Slaapzakken

Uit FOSwiki

De tekst op deze pagina is overgenomen uit de Techniekengids,
het handboek over buitenleven voor JVG's-Aspiranten, VG's-Juniors en Seniors.Naast een slaapmatje heb je ook een degelijke slaapzak nodig voor een goede nachtrust. Slaapzakken bestaan in allerlei kwaliteiten en prijzen. Het belangrijkste is dat een slaapzak doet wat hij moet doen … jou warm houden.

Het spreekt voor zich dat de slaapzak zelf geen warmte maakt. Jij maakt als slaper de slaapzak warm met je eigen lichaamstemperatuur. De slaapzak houdt enkel de lucht die erin zit zo lang mogelijk vast. De mogelijkheid om die warmte binnen te houden noemen we – net als bij een huis – ‘isolatie’.

De temperatuur

De fabrikanten duiden op verschillende manieren aan voor welke temperatuur een slaapzak geschikt is. Zo zijn er zomerslaapzakken, slaapzakken voor de tussenseizoenen, exemplaren voor extreme koude en slaapzakken die je het hele jaar door kan gebruiken. Vaak wordt op de slaapzak een comforttemperatuur en een extreemtemperatuur vermeld. De comforttemperatuur geeft aan bij welke temperatuur je comfortabel zal kunnen slapen in je slaapzak. De extreemtemperatuur geeft aan bij welke temperatuur je bij wijze van spreken net niet dood vriest.

Meisjes nemen over het algemeen best een iets warmere slaapzak, aangezien de lichaamstemperatuur van een vrouw ’s nachts sneller en meer daalt dan die van een man. Bedenk ook in welke omstandigheden je de slaapzak het vaakst zal gebruiken: binnen of in een tentje, in de Ardennen of in de bergen, in de zomer of in de winter, … ?

De vulling

De donsvulling

Het grote voordeel aan dons is dat het zeer goed isoleert. Dat wil zeggen dat er voor dezelfde dikte van slaapzak meer warmte in de slaapzak blijft dan bij andere stoffen. Dons kan ook kleiner worden opgepropt in z’n hoes, waardoor je in je rugzak weer meer ruimte overhoudt voor andere zaken. Dons is duurzaam en er bestaan zelfs mogelijkheden tot bijvullen. Dons is echter niet waterafstotend (tenzij je dons geïmpregneerd is) en houdt het water langer vast dan kunststof. Deze slaapzakken worden dus zwaarder als ze vochtig of nat zijn. Bovendien verliest je slaapzak in dat geval al zijn isolatiewaarde. Dons is dus minder geschikt voor een zeilkamp of als je geregeld bij slecht weer op tocht bent.

Kunststofvulling

Slaapzakken met een kunststofvulling isoleren minder goed dan dons. Hier staat tegenover dat ze minder snel vocht opnemen en sneller drogen, waardoor ze minder snel hun isolatiewaarde verliezen in natte omstandigheden. De kunststofvezels gaan zo snel vooruit in kwaliteit dat er binnenkort geen verschil meer is met dons. Voor die nieuwe vullingen betaal je natuurlijk een stuk meer.

Vorm

Dekenslaapzak

Door zijn rechthoekige vorm is er veel ruimte in een dekenslaapzak. Hierdoor moet je lichaam meer lucht opwarmen vooraleer je slaapzak lekker warm is. Bovendien ontsnapt de warme lucht makkelijk door de grote opening en langs de ritsen. Daarom is een dekenslaapzak vooral geschikt voor overnachtingen in de zomer.

Mummieslaapzak

Dit model sluit beter aan bij het lichaam. Daardoor is er minder ruimte in de slaapzak en hoeft je lichaam dus minder lucht te verwarmen. Bovendien hebben deze slaapzakken een kap die je dicht kunt trekken waardoor de warme lucht beter in de slaapzak blijft.

Gewicht & grootte

Afhankelijk van de vulling en het model kan het gewicht en de grootte van een slaapzak erg variëren. Als je een kleine rugzak hebt of vaak op trektocht gaat, kan je hier best rekening mee houden. Beperk het gewicht van je slaapzak tot maximaal twee kilo.

