Roze olifantjes (drugsspel)

Uit FOSwiki

09 team.png

Auteur: Beo
Eenheid auteur: 33e

Spelverloop:
De kindjes (apart of in groepjes naargelang aantal kindjes) moeten in het kraakpand een kaartje (kaartjes onderaan) trekken waarop een effect (vb. HS=XTC) staat van een bepaalde drug. Dan moeten ze naar de dealer gaan. Om deze drug te bekomen moeten ze bij de dealer een opdracht uitvoeren. Bij de dealer krijgen ze info over de drug (gebruikswijze, …). Deze drug gaan ze gaan gebruiken in het kraakpand (voor ze de drug mogen gebruiken daar moeten ze een vraag beantwoorden over de info die ze gekregen hebben, indien ze verkeerd antwoorden moeten ze terug naar de dealer om opnieuw de info te verkrijgen). Terwijl ze gebruiken krijgen ze info over het effect van die specifieke drug. Onderweg van de dealer naar het kraakpand kunnen ze tegengehouden worden door de drugsbrigade, deze kan de drug in beslag nemen, dan moeten ze terug naar de dealer om nieuwe drugs te verkrijgen. Stel dat ze niet tegengehouden worden door de drugbrigade en de drug hebben kunnen gebruiken (dit wordt aangeduid op hun kaartje) moeten ze een nieuw kaartje trekken met een effect op van een andere drug en dan moeten ze opnieuw naar de dealer. Stel dat ze op weg naar de dealer worden tegengehouden door de drugbrigade en die kan zien op hun kaartje dat ze drugs gebruikt hebben dan worden ze gestuurd naar de afkickkliniek waar ze een opdracht moeten uitvoeren om af te kicken van de drugs die ze al gebruikt hebben. In de afkickkliniek krijgen ze info over de risico’s van de drugs waarvoor ze komen afkicken. Als ze de opdracht uitgevoerd hebben wordt hun roze olifantje doorstreept en zijn ze afgekickt van deze drug. Dan moeten ze opnieuw naar het kraakpand om een kaartje trekken met een effect op (elke drug mogen ze maar 1x maal gebruiken en van afkicken).

Info over de verschillende soorten drugs

Alle info over de verschillende soorten drugs is te verkrijgen op onderstaande link

http://www.desleutel.be/verslaving/informatieoverdrugs/productenmatrix/productmatrix/list/list


Taken leiding:

Dealer: geeft de verslaafde kindjes opdrachten waarvoor ze hun gewenste drug krijgen. Hier krijgen ze info over de drug. (Wat? Op de site van de Sleutel)

Politieagent: smokkelende kindjes tikken en hun drugs afnemen en verslaafde kindjes naar de afkickkliniek sturen.

Het kraakpand en afkickkliniek (2):

In het kraakpand gebruiken ze na het correct beantwoorden van de vraag de drug (uitvoeren van een opdracht) en krijgen ze info over de effecten. (Effect op de site van de Sleutel)

In de afkickkliniekmoeten ze een opdracht doen om af te kicken en krijgen ze info over de risico’s. (Risico op de site van de Sleutel) Als ze afgekickt zijn wordt hun roze olifantje doorstreept.Opdrachten:Dealer:

1) speel een handtassenroof na (minimum 2min)

2) Iedereen van de groep verteld een verhaal (1 verhaal moet gelogen zijn) en de dealer mag niet kunnen raden welk verhaal gelogen is

3) trek 3 foto’s van verschillende banken waar je geld zou kunnen stelen

4) smokkel de gestolen juwelen naar de juwelier in het lokaal

5) steel een lepel met rode tape errond uit het lokaal (verstopt in het lokaal, niet achter bar en in berging)

6) steel de kepie van de drugsbrigade


Afkickkliniek:

1) je hebt overgegeven -> schrob de vloer

2) schrijf een brief waarin je je spijt betuigd aan je ouders voor je verslaving (min 10 lijntjes)

3) je bent ziek en je moet een medicijn maken waarin er zand, kastanjes, sneeuw, gras, een schelp en een vuile sok

4) geef een knuffel aan 10 verschillende mensen, niet van je groep (handtekening) en een boom

5) bouw aan je toekomst, bouw 2 kaartenhuisjes van 3 verdiepingen

6) laat medepatiënt lachen door middel van een goede mop of verhaaltje


Kraakpand:

Cannabis: schrijf een geschift verhaal, woorden die moeten er in voorkomen: scouts, roze seule van e euro, framboos, schieten in de bieten, mulleplage en vrolijke sandwich (10 lijntjes)

Speed: doe 2 minuten overdreven vrolijk buiten voor het raam

Heroïne: hang met je hoofd 1min naar beneden van een tafel

Alcohol: leg een parcour af met een zware/vervormende bril op

Cocaïne: doe 20 sit-ups

XTC: dans uitbundig op puta madre

Benodigdheden:Verslavingskaarten, kaartjes om te verknippen, bril, muziek (puta madre) kodak, juwelen, lepel met rode tape, kepie, teiltjes, kaartenspel, plastiek folie, cannabis (gras), cocaïne (bloem), alcohol (drankflesjes), speed (roze gemalen krijt), XTC (smarties), heroïne (slijk, aarde), info site De Sleutel, rugzak


Ter info

Op verslavingskaart

Effecten

H= hallucinerend S= stimulerend V= verdovend


Verslavingskaart

Verslavingskaar.png

Kaartjes die moet getrokken worden door de kindjes (4 kaartjes XTC, 4 kaartjes cocaïne, … om te knippen)

Kaartjesknip.png