Teambuilding

Uit FOSwiki

09 team.png

Auteur: Sim
Eenheid auteur: JNM

Spelverloop:
Dit spel werd uitgeschreven als een bosspel voor Welpen en JVG's-Aspiranten, maar kan gemakkelijk met oudere gespeeld worden, op een speelterrein met obstakels. (kan mits kleine aanpassingen ook binnen of als nachtspel gespeeld worden)

Beginfase

Bij aanvang geef je geen enkele uitleg. Je volgt een bepaald traject in het bos en laat de gasten op zelf gekozen plaatsen met water gevulde flesjes (zonder dop) op vrij eenvoudig bereikbare plaatsen hangen aan een tak/plakken aan een tak/binden om een stam/gewoon op de grond zet nabij een eenvoudig herkenbaar punt op de tast (bijvoorbeeld een eenzame hulststruik). Zonder extra uitleg.

de uitdaging

Aan het eind van het traject bind je alle deelnemers aan elkaar vast, blinddoekt ze en geeft ze elk een leeg bekertje. De laatste van de ketting krijgt een grote lege fles. Alle anderen krijgen een beker. De opdracht is om de grote fles volledig te vullen met het water uit de flesjes die in het bos zijn achtergelaten. Hiervoor moet het water passeren in elk bekertje van elke deelnemer van de ketting, alvorens in de grote fles te mogen belanden. Hoe dit gebeurt doet er niet toe. De persoon met de grote fles is de enige die de grote fles mag aanraken. Hij/zij mag geen enkele andere beker aanraken, en niemand anders mag deze grote fles aanraken. De persoon met de fles is de enige die de blinddoek mag afdoen tijdens het overgieten. Na elk gevonden en overgegoten flesje kan je iedereen een minuutje geven om de blinddoek af te doen, om zich te kunnen oriënteren naar het volgende flesje. Als begeleider kan je af en toe hints geven om de juiste richting aan te geven (warm/koud) of andere instructies geven (geluiden maken vanaf de plaats waar dat flesje hangt/staat).

De opdracht is volbracht als:

  • Elk flesje in het bos blind gevonden is

EN

  • De grote fles volledig gevuld is

Mogelijke variant

  • werken met meerdere teams, die in competitie treden met elkaar. Een team dat een flesje in het bos als eerste aanraakt, wordt de eigenaar van dat flesje.
  • alvorens te starten met de zoektocht naar de flesjes, kan je de deelnemers laten ronddansen in een cirkel om hun oriëntatiegevoel te ontwrichten.
  • je kan de deelnemers van een groepje als een treintje aan elkaar binden, maar ook afwisselend naar voor/naar achter gericht. Dit maakt alles veel moeilijker (en misschien op de duur minder aangenaam, gezien zich voortbewegen al lastig kan worden).

Benodigdheden:

  • Kleine flesjes water (de helft ervan gevuld meebrengen): een zestal.
  • plastic bekers: zoveel als er deelnemers zijn
  • Blinddoeken: zoveel als er deelnemers zijn
  • Touw (om deelnemers aan elkaar vast te hangen + om flesjes aan diverse plaatsen vast te maken/te laten hangen)
  • Tape/plakband (om flesjes vast te maken)

Locatie

best in een bos zonder te veel lage begroeiing, anders wordt dit volledig vertrappeld of wordt het onmogelijk om de flesjes te vinden. Voorkeur gaat dan uit naar een eikenbos