Technieken

Uit FOSwiki

Binnen scouting en guiding worden heel wat technieken gebruikt: de weg zoeken met kaart en kompas, een keukenblok sjorren en een kampvuur aanmaken, op tocht vertrekken met de juiste uitrusting, … Techniekenwerking is een middel om kinderen en jongeren zelfstandiger en zelfzekerder te maken, om teamwork te bevorderen en om persoonlijke vaardigheden te ontwikkelen en in de verf te zetten. Technieken zijn vaardigheden die je binnen en buiten scouting kan gebruiken. Door het aanleren van technieken vergroten we ook het plezier in de andere speelterreinen die eigen zijn aan Open Scouting: het buitenleven wordt een pak interessanter, exploratie een pak boeiender, …

Technieken aanleren

Technieken worden niet gesmaakt als ze droogweg op het programma staan. Binnen scouting leren we vaardigheden aan door ze te doen. Al doende leren, op een speelse manier en met vallen en opstaan.

Heel wat eenheden verwerken technieken in de Klasse- & Badgewerking.

De praktijk van techniekenwerking is veelzijdig. Het is een middel om aan scouting te doen, naast vele andere middelen. Dat toont meteen aan dat het praktisch nut van de technieken belangrijk is. Het aanleren of toetsen en onderhouden van technieken wordt maar als zinvol ervaren als de technieken ook effectief gebruikt worden.

Enkele punten die van belang zijn bij het aanleren van technieken:

  • Kaderen van techniek, waarom moeten de leden deze knoop kennen/kunnen?
  • Je hebt als leider een voorbeeldfunctie, pas de knopen consequent toe.
  • Motiveren kan je door spelend leren of van een leeftijdsgenoot te leren.
  • Werk stap voor stap, zorg dat iedereen mee is en dat het uitdagend genoeg is voor iedereen.

Wanneer je de aangeleerde technieken nauwelijks of niet toepast dan kan er frustratie of aversie ontstaan ten aanzien van technieken. Het onderhouden in dus zeker even belangrijk als het aanleren.

Technieken in de FOS-piramide

Mastworp, kaartlezen, sjorren, vuur maken, beide boorden gelijk, … Er is een heel pak technieken met elk hun specifieke invalshoek en waarde. Gelukkig zijn scouts en gidsen leergierig en is hun sterkte dat het leren met vallen en opstaan gebeurt. Om de zelfstandigheid te bevorderen leer je zaken aan die je effectief binnen en buiten Scouting kunt gebruiken op een interactieve en aantrekkelijke manier. Je wil bijblijven met hedendaagse ontwikkelingen zoals GPS en computer waardoor het samenleven in stad en natuur een stuk eenvoudiger wordt. Door onze patrouillewerking is het bovendien niet belangrijk dat alle kinderen alle technieken perfect onder de knie krijgen: in de groep heeft ieder zijn specialiteit die de andere aanvult.

Technieken in de takwerking

Zoals steeds is er een groeipad doorheen de takken. Bevers-Zeehonden maken voor het eerste een korte tocht. Welpen volgen een sporentocht en leggen hun eerste knoopjes. Op kamp kijken ze met grote ogen naar de sjorconstructies die de oudere takken maken of naar de wateravonturen van de oudere seascouts.

Eenmaal bij de JVG's-Aspiranten aanbeland, kunnen ze zelf meebouwen en meevaren. Dat is een hele uitdaging die ze tot een goed einde kunnen brengen omdat ze erg leergierig zijn. Ze vinden het leuk om te leren werken met allerhande materiaal, en krijgen een kick van zagen, bijlen en lucifers. Ze zijn erg trots op hun realisaties, maar als het even niet lukt, laten ze soms snel het hoofd hangen. Hieruit blijkt dat de leiding een belangrijke ondersteunende taak heeft. Ze zien in dat niet iedereen even snel alles beet heeft en helpen een handje waar nodig. Ze leren in de eerste plaats nuttige technieken aan. In deze ongedwongen sfeer kunnen de JVG's-Aspiranten rustig leren en ervaring opdoen.

De meeste VG's-Juniors zijn vertrouwd met technieken. Ze beheersen al een pak zaken en gebruiken die basiskennis regelmatig tijdens het scoutsjaar, gedurende het vaarseizoen en dagelijks op kamp. Daar maken ze mooie sjorconstructies, gebruiken ze stafkaarten, kompassen e.d. De meer ervaren V/G’s-Juniors geven hun kennis door en helpen de anderen in de tak.

Sjorren, kaart en kompas, zeilen en roeien: Seniors beheersen hun technieken. Ze zijn eerder een hulpmiddel dan iets dat ze (zoals in eerdere takken) nog volop ontwikkelen. Ze zijn een bron van vertier en roepen het unieke ‘scoutsgevoel’ op. Koken op houtvuur, ontbijten onder een shelter, je weg zoeken in een onbekende omgeving, een toren sjorren: dat beleven ze enkel bij de scouts. Bovendien blijft techniekenwerking een uitstekend middel om aan teambuilding te doen. Bij de Seniors kan je in grootse projecten de nadruk leggen op een aantal technieken: samen bouwen aan een mooi kampterrein, samen een afgelegen bestemming bereiken, genieten van een zelf gekookte maaltijd helpt hen om een hechte groep te vormen, te zijn en te blijven. (Technieken Seniors)

Technieken op een rijtje

Uitrusting
Onderweg
De weg vinden
Hindernissen overwinnen
Schatten en meten
Natuur
Werkmateriaal
Tenten
Houtvuur
Knopen
Pionieren
Zeg het eens anders
Eerste hulpMeer info

  • Welpen vinden alle info over welpentechnieken in het Welpenboekje.
  • Voor JVG's-Aspiranten en VG's-Juniors is er de Techniekengids.
  • De collega’s van Scouts & Gidsen Vlaanderen ontwikkelden een technieken-databank: een schat aan informatie waar elke scouts- en gidsengroep mee aan de slag kan. Je vindt er o.a. nuttige tips over pionieren, vuur, oriëntatie, materiaal, ...