Schoenen: gerelateerde zaken

Uit FOSwiki

Inlegzooltjes

In sommige schoenen zitten ze vast, in andere zijn ze makkelijker te vernieuwen: de inlegzooltjes. Deze dunne zooltjes kunnen voorkomen dat je voeten gaan slippen in je schoenen (als je een lage wreef hebt), maar kunnen daarnaast je voeten het gevoel geven dat je weer nieuwe schoenen draagt. De binnenzolen willen namelijk nogal eens inzakken na verloop van tijd. Dat kun je verhelpen door de binnenzool te vernieuwen. Op die manier is er een nieuwe laag met kussens onder je voeten.

Sokken

Tijdens het hiken kun je het beste gebruik maken van goede sokken. Het zou zonde zijn om de aankoop van dure wandelschoenen teniet te doen door er vervolgens slechte sokken in te dragen. Goede hikingsokken zijn speciaal gemaakt voor dit doel. Ze zijn iets dikker aan de onderkant en bieden je comfort en ventilatie. Goede sokken kunnen je ook helpen bij het voorkomen van blaren. Bekende merken zijn o.a.: Bridgedale, Porelle drys (waterdicht), Rohner, SmartWool en X-Socks.

Blaren

Bij blaren denk je aan Compeed. Blaren ontstaan doordat je voeten schuiven in je schoenen. Daardoor wordt de huid als het ware steeds van de ene kant naar de andere kant geschoven. Of door de combinatie van warmte en vocht in je schoenen. Om dat te voorkomen kun je natuurlijk het beste goed passende schoenen en goede sokken kopen, maar is het kwaad geschied, vertrouw dan op Compeed. Een andere merk is Spenco, beter bekend als Second Skin. Beiden leggen een harde laag over de zere plek en voorkomen dat de huid verder in aanraking komt met je schoenenwand. Een eenmaal goed aangelegde laag kan het enkele dagen uithouden op je voet. Het is dus een goed idee om de verpakking (met gebruiksaanwijzing) goed te bewaren. Lees ook het thema-artikel over blaren eens door.

Sandalen

Werd er vroeger nog om gelachen, tegenwoordig is de sportsandaal niet meer weg te denken uit de buitensportzaak. De sandaal is het ideale schoeisel om te dragen bij lichte wandelingen of bijvoorbeeld bij het doorkruisen van een rivier. Ook in de warmere gebieden heeft de sandaal vaak de voorkeur boven een normale wandelschoen. Bekend zijn vooral de sandalen van Teva. Je kunt deze dan ook in bijna alle buitensportzaken vinden.