Seascouts

Uit FOSwiki

Scouts kom je niet alleen tegen op land, maar ook op het water. Binnen FOS Open Scouting heet dit seascouts.

Het programma van scouts op het water is hetzelfde als van scouts op het land, maar het zwaartepunt ligt natuurlijk bij het varen en alles eromheen. Dezelfde leeftijdsgroepen, staan bij land -en zeescouts bekend onder verschillende namen:

Sea Scouts Landscouts leeftijd . . .
Zeehonden
Welpen
Aspiranten
Juniors
Seniors
Bevers
Welpen
JVG's
VG's
Seniors
(6 - 7 jaar)
(8 - 10 jaar)
(11 - 13 jaar)
(14 - 15 jaar)
(16 - 17 jaar)

De seascouts binnen FOS Open Scouting dragen een blauwe das met witte rand.

Geschiedenis

In 1913 werd de koepel Sea Scouts Of Belgium (S.S.B.) opgericht. Al snel schaarde de S.S.B. zich als suborganisatie bij de "Boy-Scouts van België" (°1910). In 1966 werden deze "Boy-Scouts en Girl-Guides van België" (fusie met de meisjes in 1945) viel deze koepel uiteen in 2 delen: een Franstalige (F.E.E.) en Nederlandstalige (F.O.S.) tak. Verdeeld over deze federalisering, en had het S.S.B. zich reeds afgesplitst. Pas in 1982 sloot het S.S.B. zich definitief aan bij F.0.S.

Lees hier meer over de geschiedenis van seascouting.

Zeescouting in andere federaties

In Nederland spreekt men over waterscouting of over zeeverkenners. De scouts op het water vormen een specialisatie binnen Scouting. Bijna alle leden van deze watertak maken deel uit van zelfstandige water- of zeescoutinggroepen, maar er zijn ook enkele scoutinggroepen die zowel een land- als een watertak hebben. Vooral landen met een uitgebreide kust en een maritime traditie zoals Groot Brittannië, Finland, Frankrijk, Nederland, Polen, Zweden en de Verenigde Staten hebben een sterke watertak. In landen zoals Duitsland daarentegen is de "zeepadvinder"-werking eerder vrij zwak uitgebouwd.

Bekende scouts op het water waren de Nederlandse koningin Beatrix, haar zus Irene, de Britse koningin Elisabeth II en haar zus Margaret.

Seascoutseenheden

1e Lange Wapper
2e De Westhinder
3e De Wilde Eend
7e Mercator
8e Vloedgat
9e Wandelaar
11e De Boekaniers
15e Kraaienest
80e Kludde
140e Roodbaard


Externe links

Bron(nen)

Bron(nen):