Soorten spelen bij bevers

Uit FOSwiki

Spelen natuurlijk!

Spelen is niet alleen gezond, het is ook een leuk leermoment voor de B- ZH. Zoals eerder gezegd spelen B- ZH al van nature uit. Natuurlijk moet je ze niet de hele dag hun gang laten gaan maar als er eens tijd is en ze zijn goed bezig, kan hen dit zeker deugd doen. Het stimuleert immers hun fantasie en creativiteit. Als je B- ZH hun gang laat gaan met zo een spontaan spel spreekt men ook wel eens van vrij spel.


Begeleid vrij spel: Steeds vaker gaat men met de B- ZH begeleid vrij spelen. Wat is dit nu? Als leid(st)er bied je je B- ZH een heuse koffer vol met spelmateriaal aan. Een frisbee, kegels, grote en kleine ballen, touw, blokken, doeken, … Alles wat je maar te pakken kan krijgen wat leuk en veilig is om mee te spelen. Je brengt hen dan in aanraking met kleine spelen (chinees voetbal- touw springen etc.), met ander woorden je biedt hen een aantal mogelijkheden aan. Wedden dat ze na een tijdje niet meer te stoppen zijn met experimenteren!

Kleine spelen

Eigenlijk kan je twee vormen van spelen onderscheiden, namelijk kleine en grote spelen. Kleine spelen zijn veelal smaakmakers of tussendoortjes. Het zijn spelletjes die niet te lang duren. Er zijn duizenden kleine spelen in omloop, van de meest actieve tot de meest gekke. Iedereen kent wel kleine spelletjes, maar vaak onder een andere naam. Evenwel zal tikkertje, verstoppertje en één twee drie piano wel een belletje doen rinkelen bij velen. Welnu, er bestaan daarop enorm veel (knotsgekke) varianten. Verder in dit product vind je een leuke methodiek om zelf kleine spelen te ontwikkelen.

Spontane spelen zijn vaak kleine spelen of (spontane) varianten erop.

Grote spelen

Grote spelen zijn meestal spelen die een ganse (of meerdere) activiteit(en) in beslag nemen. Het kan zowel een middagactiviteit als een dagactiviteit betreffen. Zelfs één groot spel doorheen een gans kamp is mogelijk. Het zijn alvast spelen die langer dan één uur duren. Grote spelen bestaan, net zoals kleine spelen, in allerlei geuren en kleuren. Mits de B- ZH hun interesses ruim uit elkaar liggen ga je hierop best in bij het aanbieden van spelen. Je tracht immers zo veel mogelijk kinderen te bereiken. Spelen is een must, maar tracht wel variatie in je spelen te steken. Niet iedereen is immers gediend met elke week rondcrossen, sporten, quizzen, playbacken en dergelijke meer. In een groot spel kan je op zich al veel variatie steken: denk- en doe opdrachten, strategie, lopen, bouwen, creatief bezig zijn, …

New games

Eerder haalden we die term al aan, maar wat betekent dit nu? New games zijn spelen- spelletjes waarbij er geen verliezer is, of, anders gezegd waarbij iedereen de winnaar is. Eigenlijk is het net het omgekeerde van competitieve spelen. New games zijn essentieel voor de bever- zeehondenwerking: Het samen leren spelen is immers zeer belangrijk bij die tak. Door leuke kleine spelletjes te spelen waarbij iedereen wint kan je dit doel zeker bereiken. Ook de grote spelen kunnen New games zijn: Een dagactiviteit waarbij alle B- ZH samen het bos moeten redden van het giftige afval…

Meer informatie