Sokkenspel

Uit FOSwiki

09 team.png

Auteur: Chimpansee
Eenheid auteur: 200e De Vleermuis

Spelverloop:
Iedereen speelt voor zich (ofwel per 2). Elke persoon verzamelt zich bij het staflid. Dit staflid blijft op een afgesproken plaats staan, zodat alle leden van de groep hem/haar terug kunnen vinden. Bij dit staflid kunnen ze terecht met hun ‘mastermind blaadje’(zie extra document; mastermind).

Het is de bedoeling dat de deelnemers, in een afgebakend gebied, een staflid gaan zoeken die, aan de linker voet, een sok heeft met een kleur. Als ze dit staflid gevonden hebben, moeten zij hem/haar aantikken en dan krijgen zij een gekleurd kaartje.

Eenmaal een welp 4 kaartjes heeft kan hij terecht bij het staflid om de code (mastermind) te proberen kraken. Bij het staflid liggen er kleurpotloden, hiermee kan de welp zijn mastermind inkleuren (dus wel met de kleur van de kaartjes die hij heeft kunnen afpakken van de leiding). Eenmaal hij de code heeft gekraakt wordt deze verbeterd door het staflid.

  • Wit = juiste kleur maar op de fout plaats
  • Zwart = juiste kleur en juiste plaats
  • Niets = fout.

Dus je toont niet welke er op de juiste plaats staat maar enkel dat er bijvoorbeeld eentje op de juiste plaats staat van de vier. Stel dat de code niet is gekraakt gaat de welp terug op zoek naar nieuwe gekleurde kaartjes.

Er loopt echter ook een staflid rond die om zijn/haar linker voet een zwarte sok heeft zitten. Dit staflid mag de deelnemers aftikken. De deelnemers moeten dan hun gekleurde kaartjes inleveren en terug opnieuw kaartjes verzamelen. Er kan dus geen code worden gekraakt.

De code kan bestaan uit een dubbele kleurencombinatie ( dus 2 keer rood is mogelijk ) Wie het eerste de code heeft gekraakt heeft gewonnen.

Leiding: Er zijn 5 kleuren; Blauw-Geel-Groen-Rood-Zwart De kleuren blijven in deze volgorde staan; om de 5 minuten wisselt elke leiding van kleur. Je hebt bijvoorbeeld een gele sok aan, 5minuten zijn gepasseerd; trek je een groene sok aan. Op deze manier weten de welpen niet goed welke kleur je hebt en maakt het het hen ietsje moeilijker.

Extra: Zeg zeker in het begin: ‘Niet samenspannen, er kan maar 1 persoon winnen!!’

Benodigdheden:

  • Een groot aantal gekleurde kaartjes, zes verschillende kleuren
  • Een 4 gekleurde sokken
  • Een zwarte sok
  • Mastermind sjabloon
  • Kleurpotloden


Geschikt voor: Welpen,
Soort activiteit: voor in het bos, voor op het plein/op tocht,