken of graszoden.

Enkele tips:

 • Zorg er steeds voor dat je uit de wind ligt. Bouw je onderdak met een dichte zijde naar de richting van waaruit de wind komt. Als je vuur wil maken doe dit dan aan de andere kant van je onderkomen.
 • Oefen het bouwen van een hut op een moment dat je er niet afhankelijk van bent.
 • Beschadig geen bomen en laat de omgeving achter zoals je ze gevonden hebt.