Een slaapzak mag niet te klein zijn, maar ook niet te groot. Heb je je slaapzak toch wat te groot gekocht, stop dan wat kleren aan het voeteneinde als vulling. Zo hoeft je lichaam minder lucht op te warmen.

Lakenzak

Een lakenzak is een losse binnenhoes voor je slaapzak. De lakenzak vangt het vuil en zweet van je lichaam op, waardoor je je slaapzak minder vaak moet wassen. Je maakt de slaapzak warmer want je zorgt voor een extra laagje lucht en je kunt de hoes ook apart gebruiken tijdens warme nachten.

Onderhoud

Als je je spullen goed onderhoudt, zal je er langer van kunnen genieten. Dat is voor een slaapzak niet anders.

Opbergen

Heb je al gemerkt dat je een mooi opgerolde slaapzak moeilijk in dat net te kleine hoesje kunt stoppen? Dat komt omdat je een slaapzak nooit mag oprollen! Je moet hem eerst openritsen en dan in het hoesje proppen. Bij een rolbeweging wordt de vulling van je slaapzak altijd in dezelfde richting platgedrukt en verliest je slaapzak zijn luchtigheid en veerkracht.

Opbergen bij langdurig niet-gebruik

Laat je slaapzak nooit opgepropt en samengeperst in z’n opbergzakje zitten. Hierdoor verliest je slaapzak namelijk opnieuw zijn luchtigheid en veerkracht en vermindert de isolatiewaarde van je slaapzak. Haal je slaapzak thuis dus steeds uit het zakje en hang hem op in een luchtige wijde zak. Bij sommige slaapzakken krijg je dit bij aankoop. Anders is het gemakkelijk zelf te maken uit een lap stof.

Reinigen

Verlucht je slaapzak regelmatig. Hou de slaapzak daarbij uit de zon, want UV-licht is niet goed voor veel stoffen. Was je slaapzak zo weinig mogelijk, want elke wasbeurt doet de isolatiewaarde verminderen. Toch zal je slaapzak vroeg of laat gewassen moeten worden. Elke stof en elke vulling heeft andere wasvoorschriften. Volg bij het wassen zorgvuldig die aanwijzingen.

TIP

  • Je kledij aanhouden in je slaapzak is geen goed idee. Ook al voel je het niet, je kledij is vaak een beetje vochtig van buiten te zitten. In je slaapzak zal dit vocht verdampen, waardoor je lichaam afkoelt. Een pyjama of andere kurkdroge kledij kunnen wel helpen om het warm te krijgen.
  • Hou je slaapzak droog! Een natte slaapzak is onaangenaam om in te slapen. Bovendien maakt een natte slaapzak je bagage ook zwaarder en verlies je tijd als je hem eerst moet laten drogen. Steek je slaapzak daarom in je rugzak als je rondtrekt. Als dat niet gaat, zorg dan voor een waterdichte bescherming. Slaap enkel onder de blote hemel als je helemaal geen nattigheid verwacht.
  • Goed eten tijdens je tochten en iets warms drinken voor het slapengaan, kan helpen voor een goede en warme nachtrust. Je spaart zo de nodige energiestoffen voor later in de nacht.
  • Leg een muts naast je voor je gaat slapen. Als je lichaam ‘s nachts koud heeft, zet je deze op om opnieuw op te warmen. De meeste lichaamswarmte verlies je immers via je hoofd.


Meer info over slaapzakken

Bij een meerdaagse kamp zijn er een paar dingen van groot belang om je plezier in het lopen te behouden: goed eten en goed slapen. En voor goed slapen ben je vaak afhankelijk van de slaapzak waar je in kruipt aan het eind van de dag. Er zijn veel verschillende soorten slaapzakken en daarom volgt hier een uitleg over hoe slaapzakken nou eigenlijk werken en waar je op moet letten als je er een wilt aanschaffen
Werking van een slaapzak
Verschillende vormen
Verschillende vullingen
Isolatiewaarde
Slaapzak Accessoires
Slaapzakken: onderhoud