Op kamp met Welpen

Uit FOSwiki

Deze pagina is een onderdeel van de pagina Op kamp.
Je kan er verder doorklikken naar allerhande praktische kampinformatie.


Wat gebeurt er zoal op kamp met welpen?

Bosspelen - Zweethut - Nachtspel - Beloftes - Zweedse tocht - Badgewerking - Kampvuur - Verwendag - Waterspelen - Fakkeltocht - Dauwtocht - Themaspelen - Estafettes - Sportdag - Optredentjes - Baseball - Sluipspel - Omgekeerde dag - vlaggengroet - Techniekendag - Wassen en plassen - 4uurtje - ...

Grijsnestwerking: alle oudste welpen, alle (H)NL. Komen samen in een Nestleidersraad/ereraad. Zo kunnen de oudsten bijvoorbeeld reeds voor het kamp de omgekeerde dag ineen boksen. Dit is naast een inspraak en meldingsorgaan ook een evaluatieorgaan.

Op kamp wordt er vaak specifiek gewerkt rond de belofte, de teerpoot en de sterren. Tijdens het jaar gebeurt dit vaak minder.

Vanwege het specifieke kampsfeertje wordt er met de welpen ook meer rond bezinning gewerkt op kamp.

Ook de vlaggengroet is vaak enkel iets dat gebeurt op kamp (soms elke dag, vaak twee dagelijks). Ook veel eenheden doen een vlaggengroet door het jaar heen.


Tentenkamp- op kamp in gebouwen?

De reden om niet op kamp te gaan in tenten blijken veelal dezelfde: weersomstandigheden (kou, regenachtig), duurder materiaal (slaapzakken, veldbedden, luchtmatrassen, …), hygiëne (toiletten/ HUDO, wasgelegenheid, elektriciteit, warm water enz), …

Als we op tentenkamp gaan is het in de zomervakantie: we doen dit vanwege de beter weersomstandigheden, het bevordert de kampsfeer, omdat het traditie is, we naar de JVG/ aspirantentak toe willen werken, om de welpen een tent te leren onderhouden, het tentenleven te leren kennen.

HUDO’s zijn niet de favoriete stek van welpen, daarom de HUDO trachten op te fleuren (tekeningen, kalk, zand, …). Eventueel verlichten ’s nachts.

Wassen (douchen, controle, teken, haarkammen, luizen etc.) neemt veel tijd in beslag.

De kookploeg op kamp bestaat meestal uit ouders, stam of beiden. Indien er ouders van welpen mee zijn kan dit voor problemen zorgen. Zorgvuldige afspraken maken op voorhand rond contact, verwennerijen en dergelijke meer zijn zeker niet uit den boze.

Elektriciteit op kamp kan handig zijn qua verlichting, kookaangelegenheden. Gas, hout en petroleum blijken echter goede vervangmiddelen voor vele eenheden, waardoor de nood aan elektriciteit op kamp praktisch nihil is.


Kampthema’ s

Kampthema’ s worden door de welpen ervaren als zeer leuk. Bij het gebruiken van kampthema’ s zijn inkleding en opbouw naar een apotheose een absolute must. Niet alle activiteiten hoeven gekaderd te zijn binnen het kampthema.

Junglethema (zie ook wet en belofte) Reis rond de wereld Holbewoners Asterix en obelix Indianen en cowboys Disneyfabriek Vikings Heksen Sprookjes Ontdekkingsreizen Ook een eenheidsthema kan een leuk idee zijn. Je kan kiezen voor één overkoepelend thema (vb. water) en alle takken kiezen dan een subthema binnen dit thema (vb. brandweer, tsunami, strandtouristen, …). Of allemaal rond hetzelfde thema werken en samen hierrond een eenheidsspel spelen kan natuurlijk ook.

Persoonlijke hygiëne

Een grondige wasbeurt (vaak na een activiteit waarbij ze grondig vuil zijn geworden vb. een sluipspel) om de twee dagen is een absolute must. Meisjes en jongens hou je tijdens het wassen best gescheiden. De kleinste welpjes worden nog vaak gewassen door de leiding, waar de oudsten dit meestal zelf kunnen. Controle blijft echter wel nodig. Het douchen en de wasgelegenheden neem je best mee op in het kampprogramma omdat dit een tijdsintensieve gebeurtenis is.

Tandenpoetsen gebeurt overal zowel ’s ochtends als ’s avonds.

Tekencontrole kan soms hard nodig zijn. In gebieden waar veel teken voorkomen doe je dit best elke dag. Ook bij douchebeurten gebeurt dit best eens grondig. Je kan ook vragen aan de welpen dit na te gaan bij henzelf en de vriendjes/ vriendinnetjes. Na het kamp kan je best de ouders inlichten wiens kind waar teken heeft gehad. Zie ook [www.gezondheid.be] (zoekfunctie: Lyme).

