Sporenspel (broeders van mowgli 2)

Uit FOSwiki
06 boy.png
07 girl.png
Sporenspel (broeders van mowgli 2)

Auteur: Welpenhandboek
Tak(ken): Welpen


Wanneer.png

Duur van het spel: onbekend

Waar.png

Terrein: onbekend

Wie.png

Aantal leden: onbekend
Groepen: onbekend
Aantal begeleiders: onbekend
Taakomschrijving van de begeleiders: onbekend


Wat.png

Thema: Broeders van Mowgli 2


Spelverloop:


Het is nuttig om af en toe tijdens het jaar, eens iets over het jungleverhaal te herhalen, vooral voor de jongsten en de nieuwkomers. Vele junglefiguren komen slechts één of tweemaal ter sprake in het gehele jungleverhaal, wie dat verhaal dan toevallig gemist heeft, leert deze figuren nooit kennen

Daar Mowgli besloten heeft de jungle te verlaten wil hij eerst nog eens alle jachtgebieden bezoeken en afscheid nemen van al zijn vrienden en vijanden. De welpen vergezellen hem. Spoor van bloemen met opdrachten en namen van het jachtgebied

 • Als alle welpen mee willen met Mowgli moeten ze bewijzen dat ze in goede conditie zijn: binnen een aangegeven terrein voeren de welpen op aanwijzing van Bagheera achtereenvolgens een groot aantal bewegingen uit. Ze staan in een kring en blijven in wijzerzin rondlopen terwijl Bagheera aanwijzingen geeft. Hij “zegt” bv. sluipen, rennen, kruipen, springen, enz... Als de aanwijzing niet voorafgegaan is door “zegt” dan mogen de welpen niet reageren op deze aanwijzing, wie dit wel doet ligt eruit en gaat midden in de kring zitten
 • Als onze conditie in orde blijkt te zijn, krijgen we van Bagheera een bloesem van de bloeiende Djâkboom als herkenningsteken voor de jungledieren, zodat ze ons niet per ongeluk als prooi zullen oppeuzelen.

Iedere welp krijgt een bloem van gekleurd karton opgekleefd. Er zijn twee kleuren = twee groepen. Op de bloemen staan lettergrepen van woorden. Zodra de twee groepen gevormd zijn, probeert ieder groepje hiervan een zin te maken zin: bv WEL- KOM- IN - DE -JUN-GLE-WOL-VEN


 • Als afscheid aan het Bandarlog spelen Mowgli en de welpen nog even “krabbevoetbal” met de apen in de “koele holen”
  • We zijn nu in het jacht gebied van Bagheera, de zwarte panter. Zij heet ons persoonlijk welkom en vertelt hoe belangrijk het is in de jungle om goed te kunnen sluipen. Bovendien mag geen enkel geluid ons ontgaan. Welpen zitten in een kring. In het midden zit een welp met de ogen dicht. Op teken van Bagheera sluipen een aantal welpen naar hem toe en hurken achter zijn rug neer? Weet de welp hoeveel er achter hem zijn komen sluipen.


  • Het volgende jachtgebied dat we betreden is dat van Baloe, de dikke bruine beer. Hij is net ontwaakt uit zijn winterslaap en is meteen bereid ons de Meesterwoorden te leren om veilig verder te kunnen gaan door de jungle. Estafette: voor ieder groepje liggen een aantal stukken van een puzzel. Eén voor één halen de welpen de stukken in de volgorde van het meesterwoord : “ WIJ ZIJN VAN EEN BLOED. JIJ EN IK” ; Deze woorden staan afzonderlijk op de stukken geschreven. Als de puzzel gelegd is heeft deze de vorm van een slang (als je tijd genoeg hebt kan je hierna de dans van Kaa laten uitvoeren)
  • Nu belanden we in het jachtgebied van Kaa, de reuzenpython. Hij is net van huid verwisseld en heeft nu een geweldige honger. Gelukkig is hij in een goede bui en laat de welpen meedelen in een berg aardslangetjes. Elke welp krijgt een veterdrop. Wie werkt hem het snelst naar binnen, zonder handen te gebruiken (Kaa heeft immers ook geen poten !)
 • Wie schuifelt hier ritselend rond in de struiken? Het is Sahi, het stekelvarken. Hij is voor niemand bang, zelfs niet voor Kaa. Hij is op zoek naar zijn broertjes en zusjes. Wie helpt zoeken. Voor elke welp is een bolletje (halve aardappel in allufolie) en een flink aantal cocktailprikkers beschikbaar. Iedereen maakt snel een broertje of zusje voor Sahi.
 • Wie zien we daar? Tabaqui, de jakhals. Hij heeft geen eigen jachtgebied, maar neemt genoegen met de botten die anderen laten liggen. “Beentje pak”, twee rijen tegenover elkaar, in het midden ligt een bot. Bagheera roept twee namen af en deze welpen proberen het bot in hun eigen linies te krijgen zonder door de andere getikt te worden.
 • Hier op deze heuvel is de Raadsrots. En wie treffen we hier aan? Het is Shere Khan, de tijger. Nog steeds is hij op zoek naar Mowgli, het mensenjong. Mowgli is niet bang voor hem. Alle welpen staan in een grote kring. In het midden si een vierkant strijdperk getekend, met op de hoeken een “knuppel” van een opgerolde krant. Shere Khan ( = een welp) moet effentjes ergens gaan staan waar hij ons niet kan horen zodat Baloe “een Mowgli” kan aanduiden. Shere Khan wordt dan teruggeroepen en gaat rond de kring lopen. Opeens pakt Mowgli de dichtstbijzijnde knuppel en probeert Shere Khan te slaan. Shere Khan rent rond de cirkel heen en probeert Mowgli’s plaats te bereiken zonder getikt te worden. Spelers wisselen.
 • Als we de Raadsrots weer afdalen wacht Hathi , de olifant, de modder nog vers op de flanken en bedachtzaam kauwend op een tak vers groen, ons al op. Zwaaiend met zijn slurf vertelt hij hoe handig zo’n lange neus wel is. Estafette: over een bepaalde afstand moet een noot (pingpong balletje) voort geblazen worden met een slurf (plastic buis)
 • Tot slot roept Chil de wouw, de boodschapper van de jungle ons toe: “ Ga snel terug naar huis” ( kan in geheimschrift, of geheimtaal, of gebarentaal, ...)
Materiaal:


 • bloemen
 • opdrachten met uitleg jachtgebied
 • bloemen in twee kleuren, met lettergrepen erop
 • bal
 • meesterwoorden - puzzel in slangvorm, in twee kleuren
 • veterdrop
 • aardappeltjes in allufolie, prikkertjes
 • pingpong balletjes, plastic buizen
 • knuppels = opgerold krantenpapier (niet te dik)
Waarom.png