Persoonlijke levenslijn

Uit FOSwiki


Oxo.png
Persoonlijke levenslijn

Auteur: WAGGGS
Tak(ken): JVG's-Aspiranten, VG's-Juniors
Type: klein spel

Spel:
Dit is een spel in het thema 'zingeving'

Vraag de deelnemers om een verticale (tijds)lijn te trekken langs de linkerkant van een papier. Plaats bovenaan een bolletje en schrijf er ‘mijn geboorte’ naast. Onderaan maak je een pijlpunt en schrijft er ‘nu’ naast.

Iedereen werkt alleen en denkt na over de belangrijke gebeurtenissen in hun leven en over hun plaats op de tijdslijn. Bijvoorbeeld geboorte broer of zus, eerste schooldag, persoonlijke verwezenlijkingen, teleurstellingen, ongelukken, het leren van specifieke vaardigheden, bijzondere toewijding, sterfte, huisdieren, eerste lief, eerste job, proclamatie, huwelijk, zwangerschap, … Maak duidelijk dat ze niets hoeven te noteren wat ze vertrouwelijk willen houden.

Vraag hen om zoveel of zo weinig als ze zelf willen te delen met elkaar. Doe dit in paren, en vertel je partner of de gebeurtenis een positieve of moeilijke ervaring was.

Bemerkingen:

Deze oefening is redelijk eenvoudig, maar af en toe kan er wel iemand in de groep zijn voor wie de oefening pijnlijke herinneringen naar boven brengt. Wees hierop voorbereid. Waarschuw de groep over deze mogelijkheid en vraag hen om gevoelig te zijn voor andermans gevoelens. Het delen van gedachten en visies gebeurt volledig vrijwillig.

Bronvermelding:WAGGGS World, Exploring spirituality, 2000


Materiaal: Pen en papier