Sinterklaas-ideeën

Uit FOSwiki

09 team.png

Auteur: onbekend
Eenheid auteur: onbekend

Spelverloop:
Ideetjes om met sinterklaas te doen :

In plaats dat Sinterklaas traditiegetrouw op een troon komt zitten en pakjes uitdeelt aan de kinderen, kan de oude man, samen met Zwarte Piet, ook eens een namiddag begeleiden. Hij kan een hoop materiaal cadeau doen waaruit de kinderen dan zelf cadeautjes moeten maken. Ook het snoepgoed kan door de kinderen zelf gemaakt worden.

Enkele voorbeelden :

1. Uit een blok marsepein figuurtjes kneden. (de handjes moeten dan wel heel proper zijn)

2. Je kan de marsepein ook zelf maken.

nodig : : 200 gr gemalen amandelen, 200 gr poedersuiker, het wit van 1 ei, enkele druppels oranjebloesemwater, amandelextract

werkwijze : Meng en kneed alle ingrediënten heel zorgvuldig door elkaar. Kneed er dan de gewenste vormpjes van of vul er de te vullen vruchten mee. Laat al deze figuurtjes op een lauwe (droge) plaat opstijven.

Gevulde dadels : Snijd de dadels langs één zijde, verwijder de pit en vervang deze door een klein marsepeinen worstje. Duw er de twee dadelhelften tegenaan. Dompel de vruchten, als ze al gevuld zijn, in een dikke suikersiroop, die er een mooie glans aan zal geven.

Aardappeltjes : Rol van de marsepein knikkerdikke bolletjes. Wentel ze in een mengsel van 2/3 cacaopoeder en 1/3 bloemsuiker. Laat ze opstijven. Vul er kleine gevlochten mandjes of tulen zakjes mee.

3. Chocoladetruffels

nodig : 100 gr harde pure chocolade (fondant), 50 gr boter, 10 gr poedersuiker, 1 eetlepel melk, 1 eierdooier

werkwijze : Laat de in stukken gebroken chocolade met de melk op de damp van kokend water bijna smelten. Roer er van het vuur, de boter bij, daarna de suiker en daarna de eierdooier. Steeds roerend. Laat het mengsel 10 minuten in de koelkast opstijven. Maak balletjes en rol die ofwel :

 • door geraspte chocolade
 • door hagelslag
 • door geraspte cocosnoot
 • door een mengsel van 2/3 cacaopoeder en 1/3 bloemsuiker

4. Sneeuwballen

nodig : 200 gr gemalen cocosnoot, 200 gr poedersuiker, een eiwit, enkele druppels oranjebloesemwater of rozenwater

werkwijze : Meng en kneed alle ingrediënten zorgvuldig door elkaar. Vorm er balletjes van de dikte van kleine kippe-eieren en laat de sneeuwballen op een droge plaat opstijven.

5. Speculaas

nodig : 6 koppen bloem, 3 koppen boter, 2 koppen bruine suiker, 2 koppen witte suiker, 2 eieren, 2 eetlepels water, 1 eetlepel kaneel

werkwijze : Bloemen suiker worden in een mengkom gedaan. Daarna de 2 eieren, dan 2 eetlepels water en 1 eetlepel kaneel toevoegen. Het goedje roeren en boter bijvoegen. Verder blijven roeren tot het deeg dik wordt. De kinderen kunnen nu zelf het deeg verder kneden. Een nacht laten rusten. Met de deegrol wordt ’s anderendaags het deeg tot een dunne laag gerold. Met allerlei vormgen mogen de bevers nu voorzichtig koekjes uitduwen. Deze worden door de leiding op de bakplaat van de oven gelegd. 20 minuten aan ong. 200° laten bakken. Een oventje in het lokaal is ideaal, zoniet kan het bakken gebeuren bij de leidster thuis. Toch is het heerlijk als de bevers even door het ovenruitje “hun” deeg zien bakken.

6. Met mandarijntjes, sinaasappels, noten, rozijntjes, enz. zelf figuurtjes maken met behulp van cocktailprikkers, smarties, geconfijte vruchten, blaadjes, enz.

Men kan ook :

 1. zelf een sinterklaasliedje componeren, al dan niet begeleid door een beverorkest met zelfgemaakte muziekinstrumentjes;
 2. poppenkast spelen voor de Sint en Piet;
 3. zelf een troon versieren;
 4. andere denkbare onderwerpen voor actieve sinterklaasfeestjes kunnen zijn :
 • zoekgeraakte cadeautjes
 • verloren gelopen Zwarte Pieten
 • enz.

In plaats dat Sinterklaas iedereen volpropt met snoepgoed, kan hij ook eens knutsel- of spelmateriaal brengen.

Benodigdheden:


Geschikt voor: Bevers-Zeehonden,
Soort activiteit: voor binnen, met een thema