In alle gevallen goed controleren. Je kan het best één persoon aanduiden die zich over die problematiek buigt. Indien je veel welpen hebt kunnen dit gerust meerder personen zijn (bv. Één leider per vijf welpen). Bij zware gezondheidsproblemen kan je best de ouders eens op voorhand contacteren. Voor het overgaan tot toedienen van medicatie lees je altijd de bijsluiter. Hou een logboekje bij wanneer je aan wie wat toedient, deze info wordt achteraf doorgegeven aan de ouders.

Luizen Controle voor kampen en op de eerste dag ervan kan veel onheil verhinderen. Luizen uitkammen neemt veel tijd in beslag, zeker als veel kinderen luizen hebben. Er bestaan veel luizenproducten. Lees steeds goed de bijsluiter en contacteer eventueel de ouders alvorens een welp ermee behandelen… Vergeet ook niet alle medische fishes ten gronde door te nemen. Hierin kan trouwens zeker gevraagd worden of de welpen recent luizen gehad hebben. Ouders kunnen gerust aangesproken worden over deze problematiek. Je mag hen zeker vragen hun kinderen uitgebreid te behandelen voor ze naar de scouts komen (zeker bij kampen). Ook de haren preventief behandelen met azijn dood de luizen, maar niet de neten.

Bedplassers worden uiteraard tijdig wakker gemaakt. Als die problematiek zich voor het eerst voordoet of niet staat vermeld op de medische fishe neem je best contact op met de ouders. Mits welpen vaak bang zijn om ’s nachts alleen uit hun tent te gaan (voor een hudobezoekje) kan je best een plaspot in elke tent plaatsen. Opletten en hygiëne zijn uiteraard belangrijk hier. Reserveslaapzakken zijn zeker geen overbodige luxe, in tegendeel. Ook de slaapzakken regelmatig controleren is nodig, het gebruikte (en soms vuile) ondergoed blijft vaak zitten aan het voeteinde.

Tentencontrole/ inspectie: ook dit neem je best dagelijks op in je kampprogramma. Het voorkomt veel onheil en zo werk je aan zelfwerkzaamheid, dienstgedachte en medebeheer en medeverantwoordelijkheid met je welpen.

Opstaan en gaan slapen

De welpen staan op kamp op rond 07h30- 08h00. Meetsal zijn er wel vroege vogels, maar deze blijven rustig tot dan. De leiding staat zeker een half uurtje vroeger op. Het slapengaan hangt af van eenheid tot eenheid, maar dit is globaal gezien zeker niet later dan 22h00 (behalve de laatste avond natuurlijk). Je zoekt als leiding best een evenwicht tussen het aanbieden van veel en drukke activiteiten ( oververmoeidheid) en weinig activiteiten ( heimwee). Het inlassen van een kampuur (alle horloges één uur verlaten) maakt dat de welpen ook een avondactiviteit/ nachtactiviteit kunnen meemaken.

Siësta

Een absolute aanrader om de welpen de dag door te loodsen en oververmoeidheid (met als gevolg bv heimwee) te vermijden. Je kan de welpen bv een half uur platte rust in alle stilte opleggen en daarna een half uurtje waar degen die er genoeg van hebben uit de tent mogen of rustig wat lezen.


Naar de ouders toe

Info- moment voor het kamp Een info- avond wordt meestal georganiseerd voor al de ouders. Zoals het woord zelf zegt is het een moment waar info wordt gegeven aan ouders. Deze info kan heel algemeen tot heel concreet zijn. Algemeen kan je het hebben over de welpentak binnen je eenheid. Vandaaruit kan je dan steeds dieper ingaan op bepaalde aspecten. Een heel concrete info- avond is bijvoorbeeld soms nodig om de kinderen en ouders op de hoogte te brengen van het wat, waar, wanneer en waarom van het jaarlijkse zomerkamp. Zo een infomoment bereid je best goed voor, zowel praktisch als inhoudelijk:

Praktisch: Qua timing neem je het liefst een datum en uur waarop je zoveel mogelijk ouders kan bereiken. Het meest voor de hand liggende moment voor zo een info- avond is bij aanvang van een nieuw scoutsjaar en ergens voor het jaarlijkse zomerkamp. Het is bovendien bevorderlijk voor de sfeer om een hapje en een drankje aan te bieden. Over sfeer gesproken; je kan bijvoorbeeld je lokaal op een bepaalde manier inkleden, een muziekje voorzien, foto’s aan de muren hangen, een leuke act voorbereiden met je welpen enz.

Inhoudelijk: Weet goed voor jezelf wat je wanneer vertelt. Zorg voor een goede opbouw en structuur. Hieronder vind je een voorbeeld van zo een info- avond:

VOORBEELD
Info- avond van de welpen van het 666e De Tasmaanse Duivels

De info- avond vind plaats in het lokaal van de welpen en start om 19h00. Ze krijgen een hapje en een drankje aangeboden en kunnen rustig rondkijken in het lokaal. Vooral de foto’s worden goed gesmaakt.

Rond 19h10 wordt iedereen van harte welkom geheten. Je licht kort het verloop van de avond toe (eventueel reeds opgeschreven op een groot blad).

 1. Entree
 2. Verwelkoming
 3. Korte voorstelling van de leidersploeg
 4. Korte voorstelling van FOS, de eenheid en de welpentak
 5. Het kampprogramma
 6. Vragenrondje
 7. Bedanking
 8. Barmoment

De voorstelling van de leidersploeg kan je bijvoorbeeld laten gebeuren door de welpen. Ze kennen immers genoeg leuke annekdotes en tevens kom je zo eens te weten hoe zij jullie zien. Bij het voorstellen van FOS, je eenheid, de welpentak en het kampprogramma is het belangrijk dat je structureel te werk gaat. De 5 W’s (Wie, wat, waar, wanneer en waarom) kunnen je hierbij zeker goed helpen! Het vragenrondje biedt ouders de kans om op bepaalde zaken dieper in te gaan. Vergeet de bedanking niet en het barmoment is leuk om nog een informele babbel te doen met de ouders. Bovendien komen er misschien nog vragen die niet werden gesteld in de grote groep.

Zo een info- moment kan dus zeker zijn vruchten afwerpen, evenwel ga je waarschijnlijk niet alle ouders bereiken met zo een activiteit. Indien je sommige ouders perse wel wil ontmoeten voor welke reden ook, dan zijn er nog altijd de huisbezoeken.

Bezoekdag

Een bezoekdag tijdens het kamp kan vaak nefaste gevolgen hebben voor de welpen. Heimwee is schering en inslag. Dit kan evenwel goed ingeperkt worden door het afscheidsmoment kort te houden en direct daarop volgend een leuke, inspannende activiteit aan te bieden. Zo een bezoekdag kan wel succesvol zij op het einde van een kamp. Als je met een kampthema werkt kan je naar een apotheose toe werken waar de ouders dan van kunnen meegenieten. Bovendien zien ze eens hoe het eraan toe gaat op zo een scoutskamp en kunnen ze bv trots zijn op hun welp die voor hun ogen de belofte haald of zijn/haar teerpoot heeft verdient. Een nadeel is dat je niet echt een sfeerafsluiter hebt omdat de ouders erbij zijn.

Je kan de welpen postkaartjes laten schrijven en opsturen naar hun ouders/ familie.

Na het kamp

Een dia- avond blijft een smaakmaker voor welpen en ouders (tevens kan je takkas er wel bij varen). Je kan zo een moment ook gebruiken om nieuwe welpjes in te schrijven en al een smaakmaker mee te geven.


Structuur van een kamp

We zagen reeds eerder dat een duidelijke structtur nodig en nuttig is voor de welpen. Het voorziet hen van veiligheid en geborgenheid, het countert gedeeltelijk heimwee etc.

Kampthema: Ridders en jonkvrouwen met draken

Raamschema: Ma Di Woe Do Vrij Zat Zon 08h00 Opst+ wassen Opst+ wassen Opst+ wassen Opst+ wassen Opst+ wassen Opst+ wassen 08h30 Ontb+ afwas Ontb+ afwas Ontb+ afwas Ontb+ afwas Ontb+ afwas Ontb+ afwas 09h30 Vlaggengroet + inspectie Vlaggengroet + inspectie Vlaggengroet + inspectie Vlaggengroet + inspectie Vlaggengroet + inspectie Vlaggengroet + inspectie 10h00 Activiteit Activiteit Dagtocht activiteit activiteit Afsluiter 12h30 Eten+ afwas Eten+ afwas Eten+ afwas Eten+ afwas Eten+ afwas Eten+ afwas 13h30 siësta siësta Dagtocht siësta siësta Vertrek 14h30 welkomactiviteit activiteit Activiteit Dagtocht activiteit activiteit 16h00 4- uurtje 4- uurtje 4- uurtje 4- uurtje 4- uurtje 4- uurtje 16h30 activiteit activiteit Activiteit Dagtocht activiteit activiteit 18h30 Eten+ afwas Eten+ afwas Eten+ afwas Eten+ afwas Eten+ afwas Eten+ afwas 20h00 activiteit Douchen Activiteit Douchen Kampvuur Douchen 22h00 Taptoe Taptoe Taptoe Taptoe Taptoe Taptoe

Dag 3: 08h00: Opstaan en wassen 08h30: Ontbijt en afwas 09h30: Vlaggengroet gevolgd door inspectie van de slaaptenten 10h00: Activiteit I  Versla de Roze Ridder 12h00: Begeleid vrij spel 12h30: Eten en afwas  eventueel een middeleeuws eetfestijn 13h30: Siësta 14h30: Activiteit II  Riddertoernooi (estafette) 16h00: 4- uurtje 16h30: Activiteit III  1. Crea (themakledij maken, wapenschilden maken etc.) 2. Badgewerking 3. Begeleid vrij spel 18h30: Eten en afwas 20h00: Activiteit IV  Sluipspel: Red de jonkvrouw van de Roze Draak 21h30: Wassen en klaarmaken om naar bed te gaan 22h00: Taptoe

Wat nemen de welpen mee op kamp?

Het is sterk aan te raden dat de ouders alles op voorhand in dagpakketjes steken  nodige kleren per dag. Vergeet niet alles te laten naamtekenen. 1. We vertrekken in perfect uniform! Dwz. Scoutsbroek, scoutshemd, scoutsT- shirt (en eventueel scoutspull), das en stevige stapbottines 2. Slaapgerief: warme slaapzak, veldbed of luchtmatras en kasimatje 3. Eetgerei: bestek, bord, tas en beker + handdoek (afwas) 4. Wasgerei: 2 grote en 3 kleine handdoeken, eventueel een badhanddoek, 5 washandjes, milieuvriendelijke zeep en shampoo, tandpasta, tandenborstel, borstel en/ of kam. Zonnemelk en insectwerende zalf. 5. Regenkledij: laarzen, kw en eventueel kw- broek 6. Themakledij: het huidig kampthema is ridders en jonkvrouwen met draken 7. Sport/ speelkledij: sportschoenen, kledij die vuil mag worden 8. Pyama 9. Zwemgerief+ watersandalen 10. Een petje/ hoed tegen de zon 11. (strip)boekjes 12. Medisch: een grondig ingevulde medische fiche, eventuele medicatie met bijsluiter+ het wat, wanneer en hoe, SIS- kaart. 13. Zaklamp 14. Drinkpul 15. Zangbundel 16. Mowgliboekje 17. Fluovestje 18. Enkele postzegels 19. 5 Euro zakgeld 20. Genoeg T- shirts, pulls (zeker één warme) en broeken 21. Ondergoed: Ruim voldoende onderbroekjes en kousjes. De regel hier is beter te veel dan te weinig, zeker bij regenachtig weer. Voor elke dag minstens een paar verse kousen en ondergoed. Minstens 2 stuks extra. Vergeet geen goede sokken mee te geven voor te dragen in de botinnes. 22. Een teddybeer 23. Je goed humeur

Wat neem je niet mee: 1. Snoepgoed  De leiding voorziet genoeg lekkers. Indien er snoepgoed gevonden wordt, wordt dit gedeeld met alle welpen. 2. Multimedia (GSM, computerspelletjes, gameboy, …) 3. Je tante uit Marokko 4. …

Kunnen jullie deze lijst, indien nodig, zeker vervolledigen? Je mag er ook altijd zelf een door sturen.

Musts op een kamp

 • Dagtocht (liefst met 2 verschillende afstanden)
 • Belofte- aflegging
 • Bezoekdag op het einde (als de ouders de kinderen komen halen) werken naar een apotheose
 • Zwemmen
 • Eventueel een speciale activiteit (atractie vb. Planckendael, Zoo, pretpark)
 • Eenheidsactiviteit

Waarom met welpen op kamp

 • Climax van een jaar
 • It’ s part of scouting
 • Groepssfeer bevorderend
 • Daar leer je de welpen pas echt goed kennen
 • De welpen zijn eens op stap zonder ouders, leren omgaan met die tijdelijke scheiding
 • Het contact met de natuur
 • Fun
 • Vakantie voor de welpen
 • Uitleeffactor
 • Belofte en badgewerking
 • Milieubewustheids stimulans

Milieu

Milieuvriendelijke detergenten gebruiken Recycleren Milieuvriendelijke verf bij crea Papiertjes (ook 4- uurtje) verzamelen Afvalbeleid voeren Geen javel op kamp Put voor vuil water (niet te veel putjes) …

Kampclimax

 • Groot (eenheids)kampvuur met scetchkens
 • Eenheidsspel
 • Ontknoping van het kampthema, het rodedraad- spel
 • Muffelbuffel- woeferpoef
 • Eenheidsthema met subthema’ s per tak$

Varia

 • Belang van veiligheid en preventie
 • Belang van evaluatie (met de leiding, maar ook met de welpen. Eventueel met het Grijze nest). Ook schriftelijk kan dit fijn zijn.
 • Takkoffers- specifiek kampmateriaal per tak- info ouders- programma
 • Kamptrofeën: kenteken, T- shirts, iets origineel, beste welp, beste nest, …