Sjorringen

Uit FOSwiki

Kruissjorring

Hier begint het echte werk. Als je deze sjorring onder de knie hebt kun je de meeste grote bouwwerken in elkaar zetten. Je gebruikt de kruissjorring om twee palen dwars op elkaar vast te zetten in de vorm van een kruis (tja, de naam verraadde het al).
Het is de bedoeling dat je de twee palen nadat de sjorring is aangebracht niet meer ten opzichte van elkaar kunnen bewegen en er zware lasten op kunnen rusten. Ik zal deze sjorring in vier stappen uitleggen.
Kruissjor1.jpg Kruissjor2.jpg

Diagonaalsjorring

Diagonaalsjor.jpg

Steigersjorring

Als je gaat bouwen kan het nodig zijn om niet alleen palen dwars op elkaar te zetten, maar ook in elkaars verlengde. Zo kun je bijvoorbeeld hogere torens bouwen.
Zoals je op de tekening ziet zet je het touw eerst met een mastworp of timmersteek vast op een van de palen. Vervolgens wikkel je het touw om de twee palen.
Om de sjorring af te maken woel je een of twee keer en zet je het touw vast. Om de boel nog vaster te zetten kun je nog een wig tussen beide palen zetten. Dit kan een tak zijn of een houten haring. Zoals je op tekening 4 ziet is het het veiligste als je op een verbinding twee sjorringen legt.
Steigersjor.jpg

Driepootsjorring

Voor sommige bouwwerken is het nodig om een driepootconstructie te maken, je weet wel, net als onder een fotostatief. Je begint met een timmersteek of mastworp.
Vervolgens zig-zag je het touw tussen de palen door. Om het vlechten wat makkelijker te maken kun je stokjes tussen de palen steken zodat er wat ruimte tussen blijft.
Vergeet dan niet om uiteindelijk het touw toch wat aan te trekken als de stokjes niet meer nodig zijn. Je kunt vervolgens ook nog woelen en het touw vastzetten. Als je de onderkanten van de palen nu uit elkaar zet heb je een driepoot.
Op een soortgelijke manier kun je een tweepoot in elkaar zetten.
Driepekkel.jpg

De polypedestrasjorring

De polypedestrasjorring wordt gebruikt om meerdere balken aan elkaar te sjorren zodat je een 'veelpoot' krijgt: een drie-, vier-, vijf-, zes-, …pikkel.
Een driepikkel kan je nog maken met de achtsjorring maar vanaf de vierpikkel moet je de polypedestra- , of klaverbladsjorring gebruiken.
4 pekkel1.jpg 4 pekkel2.jpg