Reddingsvest

Uit FOSwiki

Reddingsvest.jpg

Het reddingsvest is een reddingsmiddel dat dient om een drenkeling veilig drijvend te houden. Het reddingsvest corrigeert een verkeerde houding in het water, zodat het gezicht altijd boven water zal blijven waardoor verdrinking verhinderd wordt, ook bij een bewustelose drenkeling. Een reddingsvest heeft een minimum drijfvermogen van 150 Newton. Ze wordt gekenmerkt door een felle kleur en eventuele reflectoren. Een fluitje om de aandacht te trekken is ook aanwezig. Een goede reddingsvest blijft op zijn plaats zitten na een harde val in het water.

Reddingsvest vs Zwemvest

Zwemvest.jpg

Naast het reddingsvest bestaat er ook het drijfhulpmiddel, beter bekend als zwemvest. Dit vest heeft veel minder drijfvermogen (50 Newton drijfvermogen) dan een reddingsvest en geen corrigerende eigenschappen voor de houding van de drenkeling. Dit hulpmiddel is dan ook meer bedoeld voor sporters waar een reddingsvest te veel belemmert in de beweging, bijvoorbeeld geoefende zwemmers, surfers, (zee), kajakers en dergelijke. Een zwemvest is een pover alternatief en helpt geenzins in een man-overboord situatie. We kunnen concluderen dat een zwemvest goed is voor kleine meisjes (zie foto). Zwemvesten zijn niet toegelaten voor SeaScouts-activiteiten.

Varianten

Autoreddingsvest.jpg

Naast de reddingsvesten met een vaste vulling zijn er ook opblaasbare vesten met een gasvulling.

Het opblaasbare reddingsvest is er in twee uitvoeringen, half automatisch en volautomatisch:

  • Bij de halfautomatische uitvoering moet de drenkeling zelf aan een touwtje trekken om het vest te activeren. Hierdoor wordt een slagpin in een CO2-patroon gedreven waardoor het gas vrij komt en het vest zichzelf opblaast. Dit vest is niet geschikt voor bewusteloze drenkelingen, omdat deze natuurlijk het vest niet zelf kunnen activeren. Wel is dit type vest het enige dat gebruikt kan worden door bemanning en passagiers van vliegtuigen die offshore vliegen, andere types zouden het ontsnappen uit een gestrande en zinkende vliegtuigen onmogelijk maken. Dit soort vesten zijn ook niet toegelaten voor SeaScouts-activiteiten.
  • Het volautomatische vest blaast zichzelf op nadat een zouttablet is opgelost in het omringende water. Door het oplossen van het zouttablet wordt de slagpin geactiveerd en het vest opgeblazen. Check steeds voor vertrek of je reddingsvest nog voorzien van een goed zouttablet en CO2-patroon!