Ridderstrijd

Uit FOSwiki

09 team.png

Auteur: Kolibrie
Eenheid auteur: 226e De Leeuwerik

Spelverloop:
Dit individueel spel is een tactisch en eveneens een geluksspel. De bedoeling is om als ridder het laatste overgebleven kasteel te veroveren op een afgelegen eiland.

Het spelbord wordt in gelijke kleine delen verdeeld zoals op een schaakbord maar dit uiteraard groot genoeg om de x aantal ridders vrij en vlug te laten spelen. In het midden van het spelbord staat een kasteel dat verovert moet worden. Dit moet even ver zijn vanwaar alle ridders starten (aan de rand van het bord en waar men maar wil) op het spelbord. In bepaalde vakjes staan op voorhand al enkele obstakels. Deze zijn een muur, bos en rivier. Deze kunnen enkel overgestoken worden met hulpmiddelen. Voor een muur is dat een touw, voor het bos een zaag en de rivier steekt men over met een boot. Deze hulpmiddelen (kaartjes) zijn te vinden buiten in de omgeving waar ze verstopt liggen/hangen. Daarnaast heb je nog enkel extra’s in het spel zoals een heerweg (= verdubbel het aantal gegooide ogen), paard (= nog eens gooien), klem (= andere speler een beurt laten overslaan), epidemie (= andere speler terug aan de rand laten straten) en toverdrank (= maakt de klem en een epidemie onschadelijk). Deze extra’s zijn eveneens buiten te vinden. Natuurlijk kan men zelf nog enkele obstakels, hulpmiddelen en extra’s maken.

Elke speler zit rond het spelbord en de speler die het hoogste aantal ogen gooit start het spel. Na elke worp gaat de beurt naar de persoon rechts van je. Men kan dus in het spel gaan zoeken naar hulpmiddelen of extra’s maar als het jouw beurt is en je bent er niet wordt deze overgeslaan. Het is dus effectief de persoon rechts van je die aan zet is na je beurt ongeacht of er normaal 1 of meerdere personen er nog tussen zitten. Hier is het dus goed bekijken wanneer men het spelbord verlaat. Men kan slechts 1 hulpmiddel of extra in haar/zijn bezit hebben. Na het vinden van deze kaart wordt deze steeds omgedraaid voor de ridder haar/zijn plaats gelegd en kan gebruikt worden wanneer men maar wil.

De ridders kunnen onderling ook een gevecht beslechten. Dit kan door (on)bewust op het zelfde vakje te gaan staan als een andere ridder. Deze ridders dagen elkaar uit met kleine onderlinge spelletjes. De ridder die laatst op het vakje komt is de aanvaller en dient 3 van de 4 spelletjes te winnen en de ridder die er al stond is de verdediger en die ridder dient slechts 2 spelletje van de 4 te winnen. De verliezer start sowieso terug aan de rand van het spelbord. Keuze uit onderlinge spelletjes zijn blad, steen en schaar, krijt op zool, haangevecht, duimgevecht, … De aanvaller kiest welke.

De ridder die als eerst in het kasteel aankomt is de winnaar van dit spel. Deze ridder krijgt 10 punten. De ridder dichts bij het kasteel 6, de volgende 4, 3, 2 en 1 punt. Dit spelletje speelt men een paar keer en na afloop telt men de punten samen en de eindwinnaar is de ridder met de meeste punten.

Na elk spelletje kunnen de leiding het moeilijker en moeilijker maken met extra obstakels, minder hulpmiddelen, extra’s extra’s (zelf uit te vinden), regels bij te maken, …

Benodigdheden:Spelbord, kasteel, pen en papier, dobbelsteen, kaartjes, krijt, sudoku's, pionen


Geschikt voor: VG's-Juniors,Seniors
Soort activiteit: voor binnen, met een thema