Overgang naar de welpen

Uit FOSwiki

Meestal weten de bevers vooraf welke kinderen zullen overgaan naar de welpen. We proberen er dan ook voor hen een aangenaam afscheidsfeest van te maken, waarbij we echter niet uit het oog mogen verliezen dat de andere bevers ook aan hun trekken moeten komen.

Voorbeeld van een overgangsspel

inkleding

We beginnen gewoon wat te spelen, wanneer plots een grote bruine bever op onze groep komt afgestapt. Hij stelt zichzelf voor als “de grote bever” en vertelt dat hij al heel lang leeft en dus al heel veel wijsheid en ervaring heeft opgedaan. Hij spreekt zeer plechtig, zodat de kinderen onder de indruk komen. Hij vertelt dat hij voelt dat er vandaag iets heel bijzonders gaat gebeuren. Er zit iets in de lucht, iets geheimzinnigs, hij voelt dat, want hij heeft al zoveel meegemaakt. Misschien wel een overstroming of één of andere ramp. Plots voelt hij dat het iets heel anders zal zijn. Hij krijgt een ingeving dat wij vandaag afscheid moeten nemen van de oudste bevers. Zij zullen vandaag een metamorfose ondergaan van bever naar welp. Maar hij gaat er niet mee akkoord dat dit zomaar gebeurt. Zij moeten eerst kunnen bewijzen dat ze oud en wijs genoeg zijn om deze metamorfose te ondergaan en het onbekende te trotseren.

voorbeelden van proeven oudste bevers

Zij zullen dus eerst een paar proeven moeten afleggen. Zij moeten daarom met de grote bever meegaan. Opdrachten kunnen zijn:

  • met de mond water scheppen uit een kom en een flesje vullen
  • een ballon opblazen tot hij knalt
  • klein parcours afleggen op stelten
  • over een smalle balk lopen, zonder het evenwicht te verliezen (niet te hoog van de grond)
  • parcours met zaklopen afleggen
  • een appel aan elkaar doorgeven en er telkens een stuk uitbijten
  • een knoop leggen in een slinger gekookte spaghetti
  • iedereen heeft een koordje aan z’n broek hangen met daaraan een ring vastgemaakt: deze ring rond de hals van een fles proberen te hangen
  • enz.

afscheidsfeestje

Terwijl de oudste bevers deze opdrachten uitvoeren, organiseren de andere bevers een afscheidsfeestje. Het lokaal wordt versierd met slingers, lampionnetjes, ballonnetjes, enz. Er worden wafels (of pannekoeken) gebakken, enz. Wanneer de oudste bevers terugkomen, worden zij door de andere bevers geschminkt. Op die manier zijn diegenen die overgaan goed te herkennen. Dan begint het feest. Er wordt gegeten en gedronken, gedanst en gezongen.

laatste opdracht

Als laatste moeten de oudste bevers nog één opdracht volbrengen. Op het plein voor het lokaal staat een paal opgesteld. Aan die paal hangen er evenveel pakjes als er bevers zijn die overgaan. Ze moeten nu proberen op die paal te klimmen (niet te hoog) om er zo’n pakje af te halen. Slechts wanneer iedereen z’n pakje heeft, mogen ze het openmaken. Er zit een kleine herinnering in, gemaakt uit brooddeeg of hout.

naar de welpenhorde

Ondertussen hebben de welpen op het terrein, met kartonnen dozen en ander materiaal, een doolhof gemaakt. De oudste bevers moeten nu hun weg door het doolhof trachten te vinden. Aan de andere kant van het doolhof staan de welpen hun op te wachten en worden ze in de welpenhorde verwelkomd en opgenomen.