Piraten-nestverdelingspel

Uit FOSwiki

09 team.png

Auteur: I. Vleermuis
Eenheid auteur: 226e De Leeuwerik

Spelverloop:
Verhaal:

De welpen zijn allemaal piraten die na een schipbreuk aangespoeld zijn op een magisch eiland. Door de zware klap van de schipbreuk zijn ze echter allemaal vergeten bij welke vloot ze horen. Gelukkig bestaat er op dit eiland wel een machine die hen kan vertellen bij welke vloot ze horen. Omdat het eiland magisch is groeien er aan de bomen, de muren, … kaartjes met de namen op van de aangespoelde piraten.

Als ze zo 4 kaartjes naast elkaar kunnen leggen (4 op een rij) dan kunnen ze naar de machine die hen zal indelen. Natuurlijk hebben ze dan nog een probleem… wie was de kapitein? wie een simpele matroos? ,… in elke vloot . Dit kunnen ze ontdekken door kogels te maken en te gaan schieten op het zeeslag bord. De piraten (welpen) die als eerste weten hoe hun vloot (nest) er precies uitziet, hebben het spel gewonnen.


Spelverloop:


Deel 1 : vier op een rij


Op het terrein en in de voorkant van het bos hangen kaartjes met de naam van elke welp op (ong 8 per welp). De welpen lopen en zoeken 1 kaartje met hun naam op.

Daarmee komen ze naar 1 van de 5 grote vier-op-een-rij borden. (Maar pas op van de ruige zeebonken (tikkers) of je moet je kaartje afgeven!). Dit doen ze telkens opnieuw tot ze een vier op een rij hebben. Dan krijgen ze hun 4 kaartjes mee en mogen ze naar de verdelingsmachine.

Ze plaatsen hun 4 kaartjes erin en tadaa! er komt er eentje uit met een bepaald kleur (van hun vloot dan zogezegd).


Deel 2 : zeeslag

Ze weten nu bij welke vloot ze horen maar nog niet wat ze zijn.

  • kapitein = nestleider = 5 vakjes
  • stuurman = hulpnestleider = 4 vakjes
  • 1e matroos = 1e welp =3 vakjes
  • matroos = welp = 2 vakjes


Ze moeten nu om ter eerst heel hun vloot (nest) proberen blootleggen op het zeeslagbord en dus als eerste weten hoe hun vloot precies is samengesteld. Een vakje blootleggen doe je door er met een kogel op te schieten.

Een kogel haal je in het lokaal, daar hangt een blad uit met de juiste samenstelling bv. 2 strijkparels, 1 knikker en een stukje touw van 4 cm in een fotodoosje.

Je maakt een kogel en probeert die in een ton te gooien vanop een afstand. Lukt het, dan neem je de kogel mee, lukt het niet, blijft hij naast de ton liggen en moet je een nieuwe maken.

Met de kogel loop je over (pas op van de tikker) , kies je een vakje op het zeeslag bord, en raak je met een beetje geluk iemand van jouw vloot.


-geraakte kaartjes worden gemerkt met de naam van de geraakte persoon

-raak je iemand dan zegt degene aan het bord gewoon het is van uw nest of het is niet van uw nest, nog geen kleur

-als er dan een welp aan het zeeslagbord komt die al geraakt is, dan pas wordt zijn vakje ingekleurd in zijn kleur. (anders kunnen degenen die al zeeslag bezig zijn alles al doorvertellen aan die die nog vier op een rij doen)

-geraakte vakjes die gewoon water zijn krijgen een kruis


Wie nu als eerste zijn hele vloot heeft blootgelegd loopt naar het bord/karton/.. en vult zijn nest volledig in : nestleider / hulpnestleider / 1e welp / welpen. Het eerste nest die volledig juist ingevuld is, wint het spel!

Benodigdheden:

  • veeeeeeeel kaartjes met hun namen op (afprinten !!!)
  • gele, blauwe, zwarte en rode kaartjes die uit de machine komen
  • gerief voor kogels : strijkparels, fotodoosjes, touw, knikkers, …

MAKEN:

  • paar vier op een rij borden
  • machine waar je 4 kaartjes insteekt en waar 1tje uitkomt
  • groot zeeslagbord