Schoenen

Uit FOSwiki

De tekst op deze pagina is overgenomen uit de Techniekengids,
het handboek over buitenleven voor JVG's-Aspiranten, VG's-Juniors en Seniors.Op een tocht van 15 à 20 km zet je al snel zo’n 15.000 à 25.000 stappen! Je voeten zien dus het meest af tijdens een tocht en moeten goed in de watten gelegd worden. Goede schoenen en sokken zijn dan ook erg belangrijk.

Ook je voeten hebben baat bij het drielagensysteem. Een vochtdoorlatende ondersok, een isolerende en schokdempende bovensok en een waterdichte of waterafstotende schoen houden je voeten warm en droog en zorgen ervoor dat je geen blaren krijgt.

Je sokken hebben heel wat taken te vervullen. Ze moeten schokken dempen, de wrijving tussen je voeten en de schoenen verminderen, je voeten verwarmen, de lege ruimtes in je schoenen opvullen en je zweet afvoeren. De dunne ondersok is bij voorkeur van polyamide, polyester of polypropyleen. Deze materialen nemen namelijk weinig of geen water op. Katoen is af te raden, want het houdt je zweet vast en geeft een schurend effect dat blaren veroorzaakt. Als de ondersok goed aansluit op je voet, helpt ze blaren te voorkomen. De bovensok kan dan namelijk niet over je huid schuiven, maar schuift over de ondersok. Een goede bovensok heeft geen naden en heeft verstevigingen op bepaalde zones. Neem zeker een reservepaar kousen mee wanneer je op stap gaat.

Ook je schoenen zijn erg belangrijk. Ze moeten je voeten beschermen en ondersteunen. Ga niet op tocht met je ‘basketsloefkes’. Zo’n schoenen bieden je voeten te weinig steun. Bij de aankoop van schoenen, ga je best op zoek naar een lichte wandelschoen, met goede zolen die je voldoende grip geven en de schokken opvangen. Schoenen die tot boven de enkels komen, geven je voeten meer steun, maar maken de schoen zwaarder en de tocht lastiger.

TIP
Doe tijdens een tocht nooit je schoenen uit. Je voeten zullen opzwellen en je zal moeilijkheden hebben om je schoenen terug aan te trekken. Achteraf zullen je voeten tijdens het stappen opnieuw ontzwellen, waardoor je voeten los komen te zitten in je schoenen en je gemakkelijker blaren kunt krijgen.

Als je schoenen nat zijn geworden, zet ze dan niet aan een vuur te drogen. Ze kunnen hierdoor beschadigd raken. Het is meestal voldoende om ze een nachtje te laten staan met enkele proppen krantenpapier in. Stop dit krantenpapier wel eerst in een sok, want sommige soorten inkt zorgen ervoor dat het waterdicht membraan van je schoen verstopt raakt. Heb je geen krantenpapier bij de hand, dan kan je ook altijd je binnenzooltje – dat meestal los zit – rechtopstaand in de schacht van je schoen zetten. Hierdoor ontstaat er een ‘schoorsteen-effect’ dat zorgt voor een natuurlijke luchtcirculatie in je schoen.

Meer info over schoenen

Schoenen vormen letterlijk en figuurlijk de basis van je loopplezier. Slechte schoenen zijn niet alleen ongemakkelijk, ze kunnen ook een slechte uitwerking hebben op je gewrichten. Het is daarom van essentieel belang dat je tijd noch geld bespaart als het gaat om de aanschaf van schoenen.
Soorten schoenen
Passen van schoenen
Onderhoud van schoenen
Gerelateerde zaken