Spelen in Vlaamse bossen

Uit FOSwiki

Deze pagina is een onderdeel van de pagina Regelgeving.
Klik er verder door naar allerhande regels waar je als scouts of gids mee in aanraking kan komen.

't is niet makkelijk om het bos nog door de bomen te zien als je iets wil doen in het bos. Duidelijk is alvast dat als er een speelzone is, je er mag spelen. Als die er niet is moet je op de paden blijven. Voor alle andere zaken moet je dus toestemming aanvragen. Maar bij wie en waar?

Wat zegt de wet?

De algemene regel voor de toegankelijkheid van de Vlaamse bossen (en natuurreservaten) is dat voetgangers op de opengestelde paden mogen komen, en dat je vrij kan spelen binnen de aangeduide speelzones. Fietsen kan alleen op de fietspaden en gemotoriseerd verkeer is sowieso verboden. Om buiten de speelzones te spelen of voor andere activiteiten vraag je toestemming aan de eigenaar/beheerder en/of het Agentschap voor Natuur en Bos. Je kan je verdiepen op de databank regelgeving van Steunpunt Jeugd, of meteen hun PDF uitprinten.

TIP
Steunpunt Jeugd verzamelde in de brochure De boom in! de meest relevante regels voor spelen in bos en natuur. En dit voor Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

Wat onthouden we als Fosser?

 • Dat het mogelijk dat er in een bos een stuk afgebakend werd als speelzone voor jeugdbewegingen (ook wel 'speelbos' genoemd). Hierin mag je dus vrij spelen zonder een toestemming te vragen. Als je surft naar het geoloket kan je inzoomen op de kaart en zo ontdekken waar er speelzones zijn (in de buurt van je lokaal of kampplaats). Speelzones zijn er lichtgroen gekleurd.
 • Speelzones in Vlaanderen worden aangeduid met onderstaand bord.

Speelzone.jpg

 • Is er geen speelzone vlakbij, dan zul je toestemming (gewoon een briefje met de vraag, vergeet niet te vermelden waar je wil spelen) moeten vragen aan de eigenaar of je er mag spelen. Anders moet je op de paden blijven.
  • Voor spelen buiten de speelzones in domeinbossen (bossen in beheer bij het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse Gemeenschap) kan je je aanvraag richten aan de boswachter die je aanvraag doorgeeft aan de woudmeester. Deze aanvraag moet je minstens 14 dagen van tevoren schriftelijk of via e-mail bezorgen. Daarna krijg je een schriftelijke bevestiging of je aanvraag al dan niet is goedgekeurd.
  • Voor andere openbare bossen en privé-bossen dien je je speelaanvraag te richten tot de beheerder. Wie dat is, kan je te weten komen bij de boswachter of bij de milieudienst van de gemeente waar het bos zich bevindt.
 • Elke activiteit waarbij de wegen worden verlaten, is in de wetgeving benoemd met de term 'occasionele activiteit'. Spelen in bossen valt hieronder. Je kan hiervoor gewoon toestemming vragen aan de boswachter (domeinbossen )of aan de beheerder (openbare bossen en privé-bossen). Voor andere vormen van 'occasioneel gebruik' (zoals sprokkelen van hout, graven van putten ...) dien je je te richten tot de woudmeester** van de provinciale afdeling van het Agentschap voor Natuur en Bos en/of de beheerder.
 • De makkelijkste manier om naam en telefoonnummer van de juiste boswachter te vinden, is die op te vragen bij het Agentschap voor Natuur en Bos in de betreffende provincie. Contactinfo kan je opzoeken op de site van Steunpunt Jeugd.
 • Doe je het liever digitaal, dan kun je nu ook online een machtiging aanvragen. En dit zowel voor risicovolle jeugdactiviteiten in bos en natuurreservaat (min. 35 dagen vooraf aanvragen) als om te spelen of kampen te bouwen buiten de paden en de aangeduide speelzones in bos en natuurreservaat (min. 14 dagen vooraf aanvragen).
 • Wil je zelf een speelzone krijgen in de buurt van je lokaal, lees er dan de handleiding op na.
 • ...


TIP
Wil je niet enkel spelen, maar ook eens overnachten in de natuur, dan laat de boswetgeving dit heel kleinschalig toe. In de zogenaamde bivakzone kan je met maximum 10 personen, en drie tentjes 48 uur (of minder) kamperen. Iets voor een patrouille-uitstap? op dit moment is er wel nog maar één bivakzone in Vlaanderen: nl. in Arendonk.

Terug naar de pagina Regelgeving